Україна має платити Донбасу. Як Київ виконає рішення суду?

Україна має платити Донбасу. Як Київ виконає рішення суду?

«Будемо просити суддів сідати в інкасаторські машини і розвозити кошти пенсіонерам на окупованій території!»

Вищий адміністративний суд залишив у чинності рішення судів попередніх інстанцій про визнання недійсним рішення Кабінету міністрів про здійснення соціальних виплат на Донбасі тільки на контрольованих українською владою територіях. Це означає, що Україна має погодитись з попередніми рішеннями судів нижчої інстанції, які раніше визнали недійсним це рішення Кабміну, бо такі речі не входять до його компетенції. Представники «Опозиційного блоку» вже оголосили про «перемогу» в цьому питанні.

Питання соціальних виплат дійсно дискусійне. Уряд неодноразово висловлював намір відновити соцвиплати на непідконтрольних Україні територіях, але тільки після повернення їх під юрисдикцію Києва. На даний момент соцвиплати жителям тих територій нараховуються, однак отримати їх можна тільки на підконтрольних Україні територіях.

Гроші на виплати за боргами на окупованих територіях, за твердженням міністра соціальної політики Павла Розенка, закладені в бюджет Пенсійного фонду, тож їхнє фінансування проблемою стати не має. Але як само доставляти гроші на окуповану територію, де немає банківської системи, незрозуміло.

«В бюджеті ПФ кошти на це є, – стверджує Розенко в коментарі «Главкому». – По кожній людині ми маємо інформацію, коли була припинена виплата. Більше того, коли людина переїжджає на підконтрольну нам територію, ми виплачуємо всю суму заборгованої пенсії одразу, одним платежем. Тобто ця схема вже налагоджена і діє. Питання в іншому – як ми можемо здійснити виплату на окупованій території. І цього ж в рішенні суду немає. Будемо просити суддів сідати в інкасаторські машини і розвозити кошти пенсіонерам на окупованій території!»

Колега Розенка міністр юстиції Павло Петренко переконує «Главком», що рішення ВАСУ фактично не буде працювати, але уряд все одно збирається оскаржувати його в Верховному суді.

- Насправді воно зараз не має ніяких негативних наслідків для уряду, – каже міністр. – Тому що, поки йшов судовий процес, були внесені зміни до Бюджетного кодексу, де на рівні прямої норми закону була встановлена заборона фінансування і виплат вільних бюджетних трансферів на території Донецької і Луганської області до моменту, поки там не будуть встановлені органи української влади. Тому той тимчасовий наказ, який приймався урядом, себе вичерпав після прийняття змін до Бюджетного кодексу.

Тобто постанова Кабміну вже нічого не вирішує?

Так. Це вже закон України – зміни до Бюджетного кодексу і прикінцеві положення на рівні прямої заборони. Тому в цій ситуації є пряма норма закону, яку прийняв парламент.

Чи не будете ви оскаржувати навіть таке рішення суду? Юристи кажуть, що, в принципі, його можна оскаржити у Верховному суді.

Ми підготуємо відповідну заяву про перегляд Верховним судом. В тому числі, звернемо увагу, що у цій справі, коли виносилися ухвали Вищим адміністративним судом, було дев’ять окремих думок суддів. Я дав доручення, щоб готувалась відповідна заява до Верховного суду щодо допуску до перегляду даного рішення суду.

Тобто, фактично рішення ВАСУ ні на що не вплине, бо все одно неможливо фізично довозити гроші на окуповані території?

Вірно. Якщо там не діють банківські установи і легальні державні органи України туди фізично не мають можливості завезти гроші, то це – чистий піар. Це маніпуляції на горі людей, які залишилися на окупованих територіях. Я вже озвучував, що пропоную тим народним депутатам з «Опозиційного блоку», які пробують на цьому піаритися, самим сісти в інкасаторські машини і повезти туди гроші.

Ми говоримо про політику, але в принципі судді ВАСУ прийняли рішення, яке не суперечить Конституції?

Я не буду давати оцінку рішенню суду, я хочу побачити повний його текст. Після того, як ми його отримаємо, будемо приймати рішення щодо подачі заяви до Верховного суду. Тим паче, що рішення не є однозначним, тому що дуже є мало рішень судів, які б мали дев’ять окремих думок. Позиція Мінюсту, окрім того, що вона юридична, зрозуміла ще й з точки зору людських норм. Чим завезти туди гроші, як забезпечити безпеку як тих людей, які будуть видавати гроші, так і тих, хто будуть їх отримувати? Якщо уявити, що туди приїжджають представники казначейства і банківський персонал, у яких пенсіонери отримують виплати, а потім у цих пенсіонерів гроші відбирають бойовики.

Але ж цей процес, в принципі, має контролювати ОБСЄ.

Немає можливості навіть силами ОБСЄ забезпечити безпеку для українських банківських установ по виплаті соціальних виплат.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: