У Кишиневі пройшов масовий антиурядовий мітинг (фоторепортаж)

У Кишиневі пройшов масовий антиурядовий мітинг (фоторепортаж)
Опозиційна акція протесту

У Кишиневі пройшов антиурядовий мітинг опозиції.

Замість площі великих національних зборів, як було заявлено раніше, акція розпочалася перед пам'ятником Штефану Великому, оскільки центральну площу молдавської столиці зайняли представники партії Шора (по імені мера молдавського міста Оргєєв Ілана Шора), повідомив «Укрінформ».

Як заявила один із організаторів антиурядового мітингу, лідер партії «Дія і солідарність» Майя Санду, зміна місця проведення мітингу пов'язана з тим, що «правляча в країні коаліція на чолі з Демократичною партією намагається перешкодити проведенню акції».

Мітинг опозиції організований Рухом національного опору (ACUM), який було утворено за ініціативою опозиційних партій «Дія і солідарність», «Платформа «Гідність і правда», а також Ліберально-демократичною партією.

Згідно з заявами організаторів акції, до антиурядового мітингу приєдналися і представники молдовської діаспори.

Цього ж дня в Кишиневі проходив мітинг на підтримку нинішньої правлячої коаліції на чолі з Демократичною партією, а також мітинг представників Партії Шора.

За даними видання NewsMaker, антиурядові протестувальники біля пам'ятника Штефану скандують «Злодії», «Ми не здамося», «Геть мафію». Представники руху Occupy Guguta підійшли до протесту креативно. Під динамічну музику вони били в відра, кружки і йшли пританцьовуючи. «Так звучить демократія», - скандували активісти. Їх зустрічали оваціями.

Між тим, з’явилося відео, як жінка похилого віку розповідає, як владні Демпартія і партія «Шор» організовують транспорт для учасників «антипротесту» і скільки за це платять. Відео було опубліковане активістом протестного руху ACUM В'ячеславом Гіляковським.

Через деякий час площа, де проводилася провладна акція, перетворилася на танцмайданчик. З одного боку, кордон поліції, а з іншого, ті, хто прийшли протестувати проти чинної влади, а в центрі - танці. Люди покидали провладну акцію з продуктами.

В середині дня провладна акція закінчилася. У цей же час протестувальники-опозиціонери пройшли колоною центром міста і повернулися до пам'ятника Штефану, де мітинг продовжився.

Зі сцени виступили кілька представників діаспори. Вони заявили, що незадоволені правлячою владою Молдови і вимагають скасування змішаної виборчої системи, усталення незалежної судової системи і повернення вкраденого мільярда.

Поліція підрахувала кількість учасників мітингів. За даними силових органів, в протесті партії «Шор» брало участь 5 тис. чоловік. На акцію руху ACUM зібралося 6,5 тис. осіб.

Учасники опозиційної акції прийняли резолюцію, в якій зажадали відставку уряду, скасування закону про амністію капіталу, прийняти закон Магнітського, увести кримінальне переслідування за крадіжку мільярда, визнати вибори в Кишиневі. Декларацію, яку зачитали на площі, прийняли одноголосно.

Глава кишинівської організації партії «Дія і солідарність» Володимир Боля сказав NewsMaker, що за його підрахунками на акції руху ACUM було понад 30 тисяч учасників.

На провладному телеканалі PublikaTV недільного вечора повідомили про «фіаско» протесту опозиції і встигли обговорити це з експертами. Експерти говорили, що лідери протестів прагнуть до влади і, що, нібито, не обійшлося без зарубіжних спецслужб.

Ввечері у неділю опозиційний протест завершився. Люди розійшлись.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: