Робот вперше навчився ходити без допомоги людини

Робот вперше навчився ходити без допомоги людини
Робот Google Brain

Чотириногий дроїд самостійно навчився ходити за декілька годин

Команда Google Brain знайшла спосіб навчати роботів в реальному світі. Зазвичай навчання з підкріпленням ведеться в віртуальних умовах: цифровий двійник машини бродить цифровим простором, поки не почне впевнено ходити і орієнтуватися. Потім його імпортують в тіло машини.

Цей метод дозволяє уникнути пошкоджень дорогого устаткування, але вимагає відносного простого в моделюванні середовища – без випадкових елементів, таких, як каміння, яке може випадково потрапити під колесо , або ж інших незапланованих перепон.

Але в даному випадку вчені вирішили вести тренування в реальних умовах. Вони створили більш ефективний алгоритм, який швидше вчиться. У підсумку весь процес зайняв дві години. Робот зміг швидко адаптуватися до середовища з перешкодами.

Але людині все ще доводилося няньчитися з роботом і втручатися в процес сотні разів. Тому наступним етапом стало рішення цієї проблеми. Для початку вчені обмежили тренувальний майданчик. Коли робот доходив до краю, він повинен був йти у зворотний бік і вчитися рухатися задом наперед.

Потім, вчені обмежили рух машини, зробивши його досить обережним, щоб мінімізувати збиток від падіння. А на випадок, якщо вона впаде, вони додали алгоритм, що допомагає їй встати.

За допомогою таких хитрощів робот автономно навчився ходити по рівній поверхні, матрацу з пам'яттю форми і доріжці з тріщинами. В майбутньому така система допоможе машинам переміщатися незнайомою місцевістю без втручання людини.

Джерело: 24tv.ua.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: