Наталія Корчак Голова Національного агентства з питань запобігання корупції

Про фінансовий аудит політичних партій

Політичні партії мають право залучати до проведення незалежного фінансового аудиту будь-які аудиторські фірми, але вони мають стовідсотково відповідати зазначеним у Законі критеріям

Незалежний фінансовий аудит політичниx партій - новація українського законодавства, і проходити його у 2017 р зобов’язані ті вітчизняні політичні сили, що отримали цього року державне фінансування або ж брали участь у проміжних виборах 2016 року до Верховної Ради у семи мажоритарних округах. А це 26 партій - спільна кількість представлених у парламенті та тих, що були суб’єктами виборчого процесу влітку.

На сьогодні НАЗК рекомендує партіям 9 аудиторських фірм, які можуть проводити незалежний фінансовий аудит звітності про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру партій. Це ті фірми, які відповідають законодавчим критеріям (включені до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів, мають не менше трьох сертифікованих співробітників, щорічний дохід фірми протягом останніх 3-х років становив не менше 3 млн грн тощо), мають всі необхідні підтверджуючі документи щодо відповідності цим критеріям та згодні провести цю «пекельну» роботу. Побачити першопроходців партійного аудиту можна на сайті Нацагентства (перелік не є вичерпним, він доповнюється ).

За отриманою від Аудиторської палати України на прохання Департаменту з питань запобігання політичній корупції інформацією, частина аудиторських компаній не відповідала критеріям, зазначеним у Законі «Про політичні партії в Україні». З часом, звісно, аудитори корегуватимуть критерії для подальшої участі у партійному аудиті. Наслідуючи європейський досвід аудиту політичниx сил , українським фінансовим експертам слід пам'ятати, що там партійний аудит вважається іміджевою діяльністю, роботою на власний авторитет та перспективу (заробляти на цьому в Європі вважається невіглаством).

Хочу зазначити, що політичні партії мають право залучати до проведення незалежного фінансового аудиту будь-які інші аудиторські фірми, про які НАЗК не має інформації. Проте вони мають стовідсотково відповідати зазначеним у Законі критеріям.

Відповідно до виписаної законодавцем норми, звіт незалежного зовнішнього аудиту разом із внутрішнім аудитом, щоквартальним звітом (за ІV квартал 2016 р.) та річним звітом за 2016 р. політична партія має подати до НАЗК до 9 лютого 2017 року.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: