У Брюсселі розпочалися покази української кінопрограми

У Брюсселі розпочалися покази української кінопрограми
У кінопрограмі покажуть нове українське кіно і кінокласику

Першим показом української програми стане драма «Коли падають дерева»

У Брюсселі з 16 по 20 січня у рамках міжнародного проекту Bridges. East of West, що проводиться у найпрестижнішому Центрі образотворчих мистецтв BOZAR, розпочалися покази української кінопрограми.

Кінопрограма представлена серією показів нового українського кіно і кінокласикою.

Першим показом української програми стане драма «Коли падають дерева» – повнометражний дебют режисерки та сценаристки Марисі Нікітюк, що було вперше показано в рамках конкурсної програми Panorama Berlinale 68-го Берлінського міжнародного кінофестивалю. В Україні фільм був відзначений Національною премією кінокритиків України «Кіноколо» у категорії «Відкриття року». Стрічка про українське село представляє історію п’ятирічної бунтівниці Вітки, її двоюрідної сестри-підлітка Лариси та її коханого – молодого бандита Шрама. 

Документальний фільм «Дельта» Олександра Течинського розповідає про людей, що мешкають в дельті Дунаю та заробляють на життя важкою працею, але при цьому радіють кожній миті свого життя. «Дельта» була вперше показана в рамках Міжнародного кінофестивалю документального кіно про права людини Docudays UA та відзначена Національною премією кінокритиків України «Кіноколо», як найкращий документальний фільм року. Олександр Течинський особисто представить свій фільм у Брюсселі. 

Глядачів також чекає класика українського кіно – драма «Астенічний синдром» Кіри Муратової. Фільм складається з двох новел. Героїня першої — жінка, яка нещодавно поховала свого чоловіка та перебуває в стані депресії, що іноді переходить в агресію. Герой другої новели — шкільний учитель, у якого в результаті пережитих особистих і службових неприємностей з'являється астенічний синдром: він засинає в незручних ситуаціях. У 1990 році «Астенічний синдром» отримав «Срібного ведмедя» Берлінського кінофестивалю. 

Українська програма у рамках Bridges. East of West  представлена Державним агентством України з питань кіно, кінокомпанією «Артхаус Трафік» та Асоціацією Українців Бельгії, за підтримки Посольства України в Королівстві Бельгія.

Як зазначив голова Держкіно Пилип Іллєнко: «Дні українського кіно в Брюсселі, проведення яких щорічно підтримує Держкіно, відбудуться цьогоріч у березні. Проте ми вважаємо доцільним продовжити щорічне представлення української програми у рамках проекту Bridges. East of West, адже це важливий культурний майданчик для презентації нового українського кіно». 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: