Оксана Сироїд Віце-спікер Верховної Ради

Про прийдешнє «царство донбаське»

Розмірковуючи стосовно механізму проведення виборів на окупованих територіях Донеччини та Луганщини, було питання, яке мене особливо інтригувало – ну проведуть вибори, виберуть голів сільрад та мерів, депутатів місцевих рад – і що?

Розмірковуючи стосовно механізму проведення виборів на окупованих територіях Донеччини та Луганщини, було питання, яке мене особливо інтригувало – ну проведуть вибори, виберуть голів сільрад та мерів, депутатів місцевих рад – і що? Яким чином цей “голем” буде працювати: є два шматки, двох різних областей, в кожному свої нелегітимні керманичі, немає єдиного керівного центру? Як це буде заведено в фінансову систему України (адже інтеграція у фінансову систему одна із ключових цілей цього процесу)?

На фоні заяв Президента про готовність провести вибори на Донбасі та навіть озвучених двох потенційних кандидатів «на царювання» символічною є поява в Верховній Раді законопроекту «Про особливості управління окремими територіями Донецької та Луганської областей» (законопроект 4297, автори – представники опоблоку). Мета – «мирне врегулювання ситуації, що склалася в Донецькій та Луганській областях, відповідно до Мінських угод».

Законопроект по суті пропонує створити “державу” в державі на базі окупованих територій Донеччини і Луганщини. Цей глум над людьми і державо матиме назву “Міжобласне Територіальне об’єднання Донбас” (далі – “МТО Донбас”).

Лише декілька цитат із законопроекту:

“Вищим представницьким органом влади в МТО Донбас є Представницьке Зібрання МТО Донбас, яке здійснює представницькі, нормотворчі, контрольні функції та повноваження в межах своєї компетенції.”

“Представницьке Зібрання МТО Донбас очолює Голова Представницького Зібрання МТО Донбас, який обирається строком на 5 років.”

“Виконавчий Комітет МТО Донбас - виконавчий орган влади в МТО Донбас, який здійснює виконавчі функції в межах своєї компетенції. Виконавчий Комітет МТО Донбас очолює Глава МТО Донбас.”

Тобто оце МТО не лише матиме свій “парламент” і свій “уряд”. Нам пропонують “царевича Донбасу”, якому будуть підпорядковані ці “парламент”, “уряд”, а ще міліція, прокуратура, служба безпеки і суди.

Для повного щастя не вистачає тільки своєї армії. Але “московський цар” знає, що монополію на армію віддавати не можна. Навіть “царевичам”. Аби не захопилися. «Нічого», - подумав “царевич” візуючи цей шедевр, - «Ручна міліція – теж дещо”.

Було б кумедно, якби не було сумно і страшно.

Такі законопроекти повинні діяти як медвитверезник на тих українських політиків та експертів, які намагалися нас переконати в тому, що немає небезпеки в змінах до Конституції. Що парламент потім все правильно вирішить, а Конституційний Суд витлумачить.

Сподіваюсь, що цей законопроект буде також пігулкою алказельцера для тих наших міжнародних партнерів, які захоплюються риторикою про “демократичні вибори” чи будь що інше демократичне на окупованих нині територіях.

Наостанок: що там Президент розповідав про наміри боротися із сепаратизмом? Чекатимемо на подання про затримання і арешт депутатів-ініціаторів.

Источник: Facebook

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: