Ігор Мосійчук: Відтепер в парламенті ніхто не зможе почуватися розслаблено

Ігор Мосійчук: Відтепер в парламенті ніхто не зможе почуватися розслаблено

Радикали пояснюють, чому вони в опозиції

«Послідовність» – в політиці поняття відносне. Цю тезу як ніхто «довів» на своєму прикладі Олег Ляшко. Буквально тиждень тому він говорив, що про добровільний вихід його фракції із коаліції не може йти і мови. А вже сьогодні, 1 вересня, Радикальна партія зважилася на те, чого обіцяла не робити – «навіть якщо вперед ногами будуть виносити». «Ми не будемо брати участь у реванші регіоналівсько-промосковських сил. Де факто в парламенті вже створена нова коаліція – Блок Петра Порошенка, Народний фронт і Опозиційний блок», - прокоментував рішення у себе на сторінці у Facebook «другий номер» політсили Андрій Лозовий.

Вчорашнє голосування народних обранців за зміни до Конституції в частині децентралізації – лише «зовнішнє» пояснення дій Олега Ляшка і його фракції. Вже чимало часу фракція «дрейфує» в опозиційну нішу, періодично піддаючи ударів то в сторону прем’єр-міністра Яценюка, то в сторону Президента. Згадати хоча б бурхливі перепалки Олега Валерійовича і Петра Олексійовича в президентській адміністрації, звідки перший неодноразово йшов, гупаючи дверима.

Адміністрація Президента, в свою чергу, пробувала задушити Ляшка в обіймах. І навіть з подачі Блоку Петра Порошенка той був обраний координатором більшості в парламенті. В уряді ж навпаки постійно жалілися, що депутати від Ляшка частенько були помічені в економічному лобізмі. Щоправда, до сьогоднішнього дня ніхто підтверджень даним діям так і не надав. Але навіть такі чутки свідчать, що Ляшко в один момент став просто «чужим на цьому святі життя». В більшості своїй він сам спровокував цю ситуацію.

Представник від «радикалів» в уряді – віце-прем’єр Валерій Вощевський – вже заявив про своє звільнення. Також Радикальна партія повідомила, що відкличе і всіх трьох голів комітетів Верховної Ради, делегованих за квотою політсили.

Сам по собі вихід Радикальної партії з коаліції розвалом для останньої не став. Там, як визнають деякі представники БПП, навіть видохнули із полегшенням. Але чи не стане такий «демарш» лавиноподібним? Принаймні, представник «Самопомічі» Семен Семенченко вже проговорився в розмові з журналістами, що про вихід із коаліції його фракція думає чи не щодня.

Сьогодні ж, після публічного оголошення про своє рішення, представники Радикальної партії зібрали термінове засідання фракції. Про те, що відбулося там, а також про майбутні кроки політичної сили «Главкому» розповів нардеп-радикал Ігор Мосійчук, який, власне, представляє офіційну позицію радикалів.

Кілька днів тому Олег Ляшко заявляв, що Радикальну партію винесуть з коаліції тільки вперед ногами, і от заява про вихід. Чому так радикально змінили позицію?

Те, що відбулося вчора, повністю з ніг на голову перевернуло країну. Цинічні бариги учора зруйнували коаліцію в парламенті. Спочатку відбулося голосування. Тільки вдумайтеся! Лише 190 з лишком депутатів з коаліції (підтримали в першому читанні зміни до Конституції), а решта – то позафракційні і злодійський Блок («Опозиційний блок»), з якими не мали права голосувати Народний фронт і БПП. Три фракції коаліції були проти прийняття змін до Конституції, але це не було враховано. І коли влада усвідомила, що жодні зміни до Конституції у парламенті 300 голосів не наберуть, був задіяний старий, перевірений медведчуківський спосіб провокації. Пролилася кров!

Але називають інші причини, про які ви волієте не говорити. І кажуть, що саме в них – справжня причина демаршу. Так би мовити – гра на випередження. Наприклад, депутат від БПП Сергій Лещенко називає причиною виходу Радикальної партії з коаліції те, що на лідерів вашої партії є подання Генпрокуратури. Може, саме це є причиною?

Історії з поданнями на мене і моїх колег тривають з весни цього року, тобто уже півроку. Ми не збиралися виходити з коаліції. Тому інсинуації Лещенка – це його особисті інсинуації.

Чи є на вас особисто подання Генпрокуратури?

На мене зараз подання поки що немає. Але воно може бути, незважаючи на те, були б ми в коаліції, чи ні.

Чому Валерій Вощевський написав заяву про відставку з посади віце-прем’єра, адже його призначала Рада, а не коаліція?

Пан Вощевський написав заяву про відставку з посади віце-прем’єр-міністра як європейський політик. Так само заяви про відставку з посад голів комітетів ВР написали Сергій Рибалко, Сергій Скуратівський і Віктор Галасюк.

Депутат Семен Семенченко не виключив вихід фракції «Самопоміч» з коаліції. Принаймні фракція розглядає таку можливість. Наскільки велика ймовірність цього?

Ну, розглядає і вийти – це дві великі різниці. Вірю в таку ймовірність тому, що «Самопоміч» - це європейські політики.

Чи не вважаєте, що своїми діями Радикальна партія зазіхнула на електорат «Свободи» Олега Тягнибока, і тепер буде легше готуватися до виборів з тією різницею, що ви маєте парламентську трибуну, а «Свобода» - ні?

Я не хочу коментувати те, в кого ми забираємо електорат, і взагалі мене не цікавить електорат. Нас не цікавить електорат. Так називати людей, м’яко кажучи, некоректно. Нас цікавить можливість реалізовувати себе, свою партійну програму… в інтересах України. Ми бачимо, що Уряд провалив економічну політику.

Якою зараз підтримкою користується Радикальна партія в Україні, яким даним соціологів довіряєте?

Жодні дані не варті трьох життів, які вчора були забрані в результаті кривавого теракту, провокації під Верховною Радою. Ми переконані, що тут чітко проглядається почерк Віктора Медведчука. Подібне мало місце в 1999 році, коли літали гранати…

Перед рішенням фракції Радикальної партії про вихід з коаліції чи мали ви розмови з колегами по коаліції?

Ні. У нас ситуація така зараз: ми ініціюємо і закликаємо зараз приєднатися колег-депутатів, як позафракційних, так і з фракцій, які є в парламенті, до міжфракційного об’єднання Народна рада. Воно буде повністю в опозиції до чинної коаліції, до президента. Головна мета якого – відновлення соціальної національної справедливості в країні.

Хто і скільки парламентарів увійдуть до Народної ради?

Входитимуть позафракційні депутати і члени з фракцій, в тому числі БПП і Народного фронту. Можливо, приєднаються цілі фракції, робота попереду… Вчора ми побачили 87 депутатів, які виступили категорично проти утихомирення агресора, проти політики національної зради, яку проводить президент за допомогою «Опозиційного блоку». Більшість з цим депутатів увійде до нашого міжфракційного об’єднання. Щодо загальної кількості… Давайте ми попрацюємо і презентуємо Народну раду, тоді зрозумієте, скільки там буде людей. Звичайно, міжфракційне опозиційне об’єднання створюється з метою, аби бути альтернативою коаліції. Рано чи пізно, опозиція стає владою, тобто коаліцією.

Наскільки велика ймовірність третього Майдану, чи будете ви його ініціювати?

Можливо все, що завгодно. Усе залежить від влади і президента. Ми проти того, щоб на вулицях Києва лилася кров. Ми закликати до третього Майдану не будемо.

Ви наполягатимете на дострокових парламентських виборах?

Якщо розпадеться коаліція, то це буде очевидним. Ми до них готові, але наполягати на них не будемо. Але якщо так трапиться, то братимемо участь у позачергових парламентських виборах.

Нещодавно Арсеній Яценюк вже заявляв про необхідність переформатування коаліції. Чи лунало прізвище Валерія Вощевського серед тих, кого потрібно змінити?

Ні, він не фігурував, про це не йшлося. Рішення (про відставку з посади віце-прем’єра) він (Вощевський) прийняв консолідовано разом з фракцією, адже його делегувала (в Уряд) фракція.

Хто замінить Вощевського в Уряді?

Не знаю, хто працюватиме замість пана Вощевського, якщо вона (нинішня коаліція) буде.

Які рішення ухвалила ваша фракція окрім виходу з коаліції, чи всі його підтримали?

Рішення про вихід з фракції було прийнято на фракції одноголосно, жодних розбіжностей у нас не було, рішення було консолідованим. Як я казав вище, фракція ухвала рішення про створення міжфракційного об’єднання Народна рада, як опозиційного і патріотичного. Окрім того, фракція ухвалила рішення, що не дивлячись на те, що ми переходимо до опозиції, однозначно підтримуватимемо як економічні, так і військові закони, які направлені на захист країни і поліпшення життя громадян. Ми провели зустріч з Гройсманом, лідерами фракцій коаліції, повідомили їм про нашу позицію. І Юлія Володимирівна Тимошенко, і Олег Березюк, і інші колеги висловилися за те, щоб нам як справжній національній парламентській опозиції передати під керівництво регламентний комітет. Це була їхня пропозиція.

Про що Ляшко говорив із Гройсманом?

Вони подякували один одному за співпрацю в рамках коаліції, вибачилися за те, якщо хтось комусь якісь негаразди створював. Андрій Парубій, присутній на нараді, заявив, що вважає наше рішення неправильним, але його дуже поважає. Юлія Володимирівна Тимошенко заявила, що нарешті в парламенті з’явиться справжня опозиція і тепер ніхто не зможе почуватися розслаблено, як було до цього.

Фото: Станіслав Груздєв, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: