Що потрібно для безвізової поїздки в Євросоюз

Що потрібно для безвізової поїздки в Євросоюз

Незважаючи на те, що питання скасування візового режиму ще навіть не стоїть на порядку денному сесії Європарламенту, багато українців уже готуються до вільних подорожей. Тож слід знати, які документи треба буде мати із собою, в разі позитивного рішення.

Президент днями відзвітував, що Україна виконала всі зобов'язання щодо безвізового режиму перед Євросоюзом. Також він запевнив, що візи для українських громадян Брюсель скасує не пізніше 24 листопада.
Якщо пророкування Порошенка справдяться, то без віз українці зможуть потрапити у майже всі країни Євросоюзу, крім Ірландії та Великої Британії. Термін таких мандрівок обмежений – не більше 90 днів протягом кожних півроку.
Біометричний паспорт – не єдиний документ, який треба буде пред'явити на кордоні. Перевірятимуть також поліс медичного страхування, бронювання готелю та підтвердження мети поїздки.
Українці побоюються, що від них вимагатимуть довідки з банку та місця роботи.
«За досвідом тих країн, які вже отримали безвізовий режим, таких документів не вимагають. Якщо у прикордонників виникнуть запитання, то у таких випадках можна показати, що у вас є готівка або кредитна картка», – зауважила аналітик організації «Європа без бар'єрів» Катерина Кульчицька.
Експерти застерігають, що безвізовий режим не варто сприймати як можливість працевлаштування. Для легальної роботи в Європі все одно буде потрібна трудова віза.
«Якщо людину, яка проїхала на територію країни-члену ЄС Шенгенської угоди, спіймали, що вона здійснювала якогось роду господарську діяльність або працювала в наймі без відповідного дозволу, посвідки на проживання або робочої візи, то таку людину, зазвичай, депортують назад і забороняють в'їзд», – підкреслила Кульчицька.
Та поки безвізового режиму немає, українці оббивають пороги посольств. Багато українців не вірять, що безвіз таки запрацює. Вони говорять, що їм уже набридли пусті обіцянки влади.
На думку експертів, безвізовий скептицизм – це природньо. І Україна в цьому питанні не унікальна.
«Сербія, Боснія, Чорногорія, Молдова. Такі настрої були всюди і завжди. Люди завжди за тиждень до скасування віз не вірять в те, що це відбудеться. Навіть якщо це їм пояснюють політики чи експерти. Щось є таке специфічне в цій темі», – прокоментував науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.
Аналітики запевнили, що безвізовий режим для українців буде. Але не настільки швидко, як пообіцяли політики. Єврокомісія, Рада ЄС та Європарламент ще мають узгодити процедуру призупинення безвізу для України. А вже потім питання винесуть на сесію Європарламенту.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: