Від реформатора до «Рейдера».
Хто дає поради міністру економіки Кубіву

кадри
Від реформатора до «Рейдера». <br>Хто дає поради міністру економіки Кубіву
Степан Кубів

Повний список радників міністра економіки Степана Кубіва

Міністр економіки Степан Кубів оточив себе різнобарвним складом радників, серед яких – подружня пара, повний тезка власника компанії «Рейдер», представники реформаторського сектору.

«Главком» продовжує цикл публікацій про радників українських міністрів.

(Перелік консультантів міністра енергетики Ігоря Насалика читайте тут, радників міністра внутрішніх справ Арсена Авакова – за цим посиланням.)

Після звільнення з посади голови Нацбанку, три роки тому, Степан Кубів змінив політичні уподобання. Замість команди «Народного фронту» - «Батьківщини», з якою в часи Януковича увійшов в парламент, на виборах 2014 року Кубів обрав «Блок Петра Порошенка». Отримавши мандат, через кілька місяців він став представником президента у Раді. А коли до влади прийшов уряд Володимира Гройсмана, отримав зрощений портфель першого віце-прем`єра-міністра – міністра економічного розвитку та торгівлі (МЕРТ). До останнього Кубіва вважали людиною президента, але, схоже, стосунки між ними похолоднішали. Серед іншого, на це може вказувати інформація «Главкома» про конфлікт навколо розподілу багатомільярдного державного оборонного замовлення, який наразі триває між командою Петра Порошенка в концерні «Укроборонпром» та МЕРТом. Певним проявом цих протиріч можуть бути, у тому числі, призначення двох радників-фахівців оборонно-промислового комплексу, які восени минулого року отримали штатні посади в міністерстві.

Разом з тим, склад консультантів Кубіва не має яскраво вираженого політичної забарвлення і значно менший, ніж у деяких його колег. Протягом всього часу його консультували 17 радників, з яких наразі продовжують виконувати цю функцію менше десятка. Для порівняння: у статусі радника міністра інфраструктури Володимира Омеляна перебувало більш як півсотні консультантів.

Найближче коло

Юрій Тустановський

штатний радник з 15 до 28 квітня 2016 року

У статусі радника перебував два тижні, після чого отримав посаду керівника служби першого віце-прем'єр-міністра Степана Кубіва.

З 2012 року працював помічником Кубіва, коли останній був народним депутатом. Після того, як Кубів став головою НБУ у 2014 році, Тустановський очолив апарат голови Нацбанку, а згодом кілька місяців працював заступником директора департаменту з персоналу НБУ.

Два роки тому Тустановського призначили незалежним членом наглядової ради «Радикал Банку». У минулому він працював директором Київського регіонального управління «Страхової компанії «Арма»; начальником управління розвитку регіональної мережі «Страхової компанії «Арсенал страхування», директором з розвитку продажів «Української інноваційно-страхової компанії «Інвестсервіс»; також працював директором з розвитку продажів «Страхової компанії «Аксор».

Іванна Трохимчук

штатний радник з 15 квітня 2016 року

Стала радником Кубіва в один день із Юрієм Тустановським. Збіг не випадковий – згідно з їх деклараціями, Тустановський та Трохимчук – «особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі».

Наразі Іванна Трохимчук є начальником відділу забезпечення роботи міністра економіки Степана Кубіва. Нагадаємо, Тустановський має подібну посаду – керівник служби першого віце-прем'єр-міністра Степана Кубіва. У минулі роки Трохимчук була також помічником народних депутатів Андрія Пишного та Степана Кубіва. 

Юлія Будз

позаштатний радник з 12 вересня 2016 року

Відповідає у МЕРТі за питання міжнародної торгівлі. Співласник компанії «Професійні облікові системи». Була помічником депутата Верховної Ради VIII скликанні Степана Кубіва. Навчалася в Інституті міжнародних відносин.

Її родич (ймовірно, батько) Володимир Будз, є  директором «Тернопільоблгазу». Родина Будзів, окрім «Професійних облікових систем», володіє компанією «Бережанська Агропромтехніка», «Веда Поділля», Тернопільгазсервіс, «Екселліо Трейд», «МАЗ-Сервіс», «Промтехресурс»,  «Смаки Італії».

Володимир Будз раніше обіймав посаду голови наглядової ради «Тернопільгаз», був депутатом Рогатинської міськради (коли її очолював теперішній міністр енергетики Ігор Насалик) та депутатом Івано-Франківської облради. Коли у IV скликанні парламенту Насалик став народним депутатом, Будз працював його помічником.

Родина Будзів володіє двома десятками земельних ділянок під Києвом, а також у Карпатах (мальовничий Богородчанський район). Третина ділянок, що розташовані у Західній Україні, отримані Будзами в 2015 – 2016 роках. Також у власності родини – дві квартири в Києві та два житлові будинки і два офіси в Івано-Франківській області.

У родини є чотири автівки, зокрема: Mercedes-Benz ML-350, Lexus LS 460L, Toyota Land Cruiser 200. 

Оборонні радники

Андрій Тивончук

Позаштатний радник з 6 липня до 16 листопада 2016 року

Андрій Тивончук отримав статус позаштатного радника Степана Кубіва синхронно із призначенням заступником міністра економіки Юрія Бровченка, який відповідає за питання оборонно-промислового комплексу. Обидва в часи президентства Віктора Януковича працювали у Міністерстві економіки. Бровченко - полковник запасу, очолив департамент економіки оборони та безпеки Мінекономіки у 2012-му. За даними ЗМІ, після призначення того року міністром економіки Петра Порошенка, Бровченко був понижений до заступника, начебто через сумніви у відповідності займаній посаді.

Тивончук працював у Міністерстві економіки довше – з другої половини 2000-х - і лише два роки тому залишив його стіни на нетривалий час, отримавши посаду керівника служби з питань ОПК в Раді нацбезпеки та оборони України.

Минулого року він повернувся до МЕРТу, спочатку як радник Кубіва, а в листопаді сів у крісло директора департаменту стратегічного розвитку сектора оборони та безпеки. Щоб вивільнити місце, заступник міністра економіки Юрій Бровченко навіть провів реструктуризацію відповідного департаменту та звільнив попередника Тивончука – Віктора Плахуту.

Дружина Тивончука у 2010 та 2011 роках купила дві квартири у Києві – площею 77 кв. м та 76 кв. м. Окрім них, родина має ще дві столичні квартири і дачу в Козині. Автопарк Тивончуків складається з Mercedes-Benz 190D 1990 р.в. та Mazda BL3, 2011 р.в.


Веніамін Філатов

позаштатний радник з 10 березня до 22 травня 2017 року

Отримавши посаду радника Кубіва через кілька місяців став заступником згадуваного вище директора оборонного департаменту МЕРТу Андрія Тивончука внаслідок перемоги в кадровому конкурсі. Його напрямок на цій посаді – управління військово-промисловою політикою. 

Наприкінці 2000-х та в часи Януковича – Філатов був заступником директора департаменту ОПК – начальником відділу спеціальних розробок та технологій Мінпромполітики. Входив у комісію з відбору виконавців державного оборонного замовлення.

Минулого року отримував допомогу в центрі зайнятості, є власником автомобіля ВАЗ 2104, а також – з вересня 2013 року – Renault Duster. Дочка Веніаміна Філатова – Ксенія Філатова – член Патріотичної партії України, менеджер зовнішньо-економічної діяльності «Автомобільної групи «ВІПОС»». Брала участь у виборах депутатів Київської міськради на №107 окрузі. Її повна тезка є співзасновницею компанії «Руно-агро-трейд».

Молоді та амбітні

Марія Солоденко

позаштатний радник із 3 січня до 1 червня 2017 року

Згідно з декларацією, у 2016 році працювала головним спеціалістом Мінекономіки. Напрямок роботи в МЕРТі - питання реформи державної служби.

Даріус Тамаускас

позаштатний радник із 13 червня 2016 року

У Міністерстві економіки Даріус відпровідає за питання міжнародної фінансової допомоги Україні.

Член спільноти Global Shapers при Всесвітньому Економічному Форумі (Global Shapers – спільнота, що об’єднана Всесвітнім економічним форумом (World Economic Forum) для «надання її учасникам додаткових можливостей для впливу на майбутнє, здійснення глобальних змін та формування більш гармонійного світу».

Як писали ЗМІ, литовець переїхав до України у 2015 році. До цього в економіста за фахом була престижна робота в Лондоні в інвестиційному банкінгу, в компанії Churchill Capital UK LTD. Але згодом «Даріус зрозумів, що розвиватися вже нікуди, робота була монотонна, в якійсь мірі нудна … І тоді Даріус вирішив переїхати, подивитися на інше життя. Його вибір випав на Україну».

Василь Задворний

Позаштатний радник із 21 жовтня до 17 листопада 2016 року

Працював директором держпідприємства «Прозорро» Міністерства економрозвитку. Згідно з декларацією, на цій посаді торік заробив 34 тис. грн, водночас як фізична особа-підприємець отримав дохід від підприємницької діяльності 2017 року склав майже 2,4 млн грн.

Дружина – приватний підприємець, яка два роки тому купила квартиру за $48 тис. Подружжя володіє автомобілем Suzuki, SX4.

Світлана Котляревська

позаштатний радник із 9 вересня 2016 року

Згідно із сайтаом Мінекономіки, відповідає за проект «Прозорро». Функціональні обов’язки в МЕРТі - HR-координатор. Її повна тезка була засновницею засобу масової інформації «Про роботу», а також менеджером проектного офісу E-Health Міністерства охорони здоров`я України.

Досвідчені та імениті

Петро Ковалишин

штатний радник із 14 червня 2016 року

Доктор економічних наук, науковий ступінь здобув шість років тому в «Міжнародному університеті бізнесу і права». Вперше був призначений радником міністра економіки ще у вересні 2011 року.

Олена Величко

Штатний радник із 21 грудня 2012 року до 30 січня 2017 року. З лютого 2017 року – позаштатний радник

Згідно із сайтом Мінекономіки, її напрямок на цій посаді – аудит.

Більше 30 років  викладає у Київському національному економічному університеті дисципліни «Управління міжнародними інвестиційними проектами» та «Торгівля цінними паперами».

У 2000-х та за часів Януковича – працювала у Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку на посадах від начальника відділу до заступник директора департаменту. Була радником голови Національної комісії з цінних паперів.

Її родина володіє аудиторською фірмою «Імона-аудит». Також вона є членом ради «Спілки аудиторів України», Наглядової Ради Федерації професійних бухгалтерів і аудиторів. У 2015 році балотувалася до Київради від «Партії місцевого самоврядування»

Євген Крикавський

позаштатний радник із 1 листопада 2016 року

Згідно із сайтом Мінекономіки, напрямок роботи Євгена Крикавського у статусі радника Кубіва – стратегічний маркетинг і логістика.

Як стверджує офіційна сторінка Національного університету водного господарства, - Крикавський – «визнаний авторитетів української школи логістики». Завідувач кафедри маркетингу і логістики Національного університету «Львівська політехніка», професор. Автор першого посібника в Україні з логістики. Президент Всеукраїнської громадської організації «Українська асоціація логістики».

Інші 

Ігор Спіцин

Позаштатний радник із 1 лютого 2017 року

Раніше Ігор Спіцин входив у склад Міжвідомчої робочої групи зі спрощення процедур міжнародної торгівлі та логістики в Україні, як радник заступника міністра економіка Михайла Тітарчука.

Його повний тезка є власником компанії компанії «Рейдер», яка спеціалізується на будівництві. «Главком» намагався зв’язатися з керівником та засновником «Рейдера» - Ігорем Спіциним за телефоном, який вказаний у реєстрі юридичних осіб. Але людина, що відповіла на дзвінок, зазначила: «тут зареєстровано кілька компаній, але ані цієї людини, ані фірми з такою назвою ми не знаємо».

Кілька років поспіль Ігор Спіцин є учасником судового процесу, в якому «Енергобанк» через заборгованість у розмірі $817 тис. намагається стягнути з компанії «Рейдер» заставне майно – будівлі дитячого оздоровчого табору «Коктебель» e Феодосії площею 1661 кв. м.

Ще один судовий процес триває між Спіциним та «Проміневстбанком» щодо розірвання договору іпотеки та визнання права власності на квартиру.

Спіцин також є кредитором і учасником судового процесу навколо банкрутства «Державного підприємства «Українська авіаційна транспортна компанія».

На вулиці Ярославській ,11в у Києві, де прописаний «Рейдер», також  була зареєстрована компанія «Пластінвестсервіс», де партнером  Спіцина була Любов Єлістратова із Санкт-Петербурга.

Будинок площею 618 кв. м, в якому прописані його фірми – на Ярославській, 11в, наразі виставлено на продаж у системі СЕТАМ.

Інші фірми, в яких Ігор Спіцин був співвласником – «Едвайс» та «Інфініті Плюс ЛЛС». Співвласник останньої – Костянтин Іванов, екс-помічник народного депутата СДПУ(о)  Сергія Подобєдова (у минулому – президент «Концерну «Нафтоенерго»). Іванов також був довіреною особою колишнього кандидата в президенти Миколи Габера.


Андрій Демчук

штатний радник із 25 по 28 квітня 2016 року

Пропрацювавши на посаді радника чотири дні отримав місце директора департаменту залучення інвестицій. Цю ж посаду  обійймав і у 2015 році.

Згідно з декларацією, володіє швейцарською компанією Binfield Trade AG.

Цього року Міносвіти визнало його науковий ступінь доктора економічних наук, здобутий в Лозаннському університеті в Швейцарії.

Заробітна плата у 2015 році склала 1,295 млн грн, у 2016-му – 262 тис грн. На рахунках в банках та готівкою зберігає $150 тис.  Ще $200 тис. позичив третій особі.

Під час Помаранчевої революції Андрій Демчук був офіційним спостерігачем від кандидата Віктора Ющенка на виборчому окрузі у Швейцарії. Був головою дільничної виборчої комісії у Берні (Швейцарія) від політичної партії
«Народний Союз Наша Україна» (під час виборів подав заву на звільнення з посади).

Лілія Бушіна

позаштатний радник із 9 грудня 2016 року до 1 лютого 2017 року

До грудня 2016-го працювала директором з персоналу Мінекономіки. Після звільнення отримала статус позаштатного радника Кубіва. Звільнившись у лютому, отримала посаду директора департаменту зарплат та кадрової політики «Укрпошти».

У 2011 році була керівником організації роботодавців підприємств металургійного комплексу «Союз металургів Донецької області» (засновники - меткомбінат «Азовсталь», «Харцизський трубний завод», «Авдіївський коксохімичний завод»)

Згідно з декларацією, у її родини дві автівки – Toyota Highlander, 2013 р.в. та Toyota Avensis 2.0L A/T PREMIUM TI, 2008 р.в. Грошові активи родини складають близько $50 тис., 15 тис. євро Бушіни позичили третій особі.

Богдан Чума

позаштатний радник із 10 червня 2016 року до 1 лютого 2017 року

Його повний тезка – полковник міліції, раніше працював заступником начальника відділу Департаменту державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України. Згідно з декларацією полковника за 2014 рік, він не мав ані квартир, ані земельних ділянок. Лише Mercedes Benz ML-350 2008 р.в.

Олексій Землянський

позаштатний радник із 25 листопада 2016 року

Радник з питань запобігання корупції.

Федір Орищук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: