Золоті кулаки. Україна повертається на Олімп світового боксу

спорт
Золоті кулаки. Україна повертається на Олімп світового боксу
Золоті кулаки України: Василь Ломаченко, Олександр Усик та Олександр Гвоздик
фото: ua.tribuna.com

У підсумках минулого спортивного року, які представив «Главком», окреслилася важлива для України деталь

До ТОП-10 кращих спортсменів країни 2018 року потрапили одразу троє боксерів-професіоналів. Це – Василь Ломаченко, Олександр Усик та Олександр Гвоздик. У інших рейтингах вітчизняних ЗМІ, зокрема у ТОП-20, фігурує ще й Артем Далакян.

Наприкінці 2018-го троє з них захистили титули чемпіонів світу у своїх дивізіонах, а Гвоздик уперше здобув чемпіонський пояс WBC.

Успіх українських професіоналів не пройшов непоміченим у світі боксу. Зокрема, високо оцінив потенціал наших атлетів відомий британський менеджер Едді Хірн. Він представляє інтереси володаря титулів за версіями WBA/WBO/IBF/IBO у суперважкому дивізіоні Ентоні Джошуа, який відправив на пенсію Володимира Кличка, а також «почесного» чемпіона світу за версією WBC у першій важкій вазі Тоні Беллью. В Україні сьогодні є конкуренти бійцям Великої Британії, яку наразі вважають топ-майданчиком та одним з найкращих ринків світового боксу. Тож, із Лондона уважно спостерігають за нашими чемпіонами.

«Ваші боксери – найкращі у світі на даний момент! Ломаченко, Усик... Що стосується інших боксерів, я гадаю, їхнє чемпіонство, здебільшого, питання часу. У Дерев’янченка – бій з Денні Джейкобсом 27 жовтня, у Гвоздика – поєдинок з Адонісом Стівенсоном 1 грудня. Це два поєдинки за чемпіонські титули, тому потенційно ви можете мати п’ять чемпіонів світу вже у перший тиждень грудня», - наголосив на початку жовтня Хірн.

Вже після слів промоутера Усик побив Беллью, захистивши звання абсолютного чемпіона світу. Далакян також відстояв свій пояс. У свою чергу, Гвоздик підтвердив прогнози, і тим самим зробив свій внесок у загальну справу.

Боксер із Харкова тривалий час перебував у тіні своїх ровесників і давніх друзів – Ломаченка та Усика – олімпійських чемпіонів у любительському боксі, а згодом чемпіонів на професійному ринзі. Він «упорався із завданням», переконливо перемігши 1 грудня титулованого Адоніса Стівенсона, який не знав поразок п’ять років поспіль. 31-річний харків’янин відібрав пояс у 41-річного канадця, який готувався до 10-го захисту звання чемпіона світу за версією WBC. Українець не дав супернику відсвяткувати ювілей. Він дав зрозуміти, що до когорти чемпіонів приєднався яскравий і зрілий майстер.

Якщо Ломаченко, Усик і Далакян давно на вершинах світового рингу, то Гвоздик уперше здобув чемпіонський пояс. Завдяки цьому Україна на осінь 2018-го й отримала четвертого чинного чемпіона світу. Загалом на професійному ринзі бронзовий призер Олімпійських ігор 2012 року в Лондоні провів 16 боїв: 16 перемог, 13 з яких достроково. Після перемоги над Стівенсоном наш боксер піднявся одразу на 55 позицій і перемістився із 68 на 13 сходинку незалежного рейтингу BoxRec, складеного за підсумками бою у канадському Квебеку.

Фото: Mathieu BelangerОлександр Гвоздик увійшов до ТОП-20 найкращих нокаутів року і претендує на звання «відкриття року» за версією WBC. Фото: Mathieu Belanger

Показники Гвоздика вагомі та говорять самі за себе. Він став першим українським чемпіоном світу у напівважкій вазі (до 79,3 кг), четвертим за всю історію українцем серед чемпіонів професійного боксу за версією WBC. До нього пояси WBC у своїх категоріях виборювали Віталій Кличко (2004-2005, 2008-2013), Віктор Постол (2015) та Олександр Усик (2018).

Прогнози стосовно можливих п’яти чинних чемпіонів з України могли б стати реальністю, якби не прикрий програш Сергія Дерев’янченка у бою за титул чемпіона світу в середній вазі за версією IBF. Українець вважався фаворитом у протистоянні з американцем Даніелем Джейкобсом. Бій відбувся 28 жовтня у Нью-Йорку та тривав усі 12 раундів. Новим чемпіоном світу став Джейкобс, а Дерев'янченко програв перший бій у своїй кар’єрі (12-1, 10 КО).

Отже, на початок грудня 2018-го Україна мала одразу чотирьох чинних чемпіонів. І за цим показником наша країна стрімко увірвалася в лідери світового професійного боксу.

Це підтвердили рейтинги авторитетних видань, зокрема того ж BoxRec. Аналіз ТОП-15 версії BoxRec говорить, що після проведених усіма чотирма нашими атлетами боїв, Україна на початок грудня за кількістю чемпіонів світу випереджала Мексику, у якої три чемпіони, й такі традиційно сильні у професійному боксі країни як США (два представника) та Великобританія (також два).

Василь Ломаченко, за версією багатьох видань, став боксером року, чемпіона WBO та WBA оголошено найкращим боксером світу за версією ESPNВасиль Ломаченко, за версією багатьох видань, став боксером року, чемпіона WBO та WBA оголошено найкращим боксером світу за версією ESPN

На сьогодні можна сміливо стверджувати, що завдяки успіху своїх боксерів Україна стала потужним конкурентом у неофіційному командному заліку 2018 року на професійному рингу.

Загальні ж досягнення України за роки незалежності у професійному боксі – 12  чемпіонів. Це – Віталій та Володимир Клички, Володимир Сидоренко, Сергій Дзиндзирук, Андрій Котельник, Юрій Нужненко, В’ячеслав Сенченко, Віктор Постол, Василь Ломаченко, Олександр Усик, Артем Далакян, Олександр Гвоздик. Ще один чемпіонський пояс, у жіночому боксі, має Аліна Шатернікова.

Остаточні підсумки 2018 року засвідчують, що нині наша золота четвірка сумарно має «на руках» вісім чемпіонських поясів.

За кількістю чемпіонів у різних вагових категоріях Україна на 1 січня 2019 року посідає четверте місце у світі. Попереду лише Сполучені Штати, Мексика та Велика Британія.

Олександр Усик зібрав усі найпрестижніші пояси у своєму дивізіоні і став першим в історії України абсолютним чемпіоном світу у професійному боксіОлександр Усик зібрав усі найпрестижніші пояси у своєму дивізіоні і став першим в історії України абсолютним чемпіоном світу у професійному боксі. Фото: K2

 

«Послужні списки» чемпіонів

Олександр Усик (16-0, 12 КО). Абсолютний чемпіон у першій важкій вазі (до 90,7 кг), володіє всіма поясами за чотирма найпрестижнішими у світі боксу версіями: WBC, WBA, IBF, WBO. Має пояс журналу The Ring і є володарем першого кубка Мухаммеда Алі.

Василь Ломаченко (11-1, 9 КО). Чемпіон світу за версією WBO у напівлегкій і другій напівлегкій вазі, у легкій вазі за версією WBA та журналу The Ring.

Артем Далакян (18-0, 13 КО). Чемпіон світу у найлегшій ваговій категорії (до 51,8 кг) за версією WBA.

Олександр Гводзик (16-0, 13 КО). Чемпіон світу у напівважкій вазі (до 79,3 кг) за версією WBC.

Жоден із цієї четвірки у 2018-му не програвав. Більше того, вони всі взагалі не мають поразок на професійному рингу. Крім Ломаченка. Єдиний у минулому програш Василя ставлять під сумнів багато спортивних оглядачів.

Яскравих характеристик нашим професіоналам додали рейтинги авторитетних видань на початок 2019-го.

Олександр Усик визнаний найкращим боксером року за версією WBA. Названий боксером року за версією журналу The Ring. Увійшов до ТОП-5 (п’ятий щабель) найкращих боксерів світу незалежно від вагової категорії за версією BoxingScene. Перебуває також у ТОП-5 рейтингу найкращих боксерів незалежно від вагової категорії від Sports Illustrated. Увійшов до ТОП-15 (15-та позиція) найкращих нокаутів року за версією vRINGe VISION.

Василя Ломаченка оголошено найкращим боксером світу за версією ESPN. Увійшов до ТОП-5 (друга сходинка) найкращих боксерів світу незалежно від вагової категорії за версією BoxingScene. Очолив грудневий рейтинг найкращих боксерів незалежно від вагової категорії від Sports Illustrated. Увійшов до ТОП-3 кращих нокаутів року за версією BoxingScene. Перебуває у ТОП-10 (восьма позиція) найкращих нокаутів року за версією vRINGe VISION.

Олександр Гвоздик потрапив до ТОП-20 (17-та позиція) найкращих нокаутів року за версією vRINGe VISION. Претендує на звання «відкриття року» за версією WBC.

Не так сильно розкручений, як інші, Артем Далакян зібрав найбільшу серед наших чемпіонів кількість перемог – 18. У 2018-му здобув титул чемпіона WBA та двічі захистив свій пояс. Відомий тим, що 17 із 18-ти боїв провів в Україні.

Артем Далакян зібрав найбільшу серед українських чемпіонів кількість перемог – 18, жодного не програв, 17 боїв провів в УкраїніАртем Далакян зібрав найбільшу серед українських чемпіонів кількість перемог – 18, жодного не програв, 17 боїв провів в Україні. Фото: 24tv.ua

 

Здобутки українського боксу будуть неповними, якщо не згадати Анатолія Ломаченка – тренера Василя Ломаченка. Саме батькові чемпіона WBO та WBA мають багато в чому завдячувати нинішні зірки. Їхні успіхи сьогодні – це передусім і праця Ломаченка-старшого, який доклав сил до перемог хлопців ще на Олімпіаді-2012. Сьогодні він консультує багатьох наших боксерів. Провідні видання називають Анатолія Ломаченка тренером року.

Анатолій Ломаченко називають найкращим тренером року, багато експертів вважають його найкращим тренером світуАнатолія Ломаченка називають найкращим тренером року, багато експертів вважають його найкращим тренером світу. Фото: instagram.com/lomachenkovasiliy

 

Отже, нетривалу паузу після ери братів Кличків заповнило сузір’я молодих талантів. 2018 рік став знаменним у цьому. Оглядачі одностайні в тому, що стався яскравий прорив українського боксу та відродження минулої слави.

Підтвердженням цього став і Конгрес Всесвітньої боксерської ради (WBC), який восени пройшов у Києві. Україна вперше удостоїлася такої честі.

Конгрес WBC у Києві. Український бокс отримав світове визнанняКонгрес WBC у Києві. Український бокс отримав світове визнання. Фото: УНІАН

У форумі, зокрема, брали учать Леннокс Льюїс, Евандер Холіфілд, Оскар де ла Хойя, Віталій і Володимир Клички та інші зірки. Відтепер емблема WBC доповнилася українським прапором. Фактично, це є світовим визнанням. Україна впевнено ступила на світовий боксерський «Олімп».

Володимир Кравченко, для «Главкома»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: