Зеркаль про «Північний потік-2»: лише чотири країни нас не підтримують

Зеркаль про «Північний потік-2»: лише чотири країни нас не підтримують

Будівництво цього газопроводу, фактично, змінить ринок газу в Європейському Союзі, і домінувати на цьому ринку буде Німеччина

Позицію України проти будівництва «Північного потоку-2» не підтримують лише чотири країни - Німеччина, Велика Британія, Нідерланди, Бельгія.

Про це заявила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль в ефірі «5 каналу».

«Є лише чотири країни, які нас не підтримують. Це всі чотири країни, які зацікавлені в тому, щоб «Північний потік-2» був побудований; які будуть отримувати безпосередній зиск від його функціонування. Це Німеччина, Англія, Нідерланди, Бельгія», – сказала Зеркаль. 

Вона додала, що іншим країнам таке будівництво невигідне.

«Всі решта країн розуміють, що будівництво цього газопроводу, фактично, змінить ринок газу в Європейському Союзі, і домінувати на цьому ринку буде Німеччина. Тому є питання щодо того, що південь і та ж сама Італія не зацікавлені у будівництві «Північного потоку-2». Їх позиція чітка і зрозуміла», - зауважила заступник глави МЗС. 

Зеркаль також пояснила, що на підтримку української позиції країнами ЄС щодо запровадження санкцій у зв'язку з будівництвом «Північного потоку-2» наразі очікувати не варто.

«Зараз говорити про те, що одні країни Європейського Союзу будуть намагатися адвокувати нашу позицію щодо запровадження санкцій по відношенню до компаній інших держав (через участь у будівництві газогону «Північний потік-2» – ред.) не варто. Варто говорити про те, що прийняття відповідного регулювання, яке унормує діяльність будь-якого газопроводу в зоні офшор, тобто в морських водах, убезпечить від неконтрольованого використання газопроводів як зброї», - заявила заступниця глави МЗС.

Нагадаємо, 11 липня президент США Дональд Трамп назвав Німеччину «повністю залежною» від Росії в енергетичній сфері.

Додамо, газопровід «Північний потік» 17 липня зупинився на планово-попереджувальний ремонт до кінця липня.

Раніше у «Нафтогазі» заявили, що негайне проведення відокремлення оператора газотранспортної системи зараз неможливе через чинний транзитний контракт з російським «Газпромом».

Крім того 17 липня «Нафтогаз» оприлюднив річний звіт: прибуток склав 39,4 млрд грн.

До слова, «Нафтогаз» не об’єднуватиме переговори про транзит газу та мирову угоду з «Газпромом».

Також Зеркаль додала, що країни Європейського Союзу дуже обережно ставляться до питань запровадження санкцій, бо торгівельна політика – це політика балансів і пошуку балансів інтересів. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: