Хто пустив сльозогінний газ проти «Свободи»?

Хто пустив сльозогінний газ проти «Свободи»?

В Івано-Франківську стався безпрецедентний для України випадок – натовп «відбив» у бійців СБУ затриманих

В понеділок ввечері в Івано-Франківську стався безпрецедентний для України випадок – натовп «відбив» у бійців СБУ затриманих.

Близько 21-00 в центрі Івано-Франкцівська співробітники СБУ зупинили автомобіль й затримали голову фракції ВО «Свобода» в міській раді Романа Онуфріїва (довірена особа кандидата в депутати від «Свободи», голови облради Олександра Сича), керівника департаменту архітектури та містобудування Олега Гаркота та підприємця Володимира Балагуру.

Навколо СБУшників дуже швидко зібрався натовп й під’їхали народні депутати. Не дивно, затриманими були одні з найвпливовіших бізнесменів міста. Представники «Свободи» перекрили вулицю своїми агітаційними наметами й намагалися прорвати ряди силовиків штурмом. При цьому проти них застосували сльозогінний газ. У затриманого чиновника стався серцевій напад і його одразу забрала карета швидкої. Бійці СБУ намагалися вивезти двох інших затриманих, проте люди не дали їм це зробити. В кінці-кінців правоохоронці змушені були їх відпустити.

Свідки інциденту стверджують, що силовики самі підкинули в машину гроші, а партія «Свобода» заявила про політичний тиск. Вже сьогодні прес-служба СБУ повідомила, що вчора в Івано-Франківську затримали «на гарячому» після одержання хабара у розмірі 30 тисяч доларів США голову департаменту архітектури та містобудування Івано-Франківського міськвиконкому Олега Гаркота.

Зіновій Шкутяк, народний депутат від НУНС й кандидат в депутати від «Нашої України» вчора опинився на місці подій й розповів «Главкому» свою версію інциденту.

На фотографіях з вчорашнього інциденту в Івано-Франківську видно, що ви також брали участь у тих подіях. Що ви там робили й яка ваша версія подій?

Я дійсно там був. Мені перетелефонував священик, брат одного з учасників тих подій – Володимира Балагури. Я під’їхав й побачив спробу провести слідчі дії прокуратури. Хочу сказати, що інцидент у Франківську – це провокація проти в тому числі й «Свободи». Які основи цієї провокації, точно не знаю, можливі декілька версій. Одна з них, що це замовили конкуренти на виборах. В будь-якому випадку, це дуже дивний крок правоохоронців. Є інформація, що це робила київські представники Служби безпеки України. Проте точно стверджувати цього не можна, бо вони відмовилися представлятися й показати якісь документи. Для мене очевидно, що ця історія надумана та провокативна.

Чому? Адже офіційна версія СБУ – що вони затримали чиновника міськради під час отримання хабара в 30 тисяч доларів за погодження будівельної документації?

Та того бути не може! Там був голова фракції в міській раді від «Свободи», який сам по собі бізнесмен. Ще одна людина, яку намагалися затримати, – один з найбільших забудовників Івано-Франківська Володимир Балагура. Він будує ледь не половину об’єктів міста. Також там була людина, яка очолює управління архітектури та містобудування. Хто кому тут може давати хабарі? Я знаю цих людей, вони по життю друзі, навіщо їм десь давати один одному хабарі? Це смішно. Забудовник будує в місті понад 10 років, а чиновник – 6 років працює. Вони давно працюють разом, адже будівельник без архітектора обійтися не може. Це неймовірно, щоб ці люди один одному давали хабар. Той, хто хоч трохи розуміє ситуацію в будівельній сфері міста, знає, що це – дурниця. Це солідні в Івано-Франківську люди, таку ганьбу вони не можуть допустити.

Кому може бути вигідна ця ситуація?

Зараз грабують всіх. Той же Онуфріїв – один з тих будівельників, у якого кошти ще є. Просто хочуть «віджати» бізнес чи гроші. Ще одна версія – це вигідно одному з конкурентів на виборчому окрузі. Адже голова фракції Онуфріїв є довіреною особою кандидата-мажоритарника, голови обласної ради від «Свободи» Олександра Сича. Чесно кажучи, в цю версію важко повірити, адже я знаю конкурента. Він сам був в такій ситуації, коли йому руки заламували й проводили «маски-шоу». Якщо він це замовив, то мені його поведінка не зрозуміла.

На фотографіях видно, що ви також приймали участь у штовханині. Повідомляли, що ви народний депутат і вас не можна чіпати?

Там була загальна штовханина, але щодо мене в принципі ніхто не застосовував силу. Але проти людей застосовували балончики з газом, чого вони не мали права робити. Ці люди в масках не хотіли нічого пояснювати, не було протоколу затримання. Ці всі неподобства складалися на купу, тому потім й відпустили затриманих. Побачили, що так просто їм не вдасться здійснити задумане. Тим більше, що дуже швидко зібралося багато людей.

Я показував посвідчення народного депутата, вимагав представитись. Люди в масках відмовлялись, навіть не повідомляли, з якої вони служби. А люди з франківської прокуратури представились, хоча я їх і так знаю.

Ви член партії «Нашої України», 9 номер в списку. Чому захищаєте свободівців?

До чого тут «Свобода»? Тут не в ній справа. Йдеться про те, що силовики чинять незаконно! Вони ж творять свавілля, це треба присікати. Погано, що проти будь-кого можуть таке вчинити.

Дехто вже проводить аналогії з виборами в Мукачевому 2004 року, коли силовики та бандити били депутатів від опозиції?

Може бути й такий варіант. Вчорашні події можна розцінювати як залякування опонентів влади. Показати тій же «Свободі» й іншим, що й на вашій вотчині з вами робимо те, що хочемо.

Ми чули заяву СБУ про затримання хабарника. Чим все закінчилось насправді?

Гаркуті, якому нібито давали хабар, стало погано. Його забрала швидка. Тут я хочу сказати дякую франківським прокурорам, які дозволили швидкій його вивезти. Він зараз лежить в лікарні, у нього хвороба серця, стоїть штучний клапан. Двох інших – бізнесмена та голову фракції «Свободи» відпустили. Наскільки я знаю, вони планують йти давати свідчення щодо цієї ситуації.

На фотографіях видно розкидані банкноти, які нібито й складали хабар. Ви бачили, чи підкидали ці гроші самі силовики?

Я тих купюр не бачив. Але я був свідком, як одна жінка кричала до одного з правоохоронців, що бачила, що саме він підкинув в машину ці гроші. Вона обіцяла, що буде свідчити, що саме силовик підкинув ті кошти. Я можу вказати на неї, вона мені представилась, де працює та хто така. Тому, якщо буде треба, повідомлю ці дані правоохоронцям.

Як вдалося «відбити» свободівців у правоохоронців, адже вони були озброєні?

Одразу зібралось дуже багато людей на захист, навіть простих перехожих. Крім того, затримували дуже відомих в місті людей. Їх поважають, вони не шантропа. Це був центр міста, всі були поруч. Видно, по телефону дуже швидко мобілізували людей. Вони молодці, треба віддати їм належне, виграли у протистоянні з силовиками, які чинили свавілля.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: