Отар Довженко Журналіст

Львів цієї ночі: людьми рухала лють. Що робити далі?

Уночі людьми рухала лють і ненависть.

Уночі людьми рухала лють і ненависть. Вони не могли бути в Києві на Майдані й допомагати людям захищатися від бандитів, тому їхня лють вилилась у погром об’єктів ненависті. Слава Богу, що жертвами стали не люди, а будівлі. Молодці силовики, що не пішли на безнадійну та криваву конфронтацію. Шкода, що штурм не координував хтось, хто міг би врятувати приміщення СБУ, прокуратури й райвідділків міліції від надмірного розгрому, а папери – від нищення, адже у спалених паперах можна було б знайти багато цікавого. Проте маємо те, що маємо – історію львівських правоохоронних органів доведеться починати з чистого листа.

Вночі люди відвели душу, показали свою силу (вона вражає) та вивели з ладу всі силові органи, які були чи могли стати інструментом режиму в боротьбі з народом. Спалені казарми на Стрийській – це сумно, але не треба було (після численних обіцянок нікуди не їхати) таранити БТРом барикаду, намагаючись вирватись чи то в Київ, чи то на розгін львівських повстанців.

Все, ніч скінчилась. Тепер потрібні люди, готові взяти відповідальність за звільнену народом від янучарів територію.

Утворити єдиний прозорий орган влади з обраних народом людей (депутатів, міського голови, голови обласної ради), який матиме зрозумілий і чітко окреслений перелік повноважень з управління містом і областю.

Взяти під контроль райони та ліквідувати там представництва режиму Януковича. Унеможливити підпільну роботу Сала з його ОДА, райдержадміністрацій та інших органів вертикалі Януковича.

Взяти під контроль те, що лишилося від захоплених будівель, припинити мародерство і навести в лад у тому, що не спалили, перш ніж це зроблять співробітники колишніх силових структур.

Створити дисципліновані та керовані органи правопорядку, які виконуватимуть справді потрібну суспільству частину функцій колишніх СБУ, прокуратури та міліції.

Запропонувати чесним рядовим співробітникам колишніх силових структур вигідні та безпечні умови переходу на бік народу.

Розширити самооборону та організувати охорону порядку в місті.

Створити систему реально діючих органів виконавчої влади, яка зможе функціонально замінити колишню облдержадміністрацію.

Зупинити Мінздох і створити власну фіскальну систему, яка використовуватиме податки на потреби Львова.

Забезпечити виїзд транспорту на Київ і повернення з Києва до Львова – автобусів, залізниці, автоколон. Ліквідувати ДАІ в межах області та натомість створити дорожні патрулі автомобільної самооборони.

Налагодити контакт і співпрацю з іншими визволеними областями.

Для цього потрібно передусім забути про всі колишні чвари, перестати думати про майбутні крісла та взятися до роботи разом.

З Галичини починається творення нової України, й ми не маємо морального права її просрати. Перепрошую за гостре слово, ніч не спав, синонімічний ряд не добирається.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: