В «Укрнафти» вкрали понад 11 мільярдів. Сліди ведуть до структур Коломойського

В «Укрнафти» вкрали понад 11 мільярдів. Сліди ведуть до структур Коломойського

Левову частку мільярдів з найбільшої української нафтовидобувної компанії  було виведено в березні – жовтні 2015 року

Державна фіскальна служба встановила низку компаній, які привласнили 11,6 млрд гривень «Укрнафти». Засновники цих структур раніше вже потрапляли у скандал навколо виведення з «Приватбанку» Ігоря Коломойського близько двох мільярдів доларів.

Фіскальна служба розслідує справу про розкрадання та привласнення коштів «Укрнафти». Слідчими встановлено, що топ-менеджмент п'яти компаній - «Галнафта», «Гарант-УТН», «Техтрейд Груп», «ТД «Прикарпаттянафтотрейд» та «Котлас» – упродовж березня-жовтня 2015 року заволодів коштами «Укрнафти» на 11,6 млрд гривень.

Про це стало відомо з ухвали Солом'янського суду Києва від 6 травня 2016 року.

Відповідно до судових документів, на період весна – осінь минулого року припала «пікова активність із виведення багатомільярдних коштів «Укрнафти» через штучно створену дебіторську заборгованість». Прямим наслідком цього, на думку фіскалів, є зменшення на 11,6 млрд гривень суми розподілу дивідендів. Саме це, начебто, призвело до збитковості підприємства.

«Укрнафта» - найбільша українська нафтовидобувна компанія. НАК «Нафтогаз України» належить 50% + 1 акція «Укрнафти», групі компаній «Приват» Ігоря Коломойського - близько 42% акцій. Чистий збиток компанії за 2015 рік склав близько п'яти мільярдів гривень.

Як з'ясував «Главком», компанії , які, на думку фіскалів, винні у збитковій діяльності «Укрнафти», мають стосунок до проблемних операцій «Приватбанку» у 2014 році на суму близько двох мільярдів доларів. Як писав «Главком», тоді найбільший у країні банк отримав рефінансування від НБУ, а згодом витратив приблизно мільярд доларів (пізніше «Наші гроші» уточнювали, що ця сума склала біля 2 млрд доларів) на кредитування завідомо невдалих угод. Гроші «осіли» на рахунках закордонних компаній, а схема видачі позик, що була використана банком, зробила малоймовірним їх повернення в Україну. При цьому три десятки маловідомих позичальників «Приватбанку», а також їх іноземні партнери, на рахунки яких згодом були перераховані мільярди, виявилися пов'язаними з бізнес-групою «Приват».

Серед них, наприклад, опинилася ТОВ «Техспецмонтаж» - через неї  «Приватбанк» вивів за кордон $47 млн. Засновники «Техспецмонтажу» - «Стафертон коммершіал ЛТД», «Балліоті ентерпрайзес ЛТД», «Петролінк холдінгз С.А.», згідно з держреєстром юросіб, одночасно контролюють фірму «Галнафта». Остання, як зазначено вище, входить до списку структур, які, за версією ДФС, вимивали гроші «Укрнафти».

Аналогічна ситуація з ще одним винуватцем фінансових проблем «Укрнафти» – фірмою «Гарант-УТН». Її співзасновник – «Олстрім венчерз ЛТД» – паралельно виступає засновником ТОВ «Парадіз». Через останню, за даними «Наших грошей», два роки тому «Приватбанк» вивів за кордон $56 млн. Як зазначало видання, на момент створення «Олстрім венчерз ЛТД» через ланцюжок засновників належало «Приватбанку».

Аналогічні точки дотику можна відшукати й в інших фігурантів справи щодо втрати «Укрнафтою» 11,6 млрд гривень. Скажімо, серед засновників згаданої вище «Котлас» є фірма «Глобал чемікал сервісез ЛТД», співвласник компаній «Рапіт» та «Профіт», які завдяки суперечливим операціям «Приватбанку» дворічної давнини отримали $50 мільйонів.

Впадає в очі, що «пікова активність» щодо виведення капіталу з «Укрнафти» у минулому році розпочалась після прийняття парламентом закону про зниження кворуму, необхідного для проведення загальних зборів акціонерів компаній з 60% до 50% + 1 акція. Від цих змін виграла держава, яка мала в «Укрнафті» 50% і 1 акція, але раніше не могла скликати збори акціонерів та відповідно отримати дивіденди через блокування підконтрольними Коломойському структурами.

Заборгованість «Укрнафти» перед держбюджетом станом на 1 січня перевищувала 10 млрд гривень через несплату рентних платежів, ПДВ і податку на прибуток. Лише за рентними платежами борг у 2015 році сягнув  3,3 млрд гривень, що стало приводом для кримінального провадження. Слідчі прокуратури підозрюють, що «з метою одержання неправомірної вигоди для компанії» топ-менеджмент нафтовидобувного підприємства  у 2015 році навмисно не платив рентні платежі до держбюджету.

Раніше повідомлялося, що «Укрнафта» відмовляється виплачувати державі 1,8 млрд гривень дивідендів за три останні роки, посилаючись на те, що «Нафтогаз» забрав у неї газу на 2,6 мільярда гривень.

Нагадаємо, з вересня 2015 року «Укрнафту» очолює британець Марк Ролінс. На нового керівника найбільшої в Україні нафтової компанії було покладено складне завдання – покласти край монополії групи «Приват» на управління «Укрнафтою». Цього не вдавалося жодному українському уряду, починаючи з 2002 року.

Уже у квітні цього року Державна фіскальна служба зажадала від НАК «Нафтогаз України» розірвати контракт з Ролінсом. Держмонополіст відмовив у цьому, посилаючись, що питання може вирішуватися тільки на загальних зборах акціонерів компанії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: