Українські полярники показали унікальні кадри арктичного неба (фото)

Українські полярники показали унікальні кадри арктичного неба (фото)
фото: Володимир Хомко

Як «вказівник» на Полярну зірку зазвичай використовують сузір'я Великої Ведмедиці

Українські полярники зі станції «Академік Вернадський» показали фото арктичного неба. Побачити чисте зоряне небо над станцією можна не так уже й часто: зазвичай тут все затягнуто хмарами, та ще й опади якісь йдуть, розповідають на станції.

«Погляньте, яке неймовірне зоряне небо днями спостерігали наші полярники та полярниці на «Вернадському». Це така унікальна краса, що ми вирішили неодмінно поділитися нею з вами. Тим паче, побачити чисте зоряне небо над станцією можна не так уже й часто», – пишуть полярники.

У Північній та Південній півкулі відрізняються не лише пори року, а й зірки та сузір'я, а також напрямок їхнього руху.

З 88 сузір'їв більшість знаходиться саме у Південній півкулі – 45. Ще 28 – у Північній, а 15 розташовані в районі екватора, тому їх помітно з обох півкуль (проте інколи в різний час).

У Північній півкулі головним орієнтиром є Полярна зірка (сузір'я Малої Ведмедиці). Вона завжди вказує на Північ, адже розміщена майже над Північним полюсом.

Як «вказівник» на Полярну зірку зазвичай використовують сузір'я Великої Ведмедиці – найбільше у Північній півкулі.

У Південній півкулі найближчою до Південного полюсу є сигма Октанта, однак її складно використовувати як орієнтир, адже, на відміну від Полярної зірки, її майже неможливо помітити неозброєним оком.

Однак є сузір'я, за якими можна визначити напрямок на Південний полюс. Це Південний хрест і фрагмент сузір'я Центавра – альфа- і бета-центавра.

Південний хрест – це найменше, але чи не найвідоміше сузір'я: він зображений навіть на прапорах деяких країн.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: