За уникнення ескалації щодо Криму відповідальна Росія - МЗС Норвегії

За уникнення ескалації щодо Криму відповідальна Росія - МЗС Норвегії
Фото з відкритих джерел

Норвегія солідарна з рештою світового співтовариства щодо міжнародно-правового статусу Криму - голова МЗС Норвегії Бьорге Бренде

Росія несе особливу відповідальність за уникнення подальшої ескалації ситуації навколо Криму.

Про це заявив у суботу міністр закордонних справ Норвегії Бьорге Бренде, реагуючи на звинувачення російської сторони проти України у підготовці диверсійних акцій в Криму, повідомляє в неділю прес-служба посольства України в Норвегії.

«Норвегія солідарна з рештою світового співтовариства щодо міжнародно-правового статусу Криму. Крим є і залишатиметься частиною України. Анексія Росією Кримського півострова є порушенням міжнародного права. Росія несе особливу відповідальність за уникнення дальшої ескалації ситуації», - сказав міністр.

Він висловив занепокоєння з приводу зростання напруженості у відносинах між Росією та Україною та закликав сторони утримуватися від заяв та кроків, які можуть призвести до дальшого загострення ситуації.

Посольство зазначає, що широкий відгук у норвезькому суспільстві отримало звернення посла України у Норвегії В'ячеслава Яцюка до українців на території Норвегії та громадян Норвегії з проханням поширювати правдиву інформацію стосовно останньої провокації Росії проти України та закликом розглянути інші заходи та ініціативи на підтримку України.

Українською громадою Норвегії планується проведення громадської акції у центрі Осло на підтримку України проти дій агресора.

Як відомо, 7 серпня на адмінкордоні між Кримом і Херсонською областю було припинено пропуск громадян.

Федеральна служба безпеки Росії звинуватила Міністерство оборони України в підготовці терактів в анексованому Криму.

Український Генштаб назвав ці заяви провокацією, а президент Петро Порошенко вважає їх фантазіями Росії.

За твердженням ФСБ РФ, «одним із організаторів відвернених терактів є Панов Євгеній Олександрович, 1977 року народження, житель Запорізької області, співробітник ГУР МО України». Пізніше було назване ім'я ще одного затриманого - Андрія Захтія.

Брат Євгена - Ігор Котелянець - вважає, що українця викрали в Запорізькій області й вивезли до Криму.

За попередніми даними Головного управління розвідки Міністерства оброни України, Панов сам приїхав до Криму, де його затримали.

Радник глави МВС Антон Геращенко раніше заявив, що Андрій Захтій, якого Росія видає за українського диверсанта, – це антиукраїнськи налаштований і двічі судимий рецидивіст на прізвисько «Зая».

11 серпня російський телеканал оприлюднив відео допиту українця Євгена Панова, якого російські спецслужби підозрюють в організації диверсії в Криму. На змонтованому зі шматків відео Панов дає зізнавальні свідчення.

Київський райсуд Сімферополя на закритому засіданні обрав для Євгена Панова запобіжний захід у вигляді утримання під вартою протягом двох місяців.

12 серпня російські ЗМІ показали відео допиту Захтія та ще двох чоловіків.

Київський райсуд Сімферополя на закритому засіданні в суботу взяв під варту Захтія майже на 2 місяці.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: