Роман Сущенко. 12 років суворого режиму

Тема дня
Роман Сущенко. 12 років суворого режиму
Журналіста Романа Сущенка, який незаконно утримується в РФ, сьогодні визнали винним і присудили 12 років колонії суворого режиму
Фото: Роман Цимбалюк

Російський суд дуже поспішав оголосити вирок українському журналісту

Сьогодні українский журналіст Роман Сущенко, який вже пробув майже два роки за гратами у Росії, отримав вирок – 12 років суворого режиму.

Громадський адвокат Сущенка Марк Фейгін з самого початку не розраховував виграти справу через її політичний характер. Остання надія витягнути Сущенка на свободу – це обмін. Але тут все залежить від бажання Москви, яка з одного боку вже передала Україні Геннадія Афанасьєва, Юрія Солошенка та Надію Савченко, але в той же час продовжує незаконно утримувати за ґратами Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Миколу Карпюка, Станіслава Клиха та багатьох інших.

Хто такий Сущенко

Роман Сущенко народився 9 лютого 1969 року у місті Миколаїв. Закінчив військово-інженерне танкове училище, а згодом - Інститут журналістики при Національному університеті Шевченка.

З 2002 року Сущенко працював у національному інформаційному агентстві «Укрінформ», а у 2010 році став власним кореспондентом агентства у Франції. Там же журналіст мешкав разом із сім’єю: дружиною Анжелою та двома дітьми: донькою Юлею та сином Максимом.

Історія затримання

30 вересня 2016 року Романа затримали у в Москві.  В агентстві «Укрінформ» розповіли, що Сущенко приїхав до Москви з приватною метою, для чого оформив відпустку, і був затриманий у день приїзду. Російські правозахисники Громадської наглядової комісії повідомили 2 жовтня, що випадково виявили Сущенка в камері карантинного відділення Лефортовської в'язниці у Москві. Про затримання йому не дозволили повідомити рідним, тому дружина журналіста Анжела Сущенко дізналась про арешт чоловіка тільки 2 жовтня від родичів у Москві, до яких він і приїхав. «У неділю 2 жовтня він повинен був повернутися, але так і не прилетів. Я подзвонила на його французький номер, але він був відключений. Родичі, до яких він поїхав, мені сказали, що його затримали після того, як він вийшов на вулицю і щоб я не хвилювалася, що з ним все в порядку. Але при цьому не сказали де він. При цьому вони розмовляли дуже обережно, натяками, ніби побоюючись чогось, додавши що вони «на підписці», - розповідала Анжела Сущенко в коментарі Lb.ua.

До 3 жовтня ні рідні, ні колеги не мали жодної офіційної інформації від російської сторони про місцезнаходження Романа, а про те, що журналіста звинувачують у шпіонажі їм стало відомо з повідомлень російських ЗМІ.

Слідство ФСБ надало затриманому журналісту державного адвоката, але згодом агентство «Укрінформ» та дружина журналіста Анжела Сущенко уклали угоду з російським адвокатом Марком Фейгіним, який відомий тим, що вже захищав у судах РФ українців Надію Савченко та Ільмі Умерова.

Перебіг справи, суть звинувачень

Лефортівський суд Москви 1 жовтня 2016 року арештував Сущенка на 2 місяці. З тих пір українець перебуває за гратами. Були спроби змінити запобіжний захід’язнення на домашній арешт, але суд не дозволив. Важлива деталь: надати свою квартиру для перебування на час домашнього арешту двоюрідний брат Сущенко, який живе у Москві, відмовився

В ФСБ українського журналіста оголосили «кадровим співробітником української розвідки». Проти Сущенка відкрили справу за ст. 276 КК РФ «шпіонаж» нібито за те, що він «збирав свідчення про діяльність російських збройних сил», за що журналісту загрожувало від 10 до 20 років тюрми.

В Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України спростували заяву російських спецслужб, а в агентстві «Укрінформ» назвали арешт та обвинувачування Сущенка у шпіонажі провокацією.

В українському Міністерстві закордонних справ наголошують: справа є політичною, і вимагають від Москви звільнити Сущенко. В листопаді 2016 року голова Служби безпеки України Василь Грицак повідомив, що ув’язненого журналіста внесли у списки з обміну заручників.

Але позиція Москви залишалась непохитною: судовий процес над журналістом відбувся  і ні у кого не було ілюзій, що суд визнає його невинним.

Вести справу доручили судді Московського міського суду Олегу Музиченку.

Саме під час судового процесу, 24 квітня 2018 року Фейгіна позбавили адвокатського статусу через нецензурні висловлювання Фейгіна у Twitter на адресу адвоката Сталіни Гуревич і її підзахисного - блогера Анатолія Шарія.

Спочатку передбачалось, що справу передадуть іншому захиснику, але врешті-решт Фейгіну дозволили захищати журналіста. Суд зважив на ч.2 ст. КПК РФ, де вказано, що як захисника до суду крім адвокатів може бути допущена особа, про яку просить обвинувачений. Також Сущенко подав клопотання про допуск Фейгіна до нього у СІЗО як представника Європейського суду з прав людини, що дозволяє ст. 18 закону РФ0 «Про утримання під вартою».

У своєму «останньому слові» на засіданні Московського міського суду 28 травня Сущенко не визнав вину і попросив винести йому виправдувальний вирок.

Журналіста Романа Сущенка, який незаконно утримується в РФ, сьогодні визнали винним і присудили 12 років колонії суворого режиму. Фото: Роман ЦимбалюкЖурналіста Романа Сущенка, який незаконно утримується в РФ, сьогодні визнали винним і присудили 12 років колонії суворого режиму. Фото: Роман Цимбалюк

Міжнародна реакція

У січні 2017 року Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію, в якій вимагала від Росії звільнити Сущенка.

Небайдужість до справи журналіста проявили представники французької дипломатії.

А перша леді Франції, Бріджит Макрон, висловила глибоку стурбованість з приводу арешту Сущенка. Президент Петро Порошенко повідомляв, що з проханням звільнити журналіста дружина французького президента зверталась до Путіна.

Засуджують судовий процес над Сущенко і у Раді Європи.

Не залишились осторонь Сполучені Штати: в липні 2017 року Комісія з питань безпеки і співробітництва в Європі (Гельсінська комісія США) внесла українського журналіста до списку політв'язнів. До складу Гельсінської комісії входять члени Сенату США (верхня палата Конгресу), Палати представників (нижня палата Конгресу), а також посадових осіб з Держдепартаменту, Пентагону і Міністерства торгівлі США.

Звільнити журналіста закликав офіційний представник США при ОБСЄ Гаррі Каміан.

З таким же закликом виступили у Європейській федерації журналістів, правозахисній організації «Репортери без кордонів» та асоціації польських журналістів.

Вирок. Чи є надія?

Сьогодні Сущенко отримав вирок: 12 років ув’язнення, замість 14, як того просила сторона обвинувачення.

Президент України Петро Порошенко назвав вирок «безпрецендентним цинізмом російського «суду». «Подібними «вироками» Кремль демонструє панічний страх, підписується у власній агресії проти України та виносить вирок сам собі»,  - додав президент.

Останнє перед вироком слухання справи відбулось, як вже зазначалось, 28 травня 2018 року, тобто вирок оголосили через чотири робочі дні. Громадського адвоката Фейгіна дивувала така швидкість прийняття рішення. Громадський захисник журналіста припустив, що з вироком поспішали, і можливо, це пов’язано з початком Чемпіонату світу з футболу у Росії. «Можливо, керівництво Кремля хоче чимшвидше позбутися усіх проблем, пов'язаних з голодуванням Сенцова, вироком Сущенка, і взагалі з усією цією тематикою, яка останні півтора-два тижні займала політичне керівництво Росії», – пояснив правозахисник.

Фейгін також припускав, що чорновий варіант вироку був готовий заздалегідь, і що Сущенко може отримати  менший термін, ніж того вимагало обвинувачення через відсутність обтяжуючих обставин.

На виправдувальний вирок ніхто не очікував, але тепер, після його проголошення, є надія на обмін Сущенка. Адже переговори щодо такої можливості ведуться давно.

Поширюються чутки, що українського журналіста можуть обміняти на арештованого керівника «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського, якого підозрюють у державній зраді. Але це всього лише чутки, як і те, що Вишинського можуть обміняти на політичного в’язня Олега Сенцова, який 14 травня оголосив безстрокове голодування.

Питання обміну залежить від волі Кремля. Тому оголошення вироку не означає, що російська сторона відразу передасть ув'язненого Україні.

«Чи наближає вирок вірогідність звільнення Романа? Теоретично так! .. Але, в той же час, в мене немає ілюзій, що «вирок» автоматично означає готовність Москви передати українській стороні Романа, бо ж ми роками чекаємо від Москви хоч якоїсь відповіді на вимогу передати Сенцова, Кольченка, Карпюка, Клиха, Виговського, інших бранців, яким давно винесено вироки», - написала в Facebook представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

Яна Степанковська, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: