«Вертольоти уночі розкидатимуть хімію!». Суди почали карати за фейки про коронавірус

Право і вірус
«Вертольоти уночі розкидатимуть хімію!». Суди почали карати за фейки про коронавірус
З початком епідемії на коронавірус в Україні в соціальних мережах почали масово поширювати всілякі фейки

За поширення неправдивих чуток порушникам загрожує штраф 170-255 грн або виправні роботи

«Вихователька з садка кинула в батьківську групу повідомлення про «розпилення над Києвом хімії і прохання зачиняти вікна». Мами ґречно дякували. Я у відповідь скинула повідомлення СБУ про те, що це фейк і посилання на офіційні джерела. Звичайно, мені за це ніхто не дякує», - такий допис у «Фейсбуці» 16 березня опублікувала голова ГО «Громадське телебачення» Юлія Банкова.

Смски з «вертольотами» розійшлися серед великої кількості громадян і співпали у часі з початком епідемії в Україні на Covid-19. СБУ миттєво відреагували на ці речі, назвавши їх нісенітницями і порадила співвітчизникам зважено ставитись до будь-якої неперевіреної інформації. А ті, хто хочуть розхитати ситуацію, опиняться під особливою увагою департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави, наголосили у Службі безпеки.

В цілому, з початку карантину в Україні викрито 122 інтернет-агітаторів і дві ботоферми, які поширювали фейки про коронавірус.

«Сєвєродонецьк перетворять у вірусну резервацію» 

«Главком» відшукав у судовому реєстрі низку таких рішень про те, як українські суди почали накладати штрафи на українців за поширення у соцмережах неправдивих чуток щодо пандемії Covid-19, які можуть викликати паніку серед населення.

Лисичанський міський суд 18 березня визнав винним електромонтера Луганського обласного тубдиспансеру за розповсюдження неправдивих чуток (ст. 173-1 КУпАП). Зокрема, 14 березня о 12:44 чоловік у соціальній мережі Facebook розмістив у регіональній спільноті «Лисичанськ РТИ» публікацію під назвою «Сєвєродонецьк перетворять у вірусну резервацію».

Допис у FacebookДопис у Facebook

Правопорушник до суду не прийшов, але передав заяву, в якій просив розглядати справу за його відсутності. Також повністю визнав себе винним і зауважив, щоб не застосовували суворе стягнення.

Таким чином, суд вважає, що дії правопорушника за ознаками ст. 173-1 КУпАП, кваліфіковані правильно, оскільки чоловік поширював неправдиві чутки, що можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку. Сума штрафу, яку призначив суд – 170 грн.

Першотравневий районний суд Чернівців оштрафував на 170 грн чоловіка, який 17 березня, перебуваючи біля ТРЦ «Екватор» у Чернівцях поширив у соціальній мережі Instagram недостовірну інформацію щодо зараження усіх громадян коронавірусною інфекцією Covid-19.

Водночас порушник заявив про відсутній склад адміністративного правопорушення, оскільки він не мав умислу розповсюджувати неправдиву інформацію, нікого не ображав та не називав жодних прізвищ чи конкретних осіб.

При цьому суд дійшов висновків, що його вина повністю доведена дослідженими та проаналізованими письмовими доказами, наявними в матеріалах справи.

Ратнівський районний суд Волинської області оштрафував на 170 грн непрацюючу жінку, яка 27 березня поширювала недостовірну інформацію про те, що чоловік, який перебуває за кордоном і хворий на Covid-19, має намір приїхати в село та заразити односельчан. Правопорушниця до суду не з’явилася, написала письмову заяву, в якій визнала свою вину. 

Провокація паніки чи турбота про ближніх? 

Крім цього, у реєстрі є рішення, коли суди закривають справи за відсутністю складу адміністративного правопорушення. Так, 16 березня чоловік написав на своїй сторінці у Facebook допис: «Я хочу повідомити, що сьогодні з 23:00 вечора будуть вертольоти, які запустять ліки для дезінфекції, це триватиме до 05:00 ранку. Це означає, що ви повинні мати всі вікна закриті на ніч, намагатися не виходити на вулицю і не бути на вулиці після 11 години ночі…». На думку правоохоронців, ця інформація могла викликати паніку серед населення.

У суді чоловік не визнав вини. Що стосується допису, то він повідомив, що знайшов його у Facebook і вважав своїм обов`язком інформувати усіх про такі заходи. Не мав наміру викликати паніку серед населення чи порушувати громадський порядок, а мав на меті донести до людей інформацію, щоб вберегти їхнє здоров`я.

Бродівський районний суд Львівської області, який розглядав адмінсправу, зазначив, що обов`язковим елементом об`єктивної сторони адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 173-1 КУпАП, є наслідки у вигляді гіпотетичної можливості викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку.

«Термін «паніка» визначається як психічний стан людей несвідомий, нестримний страх, викликаний дійсною чи уявною небезпекою, що охоплює людину чи багатьох людей, неконтрольоване прагнення уникнути небезпечної ситуації. На думку уповноваженої особи, яка складала протокол про адміністративне правопорушення, неправдиве за своїм змістом повідомлення, яке поширила особа, могло викликати паніку серед населення, тобто викликати у людей несвідомий, нестримний страх, перед дійсною чи уявною небезпекою вертольотами, які розпилюють ліки для дезінфекції. В той же час, суд не вважає, що таке повідомлення, попри його неправдивість та явну абсурдність, могло викликати у людини нестримний страх чи неконтрольоване прагнення уникнути небезпечної ситуації (викликати паніку)», - наголосив суд.

Додамо, що порушення ст. 173-1 КУпАП передбачає накладення штрафу від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-255 грн) або виправні роботи до одного місяця.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: