У Латвії школи переводять на латиську мову навчання

У Латвії школи переводять на латиську мову навчання

Подібний закон наразі впроваджується в Україні

У Латвії Сейм затвердив поправки до закону про освіту, який стосуються переходу на латиську мову, як єдину мову навчання загальної середньої освіти. Про це повідомляє видання «Радіо Свобода».

Як повідомляється, перехід буде поступовим і завершиться до 2021/2022 навчального року. Згідно з поправками, в програмах освіти нацменшин не менше 50% предметів повинні викладатися латиською у 1-6 класі, а в 7-9 класі – не менше 80%.

Поправки стосовно мови навчання в 1-7 класі набудуть чинності 1 вересня 2019 року, 8, 10 та 11 класах – 1 вересня 2020 року, а в 9 і 12 класах – 1 вересня 2021 року.

«Офіційна мова як мова навчання є важливою передумовою забезпечення рівних можливостей для всієї молоді. Це питання мовних навичок, а також соціальної згуртованості. Перехід мав відбутися давно, у 1990-х роках; і сьогодні ми не повинні обговорювати необхідність переходу, а зосереджуватись на практичних аспектах ініціативи», – розповів голова комітету Сейму з питань освіти, культури та науки Олдіс Адамович.

Зараз в Латвії у школах для національних меншин (у першу чергу російської) 60 відсотків викладання здійснюється державною мовою, 40 відсотків мовою меншини. Реформа освіти в Латвії передбачає, що навчання латиською складе 80 відсотків, мовою меншини - 20.

Нагадаємо, у червні 2017 року повідомлялося, що у Латвії директор школи сплатить штраф за російську мову на випускному.

У вересні 2017 року Сейм Латвії концептуально схвалив законопроект, який передбачає збільшення адміністративних штрафів за порушення в сфері використання державної мови.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: