Хитрий фінт Порошенка, або Хто очолив ЦВК (Досьє)

Вибори-2019
Хитрий фінт Порошенка, або Хто очолив ЦВК (Досьє)
Нова голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук

Вибори нового керівництва Центрвиборчкому не обійшлись без скандалу

У п’ятницю нові 14 членів Центральної виборчої комісії склали присягу у Верховній Раді. А вже по обіді вони зібралися на перше засідання та обрали собі нового голову.

Наступником одіозного Михайла Охендовського на посаді голови Центрвиборчкому стала Тетяна Сліпачук. Вона потрапила до комісії  за квотою парламентської групи «Воля народу». Її заступниками стали Олег Конопольський (Блок Порошенка) та Євген Радченко («Самопоміч»), а секретарем комісії – Наталя Бернацька («Народний фронт»).

Епоха Михайла Охендовського в ЦВК завершенаЕпоха Михайла Охендовського в ЦВК завершена

Показово, що обрання керівників комісії відбулося таємно від журналістів. Представників преси просто не пустили на засідання. Першою цю новину повідомила громадська організація «Опора», представники якої буквально підслухували засідання під зачиненими дверима. Активісти навіть викликали поліцію, аби зафіксувати порушення статті Кримінального кодексу «перешкоджання законній професійній діяльності журналістів». На брифінгу після засідання нові члени комісії запевнили, що закритим воно не було, просто на його початку не виявилось нікого з журналістів, тому двері й зачинили…

Сьогодні нові члени ЦВК склали присягу у Верховній РадіСьогодні нові члени ЦВК склали присягу у Верховній Раді

Важлива деталь: чутки про те, що саме Тетяну Сліпачук, а не, наприклад, наближену до себе соратницю Світлану Кустову, президент бачить на чолі комісії, ходили ще під час обговорення нового складу ЦВК в парламенті. Це призначення мало б слугувати своєрідним сигналом для західних партнерів: мовляв, виборчий процес очолить людина, що подавалась маленькою парламентською групою, а не провладними мегафракціями –   БПП чи «Народним фронтом». Тож і говорити про узурпацію комісії президентом, в чому йому дорікають опоненти, не доводиться. Та це спектакль для зовсім наївних спостерігачів. Сліпачук вважається лише формальною ставленицею «Волі народу» – її з самого початку зараховували до пропрезидентської частини ЦВК разом з шістьма членами від БПП.

Хто така Тетяна Сліпачук

Нова голова Центральної виборчої комісії народилася 25 травня 1968 року в Києві. Здобула вищу юридичну освіту в Київському державному університеті Шевченка. З 1994 по 2004 роки – генеральний секретар Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торігвельно-промисловій палаті України. З 2004 по 2011 роки – партнер юридичної фірми «Василь Кисіль і партнери», керівник практики міжнародної торгівлі та міжнародного арбітражу. В 2011 році перейшла до юридичної фірми Sayenko Kharenko. З 2012 року – президент Української арбітражної асоціації. Кандидат юридичних наук, представляла інтереси клієнтів у понад сотні міжнародних арбітражних проваджень.

Є кілька ниточок, якими можна пов’язати Сліпачук з діючим президентом. Так вона була членом комісії з обрання голови Державного бюро розслідувань якраз саме за президентською квотою. Також новий голова ЦВК має давні ділові стосунки з заступником голови Адміністрації президента Олексієм Філатовим, з яким Сліпачук працювала в юрфірмі «Василь Кисіль і партнери».

Заступник голови ЦВК Євген РадченкоЗаступник голови ЦВК Євген Радченко

Ще один сигналом в бік Заходу стало призначення заступником голови ЦВК Євгена Радченка. Він є улюбленцем «прогресивної громадськості», працює експертом Венеційської комісії, був радником з питань виборів та управління координатора проектів ОБСЄ в Україні, де займався впровадженням проектів, пов’язаних з виборами. Входив в європейські місії моніторингу за виборами у 14 країнах.

Заступник голови ЦВК Олег КонопольськийЗаступник голови ЦВК Олег Конопольський

Плюс до всього пропрезидентського голову комісії підсилили ще одним заступником від БПП – адвокатом Олегом Конопольським. Його президент довносив до списку кандидатів останнім, тож очевидно, що він може розраховувати на його лояльність. Хоча раніше Конопольський був тісно пов'язаний з «фронтовиками», вони божаться, що давно не мають стосунків з ним.

А от що було принципово для «Фронту» – це керівна посада для Наталії Бернацької, яка потрапила до ЦВК з Мін’юсту, а раніше працювала на кафедрі міжнародного права в Одеській юракадемії Сергія Ківалова та урядовим уповноваженим у справах Європейського суду з прав людини.

Після укомплектації ЦВК перше рішення, яке від нього очікують, – це розблокування виборів в об’єднані територіальні громади. Нагадаємо, ці вибори відмовився проводити минулий склад комісії до отримання пояснень від Верховної Ради.

Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: