Маловідомі сторінки Другої світової. «Іранський фронт» Сталіна та уроки для України

Роковини
Маловідомі сторінки Другої світової. «Іранський фронт» Сталіна та уроки для України
Лише 26 березня 1946 року США та Велика Британія домоглися підпису Сталіна, за яким радянські війська остаточно залишили Іран

Так формувалися «исконно русские земли»

У 2020 році людство згадує 75-ту річницю завершення Другої світової війни — найбільш людожерської та першої війни із застосуванням ядерної зброї. Але навіть через стільки років нам є на що подивитися свіжим оком і врахувати у сьогоденні. А з огляду на широку пропагандистську кампанію, що її розгорнула Російська Федерація, намагаючись створити уявлення, що Радянський Союз вів власну Велику Вітчизняну війну (далі — ВВВ) і був виключно жертвою, згадати ті події слід неодмінно.

Радянські та більшість сучасних російських військових істориків, керуючись ідеологічними догмами, не дуже прагнуть об’єктивно та неупереджено розглядати ВВВ у комплексі з попередніми та наступними діями СРСР. Між тим жертвами агресії саме з боку Радянського Союзу протягом 1939–1940 років стали усі країни, які були його західними сусідами, а під час ВВВ до їх кола додалися південні та східні сусіди. Війни з Фінляндією, Польщею Росія взагалі показує як «вимушені локальні конфлікти». Вони сталися раніше за ВВВ й до того ж нібито не пов’язані у часі. Однак є події, які неможливо розвести з періодом ВВВ, а їх аналіз має неабияке значення для оцінки політики сучасної Росії в її агресії проти України. 

Чим завинив Іран?

З початком третього місяця ВВВ, за радянською хронологією, СРСР фактично здійснив агресію проти нейтральної держави – Ірану. Військова операція, яка тривала з 25 серпня по 17 вересня 1941 року, була спільним англо-радянським вторгненням, хоча ініціативу проявив і найбільшу зацікавленість в її проведенні на той час мав саме СРСР. Ця операція висвітлюється з російською назвою «Согласие», англійською – Operation Countenance. Українською це звучить як «Операція «Співчуття». Унаслідок операції СРСР отримав можливість контролювати Трансіранську залізничну магістраль та автомобільні шляхи і в такий спосіб забезпечити постачання техніки та продовольства за договорами ленд-лізу.  

Хоча операція мала для СРСР свою військову логіку, в її обґрунтування було покладено факт політичного впливу Німеччини на Іран, який дійсно можна було вважати суттєвим, але не вирішальним. Військового контингенту Німеччини там не було. За даними газети «Еттелаат» від 8 липня 1941 року, в Ірані перебувало 4630 іноземців, чисельність британців становила 2590 осіб, радянських громадян — 390, а німців та італійців — 690 і 310 осіб відповідно.

12 серпня 1941 року уряди СРСР і Сполученого Королівства надіслали уряду Ірану узгоджені дипломатичні ноти, в яких висловлювали сподівання на вжиття заходів проти німецьких агентів. Отримавши 21 серпня відповідь, СРСР і Велика Британія знову узгоджено заявили, що вона їх не задовольняє. Через кілька днів розпочалася агресія. Посли Великої Британії і СРСР не відповіли на питання шаха Ірану Реза Пахлаві, чи припиниться наступ, якщо Іран віддасть наказ вислати усіх німців. Таким чином, штучність приводу початку агресії проти Ірану є очевидною. 

І це перший урок, який ми маємо засвоїти, – для здійснення агресії Росія схильна створювати штучний привід.

Вторгнення стало для Ірану неочікуваним. Воно розгорталося з Південного Кавказу за підтримки радянської авіації та Каспійської флотилії, на північ Ірану увійшли 53-тя армія Середньоазійського військового округу, 44-та та 47-ма армії Закавказького фронту, яким командував генерал-лейтенант Дмитро Козлов. У бойових діях взяли участь 409 бойових літаків і близько тисячі танків Т-26, які не потрапили на інші фронти ВВВ.

Повідомлення газети «Красная Звезда» про просування радянських військ в Ірані, 26 серпня 1941 рокуПовідомлення газети «Красная Звезда» про просування радянських військ в Ірані, 26 серпня 1941 року

З Перської затоки діяли військово-морські флоти Великої Британії та Австралії, сухопутні та військово-повітряні частини і з’єднання збройних сил Британської імперії, до складу яких входили дивізії індійських колоніальних військ.

Напрямки наступу військ СРСР і Великої Британії проти Ірану 1941 рокуНапрямки наступу військ СРСР і Великої Британії проти Ірану 1941 року

Іранська армія не чинила дієвого спротиву. До того ж швидкій перемозі СРСР і Великої Британії посприяло й рішення іранського шаха заборонити своїм військам знищувати мережу автомобільних доріг і транспортних шляхів, які зводилися під його патронатом і стали значним досягненням передвоєнного Ірану.

За результатами операції Сполучене Королівство окупувало порти і багаті нафтові родовища півдня Ірану, а СРСР — північ країни з містами Ардебіль, Тебриз, Урмія.

Зони радянської та британської окупації 1941 рокуЗони радянської та британської окупації 1941 року

А от далі почалися відмінності в політиці окупантів.

Незважаючи на відставку попереднього уряду нейтрального Ірану, який вважали симпатиком Німеччини, чого виявилося достатнім для Великої Британії, СРСР цим не обмежився. 9 травня 1945 року ВВВ закінчилася, але Москва реалізувала план зі створення двох прорадянських сепаратистських народних республік — Мехабадської республіки та Демократичної республіки Азербайджан. Така собі паралель із сучасною Україною.

Курдська Мехабадська республіка і Демократична республіка АзербайджанКурдська Мехабадська республіка і Демократична республіка Азербайджан

І це було не право переможця над нейтральною, а згодом і союзною країною, та й узагалі не перший досвід такого впливу…

На початку 20-х років минулого століття, ще до створення СРСР, саме РСФРР підтримувала Гілянську Радянську Соціалістичну Республіку, яка з її допомогою виникла та існувала на території іранського остану (провінції) Гілян з червня 1920-го до вересня 1921 року. А ще до того Росія вела боротьбу за оволодіння південними регіонами та їх утримання в другій половині XVII століття — у XIX столітті, яка вилилася в сім російсько-турецьких, три російсько-персидські, Кримську і Кавказьку війни, безповоротні втрати від яких перевищили мільйон осіб. Так формувалися «исконно русские земли».

А ще ми маємо сучасну політику РФ в Ірані, яка підштовхує його до військового конфлікту на Близькому Сході, що може спалахнути будь-якої миті та мати глобальні наслідки.

І це другий урок для України.

Показовим було й небажання СРСР залишити Іран по завершенні війни.

У січні 1942 року було підписано тристоронній договір, за яким Іран отримав гарантії суверенітету й територіальної цілісності та забезпечення виведення радянських і британських військ протягом шести місяців після закінчення війни. Однак, лише 26 березня 1946 року США та Велика Британія домоглися підпису Сталіна, за яким радянські війська остаточно залишили Іран, а сепаратистські азербайджанська та курдська народні республіки зникли після втручання іранських військових.

Це третій урок для України.

Неможливо обійти увагою й єзуїтську оцінку поставок по ленд-лізу. Радянське політичне і військове керівництво постійно применшувало його значення.  

Тегеранська конференція союзників у Другій світовій війні: СРСР, США та Великобританії. На репродукції фото - Йосип Сталін, Франклін Рузвельт та Уінстон Черчилль. Листопад 1943 рокуТегеранська конференція союзників у Другій світовій війні: СРСР, США та Великобританії. На репродукції фото - Йосип Сталін, Франклін Рузвельт та Уінстон Черчилль. Листопад 1943 року

Однак, якщо орієнтуватися на офіційну статистику СРСР, то можна порівняти поставки по ленд-лізу із зафіксованими там даними щодо радянського виробництва танків, літаків та автомобілів у період ВВВ: СРСР виробив 213 742 літаків усіх типів, а по ленд-лізу отримав 18 000; танків і САУ — 85 255 проти 11 000; вантажівок — 265 600 проти 427 000 автівок (161%!). СРСР самотужки не зміг би перемогти Німеччину без цієї допомоги. Для забезпечення ленд-лізу СРСР зосередив Каспійську флотилію та позбавив інші фронти ВВВ трьох армій у складі двох корпусів, сімох дивізій, трьох окремих танкових і мотоциклетного полків, інших частин, сотень літаків і тисячі танків.

Але якщо це таки значний внесок, тоді для чого його принижувати та знущатися над пам’яттю союзних військових? Тому слід бути готовим до того, що оцінка минулих подій з боку РФ буде виключно політичною, на підставі власної ідеології, а не міжнародно визнаних цінностей, а також з нескінченним цинізмом.

І це четвертий урок для України.

Усі наведені особливості дій СРСР в Ірані в 1940-х роках характерні й актуальні й донині для сучасної російської політики.

Андрій Тарасов, віце-адмірал

Повна версія матеріалу опублікована у свіжому  числі журналу «Чорноморська безпека».

(для ознайомлення натисніть на зображення)

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: