Чому українські контрактники не можуть звільнитися з армії

Чому українські контрактники не можуть звільнитися з армії

Служба у війську за контрактом стає дедалі популярнішою в Україні. Зараз за контрактом служать понад 40 тисяч військових, і влада планує збільшувати цю кількість. Та частина контрактників, в яких закінчився термін дії договору, не можуть звільнитися з лав ЗСУ.

Ставку на контрактників роблять Президент та міністерство оборони. І планують збільшувати їх кількість. Велике число військовослужбовців підписали угоди зі Збройними силами на три або п’ять років. Багато хто ще до війни.

Один з них – боєць 128 бригади під позивним «Мажор», який зараз перебуває на позиціях у селищі Піски під Донецьким аеропортом. Він уклав контракт ще у 2013 році. Це був його другий контракт у армії, термін дії якого закінчився ще у лютому 2016 року. Але поїхати додому йому не дозволяють.

«Ніхто нічого не пояснює. Сказали, що тебе просто ніхто не звільнить», – скаржиться боєць.

В документі прописано – якщо сторони не бажають продовжувати контракт, або навпаки – його продовжити, то вони мають повідомити про це одна одну не пізніше, як за три місяці до закінчення терміну. «Мажор» каже – звертався з проханням розірвати контракт до командира роти, командира взводу, до начальника штабу. У відповідь тиша.

«Не знаю, мобілізований я чи контрактник? Ніяких документів у мене немає, особистої справи я не бачив. У зв’язку з чим вони могли внести мені якусь поправку? Якщо вноситься поправка, то вони повинні мене були попередити про це», – розповів «Мажор».

У Генштабі нічого втішного бійцям, які більше не хочуть служити, сказати не можуть.

«Щодо військовослужбовців, які уклали контракт, вони мають проходити службу протягом строку контракту. А під час дії особливого періоду – понад установлені строки», – розповів начальник відділу комплектування ГУП Генерального Штабу Андрій Полонський.

Хоч і є окремий вид контрактів, у яких чітко зазначено, що вони діють до закінчення особливого періоду. Вони відрізняються лише тим, що за бійцями, які служать за таким контрактом, зберігається робоче місце, де вони працювали до війни.

«Була певна кількість людей, яка не хотіла укладати контракти на три або п’ять років, а йшла і добровільно укладала контракти на термін дії цієї кризової ситуації, яка є у державі», – зазначив Андрій Полонський.

Очевидно, що у 2014 році ніхто і гадки не мав, що так зване АТО триватиме аж так довго. Можливість звільнитися з лав збройних сил у контрактників таки є. Варіантів кілька.

«Це жінки, які мають дітей до 18 років, за сімейними обставинами. Наприклад утримання дитини-інваліда, або необхідність постійного стороннього догляду за тяжко хворою дружиною, дитиною і таке інше», – розповів начальник відділу комплектування ГУП Генштабу.

Якщо ж солдат під ці вимоги не підпадає, то йому доведеться служити до перемоги. Або поки в силу вступить новий закон, який наразі лише припадає порохом у владних кабінетах.


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: