Рюкзак на голову. НАБУ наносить удар по Авакову

ТЕМА ДНЯ
Рюкзак на голову. НАБУ наносить удар по Авакову
Олександр Аваков

Проблеми у впливового міністра та його сина почались у момент, коли президента немає в країні. Збіг?

31 жовтня відбулося чергове гучне затримання, яке сильно плутає розклади у владній команді. Національне антикорупційне бюро провело обшуки в харківському помешканні Олександра Авакова – сина всесильного міністра внутрішніх справ. Молодика затримали в Києві і доправили до НАБУ. Причина – справа про «рюкзаки Авакова», яка тягнеться ще з 2015 року. Навесні 2016-го року НАБУ почало розслідувати провадження щодо розкрадання у великих розмірах та зловживання службовим становищем у керівній структурі МВС при закупівлі за завищеною ціною 6 тисяч тактичних рюкзаків для потреб підрозділів в АТО. В мережі було опубліковано відео з кабінету екс-заступника міністра Сергія Чеботаря, який обговорював з людиною, схожою на Олександра Авакова, поставку партії рюкзаків для підрозділів міністерства. Також при розмові був присутній чоловік, схожий на народного депутата від «Народного фронту» Ігоря Котвіцького, – колишнього бізнес-партнера міністра, який формально вийшов зі своїх бізнесів. А от Аваков-молодший, згідно з реєстром, зараз є власником ПАТ «Інвестор» – компанії, яку на початку 90-х в Харкові заснував його батько.

Одним із переможців «рюкзачного» тендеру стала дніпропетровська компанія «Дніпровенд», з якою був укладений договір про закупівлю п’яти тисяч рюкзаків на суму 14,5 млн грн. НАБУ запідозрило, що з «Дніпровендом» було укладено фіктивну угоду. За даними слідства, у «Дніпровенда» було відсутнє необхідне обладнання, кваліфіковані працівники та наявність досвіду виконання аналогічних договорів. Гроші, що були переведені за надані послуги, згодом розійшлися по іншим фірмам-одноденкам. Сама контора, з якою уклали угоду, належала товаришу Авакова-молодшого Володимиру Литвину з Харкова, який керує ІТ-компанією та має фірму з пошиття одягу.

З ухвали Солом`янського суду Києва від 15 серпня 2016 року, який задовольнив клопотання НАБУ про доступ до інформації щодо телефонних дзвінків міністра Арсена Авакова, випливало, шо Бюро не піддавало сумніву факт переговорів між сином Авакова та Сергієм Чеботарем. Детективи підозрювали, що колишній заступник міністра, діючи спільно з сином міністра, дав завідомо незаконні вказівки членам комітету з конкурсних торгів щодо організації проведення переговорної процедури закупівлі рюкзаків та організував проведення процедури закупівлі таким чином, щоб переможцем було визнано саме ТОВ «Дніпровенд». У результаті змови закупівля відбулась за завищеними цінами, а товар не був поставлений у повному обсязі. Раніше за рішенням суду детективи НАБУ також отримали доступ до рахунків компанії «Дніпровенд».

У вересні 2016-го року керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький запевняв, що розслідування справи «з хештегом «рюкзаки Авакова» буде завершено ще в жовтні і попереджав, що прізвища Авакова там очікувати не слід. Але вже в червні цього року той же Холодницький визнав, що у слідства немає цілісної картини у цій справі і недостатньо доказів для вручення повідомлення про підозру комусь з фігурантів.

У МВС хід справи коментували однозначно – все це маніпуляції, які мають на меті дискредитувати відомство і його керівника. У Авакова уточнювали, що до рюкзаків були висунуті найвищі вимоги, які були розроблені на підставі досвіду, набутого у зоні АТО. Тому 2899 гривень за кожен рюкзак, куплений у «Дніпровенда», – цілком нормальна ціна.

Сам Аваков-старший дуже емоційно коментував підозри стосовно свого сина. Так, один з його «фейсбучних» постів на цю тему, в якому він запевняв, що його родина не має жодного стосунку до переможців тендеру, починався пафосним гаслом «Бий по рідних!». Сьогодні події навколо обшуків та затримання Авакова-молодшого спочатку коментував соратник міністра Ілля Кива, який заявляв, що через ув’язнення сина хочуть маніпулювати міністром і мати можливість тиску на його рішення.

А згодом гнівним офіційним прес-релізом розродилась прес-служба МВС. «НАБУ займається політичною, а не юридичною діяльністю, що є недопустимим і потребує негайної корекції», – зазначили в міністерстві і пустились в міркування про гібридну війну, спрямовану на дискредитацію політиків та реформаторів, які захищають країну від російської агресії. В МВС зазначили, що досудове слідство не отримало доказів, що постачання рюкзаків відбулося не в повному обсязі, навпаки міністерство надало НАБУ належні докази добросовісного виконання переможцями торгів договорів з постачання рюкзаків.

Прокоментував ситуацію і сам Аваков, запевнивши, що не піддасться тиску. Міністр висловив виразивши сподівання, що судовий процес розставить все по місцях, і «ця суєта минеться».

Окрім Авакова-молодшого серед затриманих – Сергій Чеботар та представник фірми-переможця тендеру з постачання наплічників. Поки незрозуміло, яка роль в усій цій історії у самого Арсена Борисовича. Але показово, що він підключив до процесу над сином всі силові ресурси – під час обшуків в Харкові будівляю було оточено поліцейськими, а переміщення Авакова-молодшого в НАБУ, де йому оголошували підозру в розкраданні державних коштів, супроводжувала Нацгвардія. В суді підтримувати сина міністра також зібралось кілька десятків людей у камуфляжі – за словами Киви, це його товариші по службі. Але сьогодні засідання щодо обрання запобіжного заходу так і не відбулось. Принаймні, саме така інформація поширювалась станом на кінець робочого дня.

Звісно, такий удар по одному зі стовпів режиму не міг не викликати конспірологічних версій. Виявилось, що туманна історія з затриманням на хабарі заступника Авакова Вадима Трояна, коли міністр особисто «відмазував» соратника від зазіхань Генпрокуратури, була квіточками. Так «збіглося», що сьогоднішні затримання сталися, коли президента, який спить і бачить, як позбутись надто впливового та вимогливого Авакова, немає в країні. Петро Порошенко полетів подалі від київської мряки: глава держави здійснює візити спочатку в Саудівську Аравію, а потім в Об’єднані Арабські Емірати. Втім, якщо вірити в абсолютну незалежність НАБУ, то глава держави може просто розвести руками у відповідь на претензії міністра. Але Аваков все ж –  більший, ніж просто рядовий член уряду. В нього сконцентрований величезний силовий ресурс, є підгодовані вуличні активісти, а якщо за одного зі своїх лідерів по-повній «впишеться» «Народний фронт», який вже відзначився грізною заявою, то під питанням виявиться дієздатність усього парламенту.

Ще одне дивний збіг – саме сьогодні зранку Аваков зняв посилену охорону майданчика з протестувальниками під Верховною Радою. Якщо він знав про заплановані обшуки, то таким чином подав сигнал, що безпека урядового кварталу залежить тільки від нього. 

Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: