У кількох регіонах Росії мітингували проти пенсійної реформи

У кількох регіонах Росії мітингували проти пенсійної реформи
Учасники акції в Оренбурзі
Фото: ural56.ru

Протестувальники критикували президента Росії

У декількох російських містах 30 вересня відбулися чергові мітинги проти підвищення пенсійного віку. Узгоджені з владою акції пройшли в Ростовській, Оренбурзькій і Омській областях, а також в Удмуртії.

У Ростові-на-Дону учасники акції звинуватили російських керівників у тому, що вони «вкрали не тільки пенсії, але і свободу, мир, правду, гідність, честь, а також майбутнє у росіян».

Як повідомляє російська служба Радіо Свобода, один із присутніх вийшов із фотографією Володимира Путіна, що супроводжувалася написом: «Пенсіонер поховав Росію».

Протестувальники критикували президента Росії за підвищення пенсійного віку, податків, а також цін на продукти, бензин і житлово-комунальні послуги.

В Оренбурзі жителі виступили не тільки проти пенсійної реформи, але за проведення референдуму про те, щоб повернути прямі вибори голів міст і районів. Протестувальники назвали неефективною чинну систему призначення градоначальників конкурсними комісіями. Приводом для вимоги референдуму послужив арешт оренбурзького мера Євгена Арапова і його заступника, яких запідозрили в отриманні хабара. На захід прийшло від 100 до 300 осіб. Організаторами цього мітингу виступили представники КПРФ, яких підтримали прихильники ЛДПР і «Яблока», а також представники громадських організацій.

В Омську учасники мітингу, організованого партіями КПРФ і «Яблоком», закликали владу відмовитися від пенсійної реформи, а також дорікнули обласний виборчком в небажанні реєструвати заявку на проведення референдуму з питання підвищення пенсійного віку. Акція виявилася нечисленною. Організатори пов'язали це з тим, що демонстрацію довелося провести на околиці міста через відмову чиновників узгодити маніфестацію в центрі обласної столиці.

У удмуртському місті Воткинськ організатори зажадали від чиновників відповісти «за брехню про підвищення пенсійного віку».

Депутати Держдуми в середу, 26 вересня, схвалили внесену президентом Володимиром Путіним поправку, згідно з якою для жінок вік виходу на пенсію підвищать до 60 років, а не до 63, як пропонувалося спочатку.

Законопроект, поданий урядом і підтриманий Державною думою в першому читанні, передбачає, що пенсійний вік зросте до 65 років для чоловіків до 2028 року та до 63 років для жінок до 2034 року. Зараз пенсійний вік для чоловіків і жінок в РФ становить 60 і 55 років відповідно.

Плани уряду викликав протести по всій Росії з моменту їхнього оголошення в червні. Понад 2,8 мільйона людей підписали петицію проти реформи на сайті change.org.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: