Отар Довженко Журналіст

Львівський Євромайдан озвучив свої вимоги

Майдан стоятиме, поки вбивці на волі

23 лютого на сцені Львівського Євромайдану оприлюднено заяву

1. Майдан стоятиме, поки вбивці на волі. Ми вимагаємо затримання, слідства, суду та кари для всіх, хто давав злочинні накази та виконував їх. Ніхто не повинен піти від покарання.

2. Зміна системи, а не облич. Люди стояли й гинули на Майдані не за те, щоб замінити Януковича на одного з лідерів опозиції. Ми вимагаємо розпочати процес повного реформування системи виконавчої влади, що убезпечить повернення диктатури та авторитаризму.

3. Негайне очищення правоохоронних органів. Ми не віримо деклараціям, що міліція, СБУ, прокуратура «з народом». Люди, які служили Януковичу, Захарченку і Пшонці, виконуючи їхні вказівки, не повинні залишатися на керівних посадах. Зокрема, вимагаємо звільнення керівників управлінь МВС, СБУ та прокуратури Львівської області та Львова, призначених Януковичем і його міністрами, та заміну їх на людей, яких схвалить Майдан. Начальник західного регіонального командування внутрішніх військ Аллеров, як відповідальний за провокаційні спроби прориву, останній з яких закінчився спаленням частини, також повинен піти у відставку та понести відповідальність.

4. Розформування «беркуту» та притягнення його бійців та командирів до відповідальності за участь у злочинах проти євромайданівців. Ми вимагаємо роззброїти львівський «Беркут», затримати його керівників та розпочати негайне прозоре розслідування ролі, яку відіграли львів’яни у вбивствах та побитті людей 30 листопада, 1 грудня, 11 грудня 2013 року, 19-22 січня, 18-20 лютого 2014 року, викраденнях та переслідуваннях активістів у Києві.

5. Остаточне закриття всіх кримінальних проваджень щодо євромайданівців та притягнення до відповідальності суддів, слідчих і прокурорів, які їх фабрикували. Зокрема, вимагаємо звіту від слідчого управління прокуратури Львівщини, документи якого збереглися.

6. Люстрація виконавчої влади. Зокрема, у Львові люди, що прислужували Януковичу й допомагали йому збирати данину, повинні піти негайно. Жоден із керівників підрозділів обласної державної адміністрації, призначений Олегом Салом та його попередниками, не повинен залишатися на посаді без схвалення Майдану.

7. Ушанування пам’яті Героїв Майдану (Небесної сотні). Міська, обласна, районна влада має подбати про добробут родин загиблих та увічнення їхніх імен.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: