Руїни Донбасу. Як Україна оцінює свої збитки (Документи)

Війна і гроші
Руїни Донбасу. Як Україна оцінює свої збитки (Документи)
Внаслідок окупації проросійськими бойовиками частина Донецької і Луганської областей знаходяться у важкому економічному стані

У прифронтовій зоні досі є населені пункти, в яких немає ані газу, ані світла

«Я впевнений, що за мою каденцію ми закінчимо цю війну. Я говорив, що готовий чекати один рік, але якщо не працюватиме Мінський процес, то ми мінятимемо тактику… Але рік ще не минув», - такі міркування виклав президент Володимир Зеленський у документальному фільмі, який присвячений річниці його президентства.

Цей обнадійливий і для багатьох довгоочікуваний сценарій завершення війни, який навесні 2014-го на Донбасі розв’язали російські бойовики, розбивається на друзки щоденними зведеннями з фронтів.

Поряд із людськими втратами Україна зазнає колосального руйнування своєї інфраструктури. До слова, той же президент Володимир Зеленський рік тому заявив, що на відновлення Донбасу необхідно понад 300 млрд. грн. Згодом цю інформацію повторив міністр інфраструктури України Владислав Криклій, наголосивши, що підняти інфраструктуру прифронтових районів Донбасу не зможуть не один і не два річні бюджети країни.

«Главком» звернувся у відповідні державні установи з проханням оцінити масштаби господарської катастрофи, якої вже зазнали Донецька і Луганська області, де сьомий рік відбуваються воєнні дії.

Збитки

Донецька область. За відомостями департаменту житлово-комунального господарства Донецької ОДА, з початку війни на територіях, підконтрольних українській владі, зруйновано і пошкоджено 13236 житлових будинків усіх форм власності. Левову частку (12103) становлять приватні будинки. Найбільше їх у містах Авдіївка (1343 будинки), Слов’янськ (1999), Торецьк (881). Також постраждали такі райони: Бахмутський (1156), Волноваський (874), Мар’їнський (2858), Ясинуватський (2470).

На 22 квітня цього року ще 5539 житлових будинків на Донеччині залишаються зруйнованими. Попередньо місцева влада оцінила: відновлення житлового фонду необхідно близько 10 млрд. грн.

Інформація про кількість зруйнованої інфраструктури у Донецькій області

(для перегляду списку натисніть на зображення) 

Департамент розвитку базових галузей промисловості ОДА доповнює негативну статистику своїх колег. Зокрема, збитки міжнародного аеропорту Донецька імені Прокоф’єва внаслідок збройної агресії Росії становлять близько 5 млрд грн, у тому числі майно комунальної власності – 83,7 млн грн.

Крім цього, в департаменті оприлюднили кричущу інформацію. Виявляється, досі в регіоні є населенні пункти, в яких немає ані газу, ані світла. Так, без газопостачання сидять мешканці міст Мар’їнка, Красногірка Мар’їнського району; села Піски, Опитного Ясинуватського району; Широкиного Волноваського району і селища Зайцеве Бахмутського району. При цьому з перерахованих населених пунктів у трьох (Піски, Опитне і Широкине) відсутнє ще й електропостачання.

 

(для перегляду списку натисніть на зображення) 

Луганщина. За підрахунками департаменту економічного розвитку, зовнішньоекономічної діяльності та туризму обласної військово-цивільної адміністрації, на відновлення пів тисячі об’єктів критичної та соціальної інфраструктури необхідно 6,17 млрд. грн. Кепськими справи виглядають із 310 об’єктами дорожньо-транспортної інфраструктури, на відбудову яких треба 5,3 млрд. грн.

Інформація про кількість зруйнованої інфраструктури у Луганській області

(для перегляду списку натисніть на зображення) 

Понад 400 млн грн варто віднайти для відбудови 67 об’єктів інженерних мереж і навчальних закладів. Ще майже 290 млн грн потребують 11 закладів охорони здоров’я та соціального захисту, які визнані зруйнованими або пошкодженими.

Відновлення

У відповіді на запит «Главкома» міністерство фінансів пояснило, що зруйновану звільнену від окупантів частину Донбасу намагаються відновлювати, щонайменше, за рахунок двох джерел фінансування. По-перше, це державні кошти, які передбачені на утримання населених пунктів, що опинилися в окупації, автоматично зараховуються до спеціального фонду обласного бюджетів Донецької і Луганської областей. Їх можна використовувати на ремонт об’єктів соціальної і транспортної інфраструктури, житлового фонду, що зруйновані в цих краях внаслідок російської агресії.

У цілому, за 2016-2019 року Донецька область отримала 3,71 млрд. грн, але зуміла використати лише 2,96 млрд грн. Дещо кращі справи у Луганської області: з одержаних 1,31 млрд грн було освоєно 1,16 млрд. грн.

По-друге, Україна залучає позику Європейського інвестиційного банку у рамках так званої Надзвичайної кредитної програми. У Мінфіні зауважили, що програма працює з 2015 року, але реальне фінансування проєктів соціальної інфраструктури, що зруйновані на Донбасі, розпочалося у грудні 2017 року. Станом на квітень 2020 року Донеччина одержала 295,4 млн грн, Луганщина – 22,8 млн грн. Кредитні гроші витрачаються на капітальні ремонти адміністративних будівель, шкіл, дитячих садочків і реконструкцію гуртожитків для внутрішньо переміщених осіб. 

Кошти, які спрямовано на часткове відновлення Донбасу. Дані Мінфіну

(для перегляду списку натисніть на зображення) 

(для перегляду списку натисніть на зображення) 

Разом з тим, справжні масштаби збитків, завданих Донбасу війною, не беруться рахувати навіть місцеві чиновники.

«У зв’язку з окупацією окремих територій України частина автомобільних доріг знаходиться на тимчасово непідконтрольній українській владі території та поблизу лінії розмежування. Доступу до цих доріг та об’єктів інфраструктури немає. Відповідно кількість пошкоджених (зруйнованих) доріг, обсяги руйнування та суму збитків встановити неможливо», - констатував директор департаменту розвитку базових галузей промисловості Донецької ОДА Артем Литвинов.

Тим не менше, ці збитки можуть мати для України хорошу судову перспективу у міжнародних позовах проти Росії. Водночас складається враження, що в окремих випадках на місцях навмисно занижують реальну картину руйнувань.

Приміром, департамент житлово-комунального господарства Луганської ОДА надав інформацію, що на 21 квітня цього року різного рівня руйнації від воєнних дій зазнали 7472 житлові будинки області. Загальний розмір компенсацій, на яку можуть розраховувати власники цієї нерухомості, становить 680 млн грн.

Луганські чиновники порахували, на яку суму компенсацій можуть розраховувати власники тамтешніх зруйнованих будинків

(для перегляду списку натисніть на зображення) 

Вказану цифру чиновники взяли, опершись на опосередковану вартість спорудження житла в Луганській області.

Тому нічого немає дивного, коли суди перших інстанцій виносять рішення про мільйонні компенсації переселенцям за зруйновані будинки, які потім терплять фіаско в апеляційній та касаційних судах. У результаті все закінчується символічним стягненням з держави не більше 300 тисяч гривень – така собі компенсаційна «зрівнялівка», запроваджена ще урядом Гройсмана.

Віталій Тараненко для «Главкома».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: