Німеччина сподівається запобігти ескалації ситуації у Венесуелі - МЗС

Німеччина сподівається запобігти ескалації ситуації у Венесуелі - МЗС
Міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас

Міністр Маас висловив задоволення, що європейці «говорять одним голосом» з приводу проблеми у Венесуелі

Німеччина готова визнати Хуана Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели і намагатиметься запобігти подальшій ескалації ситуації у Венесуелі.

Про це заявив міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас.

«Ми готові визнати Хуана Гуайдо тимчасовим президентом, щоб почати політичний процес, тому що Національні збори є єдиним легітимним представником венесуельського народу», - йдеться в заяві Мааса, поширеній його прес-службою.

Міністр висловив задоволення, що європейці «говорять одним голосом» з приводу цієї проблеми і чітко дали зрозуміти, що венесуельці повинні бути вільні у визначенні свого майбутнього, а для відновлення миру і верховенства закону необхідний мирний політичний процес, який заслуговує на довіру і відповідає венесуельській конституції.

В ефірі телеканалу ZDF Маас заявив, що подальші дії міжнародного співтовариства залежатимуть від того, як поведе себе Мадуро. Він наголосив, що мова не йде про військове втручання, що для врегулювання ситуації повинні бути використані засоби дипломатії.

«Міжнародне співтовариство має посилити тиск. Ми це робимо, в тому числі в Європі, в Радбезі ООН. Чого ми не хочемо, так це внести вклад в подальшу ескалацію. Ми вже бачили досить насильства на вулицях Венесуели і не хочемо ще більше погіршувати ситуацію», - сказав німецький міністр.

Маас приєднався до колег по ЄС в заяві, опублікованій Високим представником ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федерікою Могеріні.

Як відомо, Європейський союз закликає якомога швидше провести дострокові вибори у Венесуелі, в іншому випадку має намір визнати лідера опозиції в якості керівника країни.

Держсекретар США Майк Помпео під час засідання Ради безпеки ООН 26 січня закликав світову спільноту підтримати опозицію Венесуели та визнати Хуана Гуайдо президентом країни.

Натомість уряд Венесуели відкинув вимоги ЄС про нові вибори президента.

Нагадаємо, 23 січня в Каракасі пройшов багатотисячний мітинг проти президента Ніколаса Мадуро. Під час нього голова парламенту Венесуели, лідер місцевої опозиції Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом країни, оскільки раніше парламент визнав переобрання Мадуро на пост глави держави неконституційним.

Після заяви Гуайдо на акції протесту проти Мадуро вийшли жителі інших міст Венесуели. Під час протестів між мітингувальниками і силовиками сталися зіткнення.

США, Британія та понад десяток інших країн Заходу заявили, що не визнають Мадуро президентом і підтримують Хуана Гуайдо як тимчасового главу держави до повторних виборів.

Читайте також статтю: 

    Коментарі — 0

    Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
    Іде завантаження...
    Показати більше коментарів

    Читайте також

    Дата публікації новини: