Висновок Венеціанської комісії щодо судової реформи. Документ (оновлено)

Висновок Венеціанської комісії щодо судової реформи. Документ (оновлено)

Cкорочення повноважень Верховного Суду знаходиться за межами бажання створити ефективнішу судову систему.

«Главком» підготував переклад рішення Венеціанської комісії щодо Закону України про судоустрій і статус суддів, ухвалений на засіданні Комісії 15-16 жовтня.

Ще 7 липня Верховна Рада проголосувала за першу і поки що єдину більш-менш реальну реформу з десятків обіцяних новою владою. Ідеологами судової реформи стали колишній бютівський юрист, а нині – заступник глави Адміністрації Президента Андрій Портнов та міністр юстиції Олександр Лавринович. Часто кажуть, що перший млинець глевкий. Чи стосується це судової реформи – кожен може визначити сам, прочитавши рішення Венеціанської комісії.

Крім десятків дрібних зауважень, Венеціанська комісія дуже жорстко засудила фактичне знищення Верховного суду України як найвищого судового органу у системі судів загальної юрисдикції, офіційно вказавши, що зроблено це було з політичних мотивів.

«Складно уникнути висновку про те, що умисна спроба скоротити повноваження Верховного Суду знаходиться далеко за межами бажання створити більш ефективну судову систему», - чорним по білому вказали в комісії, натякнувши на знищенні Суду через приналежність його голови Василя Онопенка до команди Тимошенко.

Жорстка критика Комісії стосувалася також формування і повноважень Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради юстиції. Ці органи, отримавши значні повноваження, на думку Комісії, можуть використовуватися для вирішення політичних питань.

Ще два тижні тому ПАРЄ чітко вказала, що пильно стежитиме за виконанням Україною рекомендацій Венеціанської комісії щодо нашої судової реформи. Що ж, побачимо, з яким завзяттям влада буде це робити, і відповідно – як вона хоче виглядати в очах європейців.

Весь документ доступний для завантаження тут.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: