Меркель побоюється, що питання мігрантів може розколоти Європу

Меркель побоюється, що питання мігрантів може розколоти Європу
Ангела Меркель

За словами канцлера ФРН, а ктуальне питання в тому, як взагалі буде розвиватися далі Європа та чи вдасться їй триматися разом

Канцлер Німеччини Ангела Меркель визнала, що ситуація навколо біженців дуже серйозна, і криза може навіть призвести до розколу ЄС.

Про це заявила в традиційному «літньому інтерв'ю» на каналі ZDF в неділю ввечері.

«Сьогодні те, що десятиліттями здавалося само собою зрозумілим, стоїть перед загрозою, можливо, більшою, ніж може здатися. Міграційне питання може розколоти Європу», - сказала Меркель.

За її словами, ми живемо в часи, коли досить багато стоїть на кону. Актуальне питання в тому, як взагалі буде розвиватися далі Європа, чи вдасться їй триматися разом або кожен буде говорити: «моя країна мені важливіше всього». Але ці речі - сторона однієї медалі, підкреслила політик. Тому німецький канцлер вважає важливим для себе боротися в даній ситуації.

Цим вона займалася 14 днів, відведених їй політичним опонентом, міністром внутрішніх справ Хорстом Зеехофером, на пошук «європейського рішення» міграційної проблеми.

«Звичайно проблема не була вирішена, цього ніхто і не обіцяв; але 14 днів назад я не була переконана, що зможу зробити і те, що зроблено», - відмітила Меркель підсумки саміту і політичні домовленості з низкою країн. Тепер до кінця липня будуть продовжуватися більш конкретні переговори.

Глава уряду вважає, що ці домовленості «мають той же ефект», якого домагається Зеехофер, голова ХСС. Канцлер додала, що буде намагатися зберегти блок консервативних партій – Християнсько-демократичного союзу і Християнсько-соціального союзу.

«Я зроблю все, щоб ми в ХДС і ХСС приймали рішення, які дозволять нести відповідальність за країну... Я б хотіла, щоб ХДС і ХСС залишалися разом, наша спільна робота – історія успіху для Німеччини, разом ми сильні», - сказала голова ХДС.

Водночас сам Зеехофер зовсім не вважає, що досягнення останніх днів відповідають висунутим вимогам.

Як раніше повідомлялося, голова МВС пообіцяв з 1 липня розвертати на німецько-австрійському кордоні мігрантів, які мали раніше заборону на в'їзд до ФРН або подавали заявки на отримання притулку в інших країнах. Ситуація загрожує розвалом урядової коаліції.

Напередодні відбулася 2-годинна зустріч один на один глави уряду та її міністра, про підсумки якої нічого не повідомляється, не сказала про них і Меркель під час свого інтерв'ю.

Нагадаємо, 30 червня офіційна Варшава заявила, що не приєднувалася до нових угод стосовно пришвидшеного повернення шукачів притулку, після того, як стало відомо про німецький урядовий документ, в якому Польща зазначається як один з урядів, готових до такої угоди з Німеччиною.

Як відомо, Польща, Чехія та Угорщина, а також ще 11 інших країн перелічені в урядовому документі ФРН, де підбиваються підсумки саміту в Брюсселі. За його даними, до Іспанії і Греції, які раніше вже погодилися з «планом Меркель», приєдналися Бельгія, Данія, Естонія, Фінляндія, Литва, Латвія, Люксембург, Нідерланди, Португалія і Швеція. У документі йдеться про прискорення висилки мігрантів, чиї випадки підпадають під дію Дублінського угоди.

Також Єгипет відмовився створювати центри для мігрантів на прохання ЄС.

До слова, італійські порти будуть закриті для суден, якими неурядові організації вивозять біженців з Африки.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: