Справа на 100 мільйонів. НАБУ підозрює підлеглих Луценка та Продана у торгівлі конфіскатом

Розслідування
Справа на 100 мільйонів. НАБУ підозрює підлеглих Луценка та Продана у торгівлі конфіскатом
Як стверджується детективами НАБУ, службовці з ГПУ та ДФС створили умови для отримання неправомірної вигоди під час митного оформлення сигарет, а також її подальшої легалізації.

Детективи Антикорупційного бюро підозрюють співробітників ГПУ та ДФС у спробі підзаробити на арешті великої партії сигарет

Довготривалий конфлікт між Національним антикорупційним бюро України (НАБУ) та Генеральною прокуратурою набуває другого дихання. Цьому сприятиме нове розслідування детективів Бюро, які підозрюють підлеглих генпрокурора Юрія Луценка та керівника ДФС Мирослава Продана у зловживанні владою та потуранні нелегальному бізнесу. За їх даними, слідчі та прокурори напередодні начебто намагались сфальсифікувати знищення, а згодом випустити на ринок багатомільйонну партію конфіскованих сигарет.

У кримінальньому провадженні, матеріали якого частково доступні у судовому реєстрі, описуються деталі справи.

Так, на початку листопада з Лівана в Одеський морський торговельний порт прибуло сім контейнерів із тютюновими виробами. Вантаж потрапив у поле зору фіскальної служби, а згодом ним зацікавився Департамент з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Генпрокуратури, який у грудні отримав судовий дозвіл на обшук контейнерів.

Під час огляду, слідчі виявили у контейнерах понад 3,6 млн пачок сигарет. Якщо врахувати середню ціну однієї пачки у межах 29–30 гривень, ринкова вартість усієї партії дорівнюватиме приблизно 100 млн грн. Для порівняння: за весь минулих рік українські прикордонники виявили приблизно 8 млн пачок контрабандних сигарет.

Згідно з матеріалами провадження, товар було вилучено та відправлено на одеський склад уповноваженої на зберігання конфіскату компанії «Скай лайн». Інших подробиць не повідомляється. Але проміжні висновки розслідування детективів НАБУ звучать так: службові особи Генпрокуратури у змові із невстановленими особами планують «передати вилучене майно третім особам на митній території України без проведення митних формальностей та сплати митних платежів; після отримання дозволу слідчого судді на знищення товарно-матеріальних цінностей вищевказані особи, можливо, планують підписання фіктивних актів про утилізацію вилучених тютюнових виробів». Таким чином, стверджується детективами, службовці з ГПУ та ДФС створили умови для отримання неправомірної вигоди під час митного оформлення сигарет, а також її подальшої легалізації.

У судових документах згадується лише одне прізвище – слідчого слідчої групи Департаменту з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Генпрокуратури Хіміча С.В. – який був присутній під час обшуку та вилучення товару.

Підстави для конфіскації товару Генеральною прокуратурою та подальшого знищення у судових матеріалах не зазначені, але, ймовірно, мова йде про визнання сигарет непридатними для вживання або вони не мали акцизних марок. Для прикладу можна згадати одну із аналогічних історій, що відбулась влітку минулого року, коли Приморський суд Одеси надав дозвіл Службі безпеки України знищити два мільйони пачок сигарет після отримання висновку Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України. Згідно з експертами, цигарки марок Ashima Luxury Size, Dubao Classic Red, Dubao Classic Blue, Dubao Classic Silver, Dubao Classic Gold, Regina Red, Regina Blue, D&B Comfort Red, D&B Comfort Blue, Prima Luxe Red, Prima Luxe Blue, «Фест», Doina Soft 80 Mm, Nz Black, «Минск 5 Superslims», Nz Gold, «Минск Superslims», Eng Pic Monte Carlo Blue були визнані непридатними для продажу в Україні. Це рішення суду було винесене на тлі перебоїв із постачаннями тютюнових виробів у магазини, спровоковане розслідуванням проти найбільшого дистриб`ютера тютюнових виробів в Україні компанії «Тедіс».

Зазначимо, що подальша доля товару, що підлягає утилізації, повністю залежить від органу розслідування чи прокуратури. Адже суддя покладає обов`язок знищити небезпечний товар на правоохоронний орган, який, у свою чергу, має делегувати це уповноваженій організації (приклад).

Чи потрапляють на прилавки речові докази у кримінальних провадженнях, які мали бути знищені, питання риторичне, з огляду на відкриті дані. Наприклад, розслідування проти представників МВС, які  за допомогою колишнього колеги, підполковника міліції у відставці, продали конфісковані десять травматичних пістолетів через комісійний магазин. Зараз їх звинувачують у сприянні незаконній торгівлі речовими доказами.

З матеріалів кримінального провадження, в якому НАБУ підозрює у спробі торгувати конфіскатом службових осіб ГПУ та ДФС, відомо, що директор компанії-зберігача вилучених сигарет «Скай лайн» (згідно з реєстром юридичних осіб - Тигран Мелконян) раніше відмовив детективам НАБУ у наданні копій документів про прийняття товару на склад.

Варто зазначити, що минулого року саме за сприяння фірми «Скай лайн» в Одесі була, якщо вірити документам, знищена величезна партія сонцезахисних окулярів, які також прибули в Україну морських шляхом. Тоді, як писав «Главком», 425 тис. аксесуарів з логотипами відомих брендів (Versace, Chanel, Dolce&Gabbana, Dior) були визнані контрафактними. А суд, що виносив рішення про знищення цієї партії, врахував неодноразові звернення компанії-зберігача арештованого товару – фірми «Скай-Лайн». Остання просила слідчих якомога швидше «вжити заходи щодо продукції». Мовляв, бізнес зазнав витрат на транспортування, вантажно-розвантажувальні роботи, зберігання цінностей, «що ускладнює проводити інвентаризацію, матеріальні цінності займають місце на складі».

За підрахунками «Главкому», лише у першій половині 2017 року завдяки наполегливості правоохоронних органів, суди надали згоду на знищення товарів загальною вартістю приблизно 100 млн грн. Під коток утилізації потрапили, наприклад, понад 10 тис. мобільних телефонів, у тому числі, Iphone 6 та Iphone 5S. А також безліч інших товарів – близько 300 тис. батарейок Duracell, більше півтори сотні планшетів, тисячі калькуляторів, навушників, радіоприймачів, ліхтариків тощо. Усі ці коштовні речі, за твердженням правоохоронних органів , становили небезпеку для життя і здоров'я людей та підлягали знищенню.

Федір Орищук, для «Главкома»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: