Тарас Возняк Головний редактор незалежного культурологічного журналу «Ї»

Дипломатичні війни між Україною та Росією. Що нас очікує далі?

Якими будуть стосунки поміж Україною та Росією далі? Не знаю чи вони можуть погіршитися ще після того, як Росія анексувала у нас величезний шмат території, а на іншому шматку веде агресивну війну

Між Україною та Росією дійсно мінімум дипломатичних стосунків. Тим не менше, Росія використовує дипломатію для маніпуляції як Україною, так і іншими країнами світу. Інструментом такої маніпуляції є так звані Мінські перемовини. З їх допомогою Росія доволі успішно наполягла, що в Україні немає ніякої російської агресії, а є внутрішній конфлікт. Що головний винуватець у невиконанні цих одіозних мінських домовленостей «нікого з ніким» – бо це не міждержавний формат, це Україна. І нарешті наше МЗС обурилось. Воно зрозуміло, що його тупо обдурили.

І тому заговорило про пониження рівня дипломатичних відносин. Є різні градації пониження чи підвищення дипломатичних стосунків поміж країнами. В даному випадку мова йде про пониження дипломатичних стосунків. Теоретично вони можуть закінчитися розірванням, хоч є й інші форми пониження. Відкликання посла для консультацій, не призначення посла – це різні форми дипломатичного демаршу.

Хоча Україна очевидно потребує якогось сурогату, якщо не посла, то тимчасово повіреного. Але в цій ситуації основна проблема України в тому, що вона тільки реагує на реальний стан справ або якусь чергову катастрофу. Краще було би, якщо б Україна з огляду на неприкриту агресію Росії першою сказала «Забирайте свого посла», а не реагували вже після того, як Росія його відкликала.

Однак у нас дипломатією керують не дипломати, а бізнесмени, які все надіялись «розрулити». А воно не «розрулюється», бо справа мається з КГБістами… Те, що Україна зараз відмовляється приймати нову кандидатуру, то це звичайна практика в дипломатії. Нічого екстраординального в цьому немає. Хоча Росія теж затримала призначення нового посла і це теж є приниженням України, бо навіть імітація призначення нового посла набула форм приниження України. Його кандидатуру оголосили публічно – і навіть справа не у тому, що вона однозначно не прийнятна, а у тому, що Росія навіть не задала собі труду конфіденційно її погодити – просто жбурнула в лице… Бо ж як правило ці процеси погодження, отримання агреману з боку України на згоду прийняти саме такого посла, відбуваються конфіденційно.

Якими будуть стосунки поміж Україною та Росією далі? Не знаю чи вони можуть погіршитися ще після того, як Росія анексувала у нас величезний шмат території, а на іншому шматку веде агресивну війну. То куди вже далі погіршувати стосунки між нами? Хіба що Росія може окупувати всю територію України і перетворити країну на театр військових дій.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: