Президент Польщі вибачився за гоніння євреїв в часи комуністичного режиму

Президент Польщі вибачився за гоніння євреїв в часи комуністичного режиму
Анджей Дуда

Президент Польщі Анджей Дуда вибачився перед євреями, яких в часи комуністичного режиму 1968 року вигнали з країни під час антисемітської кампанії. Про це повідомляє France24.

«Сьогоднішня вільна і незалежна Польща, моє покоління, не несе відповідальності і їй не треба вибачатися. Але... ті, які були вигнані тоді... я хочу сказати, будь ласка, пробачте республіку, поляків, Польщу того часу за здійснення такого ганебного вчинку», - сказав Дуда.

Як відомо, у березні 1968 року польські студенти влаштували масові акції протесту, захищаючи заборонену комуністичною верхівкою виставу «Дзяди» Адама Міцкевича.

Протести молоді були жорстоко придушені. Правлячий комуністичний режим скористався цими подіями, щоб виправдати у своїх лавах чистки стосовно євреїв. Під час антисемітської кампанії євреїв назвали «п'ятою колоною», що призвело до їхньої масової еміграції з країни.

Того року близько 13 000 євреїв були змушені покинути Польщу та були позбавлені польського громадянства.

Нагадаємо, 6 лютого президент Польщі Анджей Дуда вирішив підписати суперечливий закон про інститут національної пам'яті, який наприкінці січня ухвалили Сейм і Сенат Польщі. Ці законодавчі зміни викликали негативні реакції в різних країнах Європи і світу, зокрема в Ізраїлі та Україні. Зазначений закон передбачає покарання до трьох років позбавлення волі за звинувачення поляків або польської держави у причетності або до злочинів нацистів у часи Другої світової війни, а також за використання вислову «польські табори смерті». Покарання передбачається і за заперечення «злочинів українських націоналістів».

Зазначимо, польська опозиційна партія «Громадянська платформа» підготує власний законопроект про Інститут національної пам'яті, у якому будуть змінені найбільш суперечливі положення закону.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: