Відень різко розкритикував заборону на в'їзд в Україну австрійському журналісту

Відень різко розкритикував заборону на в'їзд в Україну австрійському журналісту
Відень різко розкритикував рішення української влади заборонити голові київського бюро австрійського телеканалу ORF Крістіну Вершютцу (Christian Wehrschutz) в'їзд до країни терміном на один рік. Австрійський канцлер Себастіан Курц підтримав позицію міністра закордонних справ країни Карін Кнайссль.

«Канцлер поділяє думку міністра закордонних справ у цьому питанні», - повідомили у п'ятницю, 8 березня, у відомстві канцлера, цитує австрійська агенція APА.

Напередодні ввечері Кнайссль назвала заборону «актом цензури, що є неприйнятним в Європі».

«Ми засуджуємо цей крок, який є повністю несумісним з фундаментальними європейськими цінностями, і вимагаємо негайного скасувати заборону», - написала міністерка у своєму Twitter.

Українського посла у Відні викличуть в австрійське МЗС наступного тижня для пояснень, повідомив агентству AFP речник міністерства.

Тим часом посол України в Австрії Олександр Щерба 8 березня в коментарі австрійській радіостанції Ö1 заявив, що Вершютц «демонстративно» порушив закон, коли він та його команда робили репортажі з анексованого Росією Криму влітку минулого року. У репортажі йшлося про в'їзд на півострів Керченським мостом з Росії, що є порушенням українських законів.

Окрім того, Вершютц в'їжджав до контрольованих проросійськими сепаратистами районів на Донбасі з Росії, щоб уникнути проходження через українські контрольно-пропускні пункти, повідомила перша заступниця голови комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Ольга Червакова. За її словами, СБУ заборонила Вершютцу в'їзд в Україну через «загрозу, яку він становить для національної безпеки».

Сам Вершютц заперечив усі обвинувачення на свою адресу.

«Я припускаю, що нинішнє українське керівництво шукало виправдання, аби не впускати мене, оскільки вони незадоволені критичними репортажами щодо свободи медіа та скандалів навколо оборонних закупівель під час війни», - заявив він в ефірі радіостанції Ö1. Журналіст стверджує, що не порушував законів України та українського кордону. Влітку минулого року він отримав дозвіл від української влади для поїздки в анексований Крим. А під час зйомок мосту він перебував на півострові.

Вершютц додав, що оскаржить це рішення після того, як офіційно отримає відмову у в'їзді, він боротиметься проти нього «усіма правовими засобами». Водночас, за інформацією посла Щерби, оскаржити дане рішення навряд чи можливо. Посол назвав його ще «м'яким», оскільки таке порушення тягне за собою заборону в'їзду, як правило, на три роки.

Крістіан Вершютц - один з найвідоміших австрійських журналістів, які висвітлюють події у Східній Європі та на пострадянському просторі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: