Справа Шабуніна: злочин і кара. Усі подробиці

Тема дня
Справа Шабуніна: злочин і кара. Усі подробиці
Слідчі зачитують Віталію Шабуніну підозру про скоєння правопорушення
Фото: Обозреватель

Суд застосував щодо Шабуніна запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання

Дніпровський суд Києва визначив запобіжний захід голові громадської організації «Центр протидії корупції» Віталію Шабуніну. Суд постановив «застосувати щодо Шабуніна Віталія запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання». Таке рішення оголосив головуючий суддя. Голову громадської організації зобов’язали до 14 жовтня повідомляти слідчих, прокурора та суд про зміну місця проживання та роботи. Під час судового засідання адвокати громадського активіста звернули увагу судді на те, що протоколи допитів свідків містять копіпаст. «Главком» розбирався, хто і чому хоче притягнути до відповідальності відомого антикорупціонера.

Хто такий Віталій Шабунін

Віталій Шабунін 32 роки тому народився у Рівному. Закінчив Рівненський інститут слов’янознавства Київського славістичного університету (РІС КСУ). Навчаючись на п’ятому курсі, став депутатом міської ради. У 2004-му році підтримував Майдан у рідному місті.

У 2008 році переїхав до Києва і почав працювати в громадянській мережі «Опора», де займався антитютюновим напрямком, також очолював  молодіжну організацію «Всеукраїнська фундація регіональних ініціатив» (ФРІ).

З 2012-го року від дня створення очолює громадську організацію «Центр протидії корупції». У 2014-му році на дострокових виборах до Верховної Ради невдало балотувався до парламенту за списками партії «Громадянська позиція», входив до першої п’ятірки виборчого списку цієї політичної сили.

Конфлікт між Шабуніним і Філімоненком

8 червня цього року Шабунін вдарив в обличчя Всеволода Філімоненка, помічника народного депутата Сергія Мельничука. Сам Філімоненко називає себе журналістом, одним із засновників інформагентства «Голос народу», а також кореспондентом газет «Активіст» і Flash on news.

Інцидент стався біля Дніпровського військкомату, куди антикорупціонера викликали, аби вручити повістку. На відео, яке облетіло усі телеканали, видно, як Філімоненко намагається отримати відповіді на запитання «чому ви не в АТО?». Натомість громадський активіст зі словами «це ви довели до сліз мою співробітницю Олександру Устинову (члена правління «Центра протидії корупції»)», кулаком вдарив в обличчя Філімоненка. Після цього Філімоненко бризнув в обличчя антикорупціонера із газового балончика.

Віталій Шабунін, розповідаючи про першопричину конфлікту, вказує на конкретні звинувачення з боку Філімоненка. «Він говорив, що я вкрав гроші, які люди жертвували на лікування моєї дружини. Це стосується історії в моїй родині, коли дружині поставили неправильний діагноз і вона перебувала у комі з енцефалітом», - пояснює антикорупціонер. А інцидент біля військкомату, за його словами, був продовженням конфлікту.

Після того, як Філімоненко бризнув газовим балончиком в обличчя Шабуніну, на місце події прибула «швидка», яка забрала активіста до Олександрівської лікарні столиці. Як стало відомо згодом, ніяких серйозних пошкоджень очей не виявили.

Що стосується побиття Філімоненка: він самостійно викликав собі швидку, проте відмовився від госпіталізації. І лише потім зняв побої. «У мене перелом гайморової пазухи. Був струс мозку, який уже пройшов. Оригінали КТ і МРТ, які свідчать про мій стан, я під підпис передав слідчому», - розповів Філімоненко «Главкому».

У чому тепер звинувачують Віталія Шабуніна

Спочатку Шабуніну інкримінували порушення ч. 2 ст. 345-1 Кримінального кодексу України «загроза або насильство по відношенню до журналіста», а саме: «умисне заподіяння журналістові [...] середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв'язку із здійсненням цим журналістом законній професійній діяльності», яка передбачає до 5 років позбавлення волі.

Проте зранку 16 серпня антикорупціонер повідомив, що за ніч прокуратура змінила кваліфікацію справи. Якщо вчора Шабуніна підозрювали у перешкоджанні професійній діяльності журналіста, то тепер обвинувачують в умисному нанесенні пошкоджень середньої тяжкості (ч.1 ст.122 - до трьох років позбавлення волі). Зміну кваліфікації справи сам Шабунін пояснює суспільним резонансом. «Винятково увагою і щирим здивуванням негативним журналістів тому, що їхніх колег в Україні реально переслідували і реально били», - сказав він у коментарі «Главкому», закидаючи органам влади те, що жодна справа щодо переслідування журналістів в Україні за останні роки не була передана до суду.

«Потерпілий журналіст» і його версія

Всеволод Філімоненко - потерпілий у справі, помічник нардепа, який називає себе журналістом - незадоволений зміною статті підозри у справі. «Я шокований рішенням перекваліфікації підозри на ч.1 ст. 122», - заявив «Главкому» Філімоненко. Він звинувачує Шабуніна у тиску на слідство. Про свої дії, застосування газового балончика 8 червня не шкодує, називаючи їх самообороною. «А що мені залишалося робити, підставити другу щелепу? Подивіться відео, Віталій зняв рюкзак і був готовий нанести ще один удар». На думку Філімоненка, розслідування справи швидким не буде, може затягнутися роки на три. Нині «жертва» почувається «посередньо», скаржиться на болі. Наприкінці липня, розповідає Філімоненко, він виїжджав з України через політичний тиск і погрози на його адресу з боку Шабуніна, який нібито готовий повторити свій вчинок. Проте зараз повернувся, сподіваючись на справедливість суду. Помічник нардепа також повідомив, що поліція за заявою Шабуніна відкрила проти нього кримінальне провадження за статтею 125 Кримінального кодексу «Умисне легке тілесне ушкодження», проте про розвиток справи нічого не повідомив.

Шабунін і військкомат. Переідсторія конфлікту

Інцидент біля військкомату Віталій Шабунін назвав «провокацією, яку задумали проти мене люди нардепа від БПП». За його словами, нині розгорнута ціла кампанія проти «Центру протидії корупції», яка триває вже півроку. І виклик до військкомату, і подальший конфлікт із Філімоненком – це ланки одного ланцюга. Згадуючи події, які передували його візиту до військкомату 8 червня антикорупціонер розповідає, що напередодні до нього о 7:30 прийшли троє людей у військовій формі і троє підозрілих «гопницького вигляду» людей у цивільній формі вручати повістку. Наступного дня він з’явився у керівника районного комісаріату, який сказав, що поняття не має, що відбулося (щодо виклику Шабуніна – «Главком»), «оскільки я не є офіцером запасу, не підлягаю мобілізації».

Антикорупціонер стверджує, що Філімоненко діє за вказівкою СБУ, нібито є низка фактів на доказ цього. «Він знав час і дату прильоту (до Києва) Олександри Устинової, яку Філімоненко зустрів (у травні 2017 року, - «Главком») в аеропорті о 6:30 ранку зі своїми посіпаками, вони її до сліз довели, до істерики, за що я його і вдарив. Цією інформацією він не міг володіти без СБУ», - пояснив Шабунін. На каналі у YouTube TVgolosnaroda Філімоненко пояснює свої дії щодо Устинової намаганням дізнатися, звідки у жінки стільки грошей на відпочинок за кордоном, якщо вона працює у неприбутковій громадській організації.  

Чим відомий «Центр протидії корупції»

Експерти коаліції громадських організацій «Реанімаційний пакет реформ», до якої входить і «Центр протидії корупції», рік тому проаналізували законопроект про арешт і конфіскацію активів корумпованих чиновників, дійшли висновку, що конфіскація активів дозволить грабувати та відбирати бізнес пересічних українців, а корупціонерам – легалізувати майно через суди. Віталій Шабунін також критикував запропоновані главою держави зміни до е-декларування, за якими звітуватимуть громадські організації. «Запропоновані норми запроваджують додаткову форму податкового звітування для ГО і дають фіскалам повний ручний контроль за діяльністю неприбуткових організацій», - вважає антикорупціонер.

Він критикує також найближчих соратників президента Порошенка, звинувачуючи їх у корупції. «Ми не можемо посадити до в'язниці ні Сергія Пашинського (нардепа з «Народного фронту»), ні Арсена Авакова (главу МВС), ні Олександра Грановського, ні Ігоря Кононенка (депутати БПП), але це може зробити НАБУ, яке вже півроку намагаються знищити то змінами в закон, то аудитором. Ми кожен раз про це кричимо першими, розповідаємо журналістам, міжнародним партнерам та організовуємо вуличні акції», - розповів Шабунін в інтерв’ю «Апострофу». «Ви подивіться, як вони здійсюють тиск на журналістів. В останньому випадку побиття журналістів-розслідувачів з програми «Наші гроші» Дениса Бігуса, коли побиття здійснював зять заступника Арсена Авакова. 2 роки розслідується справа і жодного результату», - бідкається Шабунін в коментарі «Главкому», наголошуючи, що через тиск влади страждають не тільки громадські активісти, які займаються розслідуваннями, а і журналісти. Проте критикують і самого Шабуніна. Так, ще у березні 2016-го року організація «Автомайдан» закидала антикорупціонеру наявність занадто розкішного маєтку і землі під Києвом. А у травні цього року «Центр протидії корупції» звинуватили у дерибані коштів закордонних ґрантодавців. Фільм, у якому викладені обвинувачення, розмістив на своїй сторінці у Facebook голова громадської організації «Національний інтерес України» Василь Апасов. 

Народний депутат з «Народного фронту» Вікторія Сюмар виступила на захист Шабуніна. «Віталій - той «санітар лісу», який багатьом не подобається. Але такі «санітари» роблять корисну справу, і розумна влада зобов’язана це розуміти», - написала вона на своїй сторінці у Facebook. «Ну, якщо він «санітар» - тоді може лупити по будь-якій нахабній морді! Що ж раніше не пояснили? Довідку про те, хто «істинний санітар» і хто «легітимний» у кого брати? Щоби розібратися, хто санітарно б’є правильно, а хто просто хуліган?», - емоційно відповів реплікою глава МВС Арсен Аваков.

Хто ж стоїть за справою проти Шабуніна

Політолог Вадим Карасьов називає кампанію, яка розгорнулася проти «Центру протидії корупції»  «наїздом на антикорупційну коаліцію (до якої входять також НАБУ і активісти-антикорупціонери у Верховній Раді), яку хочуть обмежити, притиснути та знизити її активність. На думку експерта, Шабунін – найбільш незахищений з них, «хоча сам підставився під провокацію». Але мета тут – не він, а весь антикорупційний рух і головне – НАБУ. «Дивіться – паралельно бюро намагаються дискредитувати справою Полякова (мова іде про справи нардепа Максима Полякова і колишнього обранця від БПП Борислава Розенблата. На початку серпня Солом'янський районний суд Києва заарештував земельну ділянку і автомобіль BMW X5 Максима Полякова, а також майно Борислава Розенблата – «Главком»), який дуже нахабно себе поводить. Вся еліта – і провладна, і опозиційна – в повному консенсусі щодо справи Шабуніна», - пояснив експерт. На його думку, влада дає сигнал антикорупціонерам, аби ті вгамувалися.

 Михайло Глуховський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: