Неймовірні пригоди Саакашвілі та їх наслідки

тема дня
Неймовірні пригоди Саакашвілі та їх наслідки
Михайло Саакашвілі

Як очільник «Руху народних сил» проривався до України

У теплий вересневий вихідний день вся країна спостерігала політичне шоу з кримінальним присмаком. Група політиків за підтримки пересічних людей проривали кордон України із Польщею. Цей перехід було заздалегідь широко анонсовано, а вся затія закрутилась заради одного: колишній президент Грузії Михайло Саакашвілі, незважаючи на те, що президент Порошенко ще влітку позбавив його українського громадянства, пообіцяв повернутися в Україну «на білому коні».

Героями цього шоу стали відомі активісти, депутати, тітушки, прикордонники та навіть дружина й син Михайла. Спершу було анонсовано, що Міхо перетинатиме кордон на пункті пропуску «Краковець-Корчова». Вже вдень 10 вересня план було змінено: Михайло та команда підтримки вирушили до Перемишля, де сіли на потяг, який мав перетнути кордон. Проте тут також не вдалось. Керівництво «Укрзалізниці» заборонило відправлення потяга, поки екс-президент Грузії перебуватиме у вагоні. Врешті-решт Михайло використав план «С» – вирушив на пункт пропуску «Шегині», де таки перетнув кордон.

Після того, як Михайло Саакашвілі озвучив намір «прорватись» до України 10 вересня, у столиці та на кордоні почали активно готуватись до цієї події.

На початку вересня правоохоронці затримали брата Михайла Давида Саакашвілі. Екс-очільник Одещини розцінив це як натяк: українська влада, за його словами, хоче, щоб він відмовився від перетину кордону. Та політик зауважив, що своїх планів не змінить.

Згодом прикордонники зробили заяву: Саакашвілі зустрінуть за законом, відберуть український паспорт, який є недійсним, і відправлять туди, звідки він прибув, назад до Польщі. У Мін’юсті повідомили, що перевіряють запит про екстрадицію колишнього президента Грузії на Батьківщину. ЗМІ також попереджали про провокацію, що готується: нібито колишнього президента  Грузії після переходу кордону збираються перевіряти на наркотики.

Напередодні ж самої дати Х стало відомо, що ще 8 вересня пункт пропуску «Краковець-Корчова» огородили спіральним колючим дротом. А речник Держприкордонслужби Олег Слободян повідомив, що 10 вересня буде посилено прикордонні наряди, щоб уникнути можливих провокацій.  А те що, вони могли бути ніхто не сумнівався. Одіозний екс-радник міністра внутрішніх справ України Ілля Кива публічно заявляв, що готовий стріляти у політиків, які приїдуть на зустріч із Саакашвілі і прориватимуть кордон. А в суботу, 9 вересня, до поліції надійшло повідомлення про виявлення підозрілого предмета, схожого на вибуховий пристрій у приміщенні бізнес-центру, розташованого неподалік від КПП «Краковець».

Та готувались не тільки державні органи, а й прибічники Саакашвілі. Активісти та члени «Руху нових сил» почали скликати усіх небайдужих на кордон ще за декілька тижнів до недільних подій. Уже в суботу , 9 вересня, вони чатували на свого лідера біля пункту пропуску «Краковець».  Підтримати екс-президента Грузії приїхали, зокрема, екс-бійці батальйонів «Донбас» та «Айдар», представники УНСО, усього близько тисячі осіб.

Біля пункту пропуску було облаштовано сцену, відбувався мітинг. Прибули сюди і декілька автобусів із так званими тітушками. Прихильники Саакашвілі «приписали» їх владі. Поки ж поліція дізнавалась мету перебування цих людей, сталася перша сутичка. Близько 50 активістів наметового містечка прихильників Михайла Саакашвілі вступили в конфлікт з «тітушками». Поліція взяла останніх у напівкільце, відтіснила до паркану і не дала ситуації перерости в зіткнення.

«Ви зрадники, навіщо ви сюди приїхали?», - кричали прихильники Саакашвілі.

Відмітилась у прикордонній зоні і організація «Фемен». Поліцейські зловили біля пункту пропуску активістку з оголеними грудьми і написом «Дурні без кордонів». На голові в неї був жовто-блакитний віночок з біло-червоними стрічками. У правій руці вона тримала портрет президента Порошенка, у лівій – екс-глави Одеської ОДА Михайла Саакашвілі. За дівчиною по пункту переходу бігали 50 поліцейських. Її спіймали і занесли в автомобіль ногами вперед.

Жешув

Тим часом, Михайло Саакашвілі неспішно походжав польським містечком Жешув, чекаючи на своїх соратників, українських політиків та журналістів. «Я не маю наміру влаштовувати ніяких Майданів, я маю намір просто в'їхати в Україну», - повторював перед численними телекамерами Саакашвілі.

«Хоча мені дуже приємно, що сотні людей зібралися сьогодні не в центрі міста, а практично в полі, щоб захистити не так мене, як свої права», - додавав він.

Трохи пізніше до Саакашвілі приєдналася Юлія Тимошенко, а також деякі депутати від «Батьківщини». Тимошенко пояснила свій візит так: прибула в Жешув не стільки підтримати Михайла, як не допустити встановлення в Україні диктатури. Після нетривалого спілкування українські політики сіли в автобус і нібито вирушили до Краковця.

Перемишль

Саме у Перемишлі почалася найцікавіша частина «шоу». Буквально за кілька хвилин до прибуття автобусу Саакашвілі в це польське містечко журналістам та активістам у Краковці повідомили, що план змінюється. Тепер колишній глава Одещини мав перетнути кордон потягом «Інтерсіті». «Щоб уникнути провокацій, ми вирішили їхати на потязі», - пояснив згодом Саакашвілі.

8934526b2e81d909133ffa7370692fcbКолишній глава Одещини мав намір перетнути кордон потягом «Інтерсіті»

Прикордонники мали зустрічати його на пункті пропуску «Мостиська-2», тому прихильників лідера «Руху нових сил» також скерували сюди. Все нібито йшло за планом. Міхо, влаштувались у вагоні, фотографувався біля потягу із дітьми, Юлією Тимошенко, Валентином Наливайченком,  нардепами Сергієм Євтушком, Іваном Крульком, Дмитром Добродомовим, Наталією Новак, Віктором Чумаком, Мустафою Найемом. Але сталося не так, як гадалося.

Старший стюарт потяга нібито за вказівкою когось із керівництва повідомила політикам та журналістам, що «Інтерсіті» не рушить, поки у вагоні перебуває Саакашвілі. «Я не можу дозволити вам їхати. І не можу сказати, хто дав наказ», - говорила розлюченим активістам працівниця залізниці Інна Смірнова.

Далі абсурд наростав. Стало відомо, що команду не відправляти потяг із польської станції дала начальник залізничної станції… у Рівненській області.

«Інтерсіті» мав відправитись о 14:07, але затримався в Польщі щонайменше на дві години, поки політики таки не покинули вагон. Заручниками ситуації, перш за все, стали звичайні пасажири, яким пообіцяли компенсувати вартість квитків та доправити їх до України на автобусах. До речі, обіцяні автобуси так і не прибули.

Цікаво, що вплинути на «Укрзалізницю» не зміг навіть міністр інфраструктури Володимир Омелян. «Закликаю керівництво залізниці залишатися в правовому полі, зосередитися на своїх прямих обов'язках, зайнятися виключно належним перевезенням пасажирів і вантажу, всі інші функції повинні виконувати відповідні органи влади і громадяни», - написав Омелян на своїй сторінці у Facebook.

Та комедія на рейках розігрувалась далі. Соратники Саакашвілі та сам Міхо намагались покинути Перемишль на ще одному потязі, який знову ж таки не відправився. Врешті-решт було обрано план «С» – їхати до пункту пропуску «Шегині» і штурмувати кордон там.

Шегині

У пункті пропуску Шегині на Саакашвілі чекала наступна перешкода. Автобус із Міхо та іншими політиками зміг перетнути польський кордон, але зупинився перед українським.  Тут прикордонники повідомили Михайлові, що є інформація про замінування прикордонного переходу. Службовці повністю заблокували прохід: не було руху ні з польської, ні з української сторони. Через це утворилася кілометрова черга авто з українського боку.

Люди почали кричати: «Ганьба». До кордону підтягувався натовп активістів, які прибували із пункту пропуску «Краковець» та «Мостиська-2». У якийсь момент стало незрозуміло, що відбувається, тому сам перетин кордону Міхо і його соратниками став неочікуваним, певно, і для них самих. Розлючений натовп, який за кількістю переважав прикордонників та правоохоронців, буквально виніс Михайла на українську сторону. Пізніше зі слів правоохоронців стало відомо, що в натовпі, який увірвалася в пункт пропуску, було близько 700 осіб. За словами правоохоронців, під час інциденту кілька бійців Національної поліції та Держприкордонслужби отримали тілесні ушкодження.

Що далі?

Після перетину кордону Міхо та команда довго йшли пішки, а пізніше з’явилась інформація, що Михайла та соратників підібрав автомобіль, який попрямував до Львова. Там Саакашвілі на площі Ринок вирішив зустрітись зі своїми прихильниками.

На імпровізованому мітингу екс-президент Грузії подякував усім, хто допоміг йому повернутися до України, піддав критиці дії влади, які намагалася не допустити того, щоб він «вручив паспорт прикордонникам» і заявив про те, що «українці - це люди з гідністю, і він ними пишається».

«За цю Україну я готовий віддати своє життя, якщо вона відбудеться, вона стане супердержавою», - не збавляв пафосу Саакашвілі.

Що ж далі відбуватиметься із лідером «Руху нових сил»? Джерело у Держприкордонслужбі запевнило журналістів, що «прорив» кордону був незаконним - у зв'язку з позаштатною ситуацією ніхто з українських політиків і громадських діячів, які перебували в «сірій зоні» на українсько-польському кордоні разом з Михайлом Саакашвілі, не пройшов прикордонний контроль з українського боку. Прикордонники мають намір звернутися до прокуратури у зв'язку з незаконним перетином кордону Михайлом Саакашвілі та групою осіб, які рухались разом із ним через польсько-український кордон. Речник Держприкордонслужби Олег Слободян пообіцяв, що подання стосуватиметься не тільки Саакашвілі, а й інших учасників «прориву». Проте на це потрібен час. А тим часом, show must go on…

Саакашвілі обіцяє, що далі попрямує до Києва.

Юлія Тунік, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: