Американський вірусолог дає поради, як вберегтися від коронавірусу

Американський вірусолог дає поради, як вберегтися від коронавірусу
Поради від вірусолога, як вберегтися від коронавірусу

«У світі докладають величезних зусиль, аби зрозуміти природу цього вірусу», – сказав Джеймс Робб

Поради американського вірусолога доктора Джеймса Робба про те, як уберегти себе від коронавірусу, стали популярними після того, як їх опублікували у соцмережах.

Джеймс Робб написав лист з порадами друзям і сім’ї наприкінці лютого цього року, коли новий коронавірус почав поширюватися у світі. Він передбачав, що вірус пошириться у США до середини квітня.

Джеймс Робб – один з перших молекулярних вірусологів у світі, який працював над коронавірусами (у 1970-х роках). Він був першим, хто продемонстрував кількість генів, які містить вірус.

У листі він дає поради, яких дотримується сам, щоб вберегтися від зараження коронавірусом:

1) Жодних рукостискань. Використовуйте кулак, уклін або лікті для привітань.

2) Щоб увімкнути світло чи натиснути кнопку у ліфті, використовуйте лише суглоби пальця. Дозатор бензину піднімайте за допомогою паперового рушничка або використовуйте для цього одноразові рукавички.

3) Двері відкривайте зімкненим кулаком або поштовхом стегна – не торкайтеся ручки дверей своєю рукою, хіба що немає іншого способу їх відкрити. Це особливо важливо у ванній кімнаті, а також на пошті чи в інших офісних спорудах.

4) Використовуйте дезінфікуючі серветки в магазинах, коли це доступно, особливо – для протирання ручок чи дитячих крісел в продуктових візках.

5) Коли повертаєтесь додому після того, коли побували серед інших людей, мийте руки з милом впродовж 10-20 секунд або використовуйте дезінфікуючий засіб, що на 60% і більше відсотків містить спирт.

6) Біля кожного входу вдома поставте баночку з дезінфікуючим засобом. Також тримайте одну в своєму автомобілі, щоб ви могли скористатися нею, коли не можете мити руки.

7) Якщо можливо, кашляйте і пчихайте в одноразову серветку або шматок тканини, який одразу можна викинути. Лікоть використовуйте лише в тих випадках, коли по-іншому не виходить. Вірус залишиться на вашому одязі і зможе передаватися далі впродовж тижня або й більше.

Що потрібно купити, готуючись до пандемії

1) Одноразові рукавички з латексу, які можна використовувати, коли йдете за продуктами чи для будь-якої іншої діяльності, що передбачає контакт із забрудненими місцями.

«Вірус поширюється великими краплями при кашлі чи пчиханні. Це означає, що повітря не заразить вас. Але всі поверхні, на які потрапили ці великі краплі, будуть заразними в середньому один тиждень – все, що пов’язано із заразними людьми буде забрудненим і потенційно також заразним. Вірус залишається на поверхнях і ви не підхопите його, хіба що вам чхнуть або кашлянуть прямо у незахищене обличчя. Вірус має лише клітинні рецептори для клітин легень (він вражає тільки ваші легені). Єдиний спосіб для вірусу заразити вас – це потрапити через ніс чи рот після доторку руками або після того, як заражений вірусом пчихне на ваш рот чи ніс», – розповідає вірусолог.

2) Одноразові хірургічні маски потрібно використовувати, щоб убезпечити себе від доторків до носа чи рота (ми торкаємося свого носа 90 разів на день і навіть не усвідомлюємося цього!). Маска не убезпечить від вірусу, який може потрапити до носа чи рота після прямого пчихання чи кашляння, вона лише для того, аби утримати вас від доторків до носа і рота.

3) Кишенькові дезінфікуючі засоби та латексні рукавички. Кишенькові дезінфікуючі засоби мають на 60% і більше відсотків містити спирт, аби бути ефективними.

4) Цинкові пастилки. Доведено ефективність цих пастилок для блокування коронавірусу та більшості інших вірусів від подальшого розмноження в горлі та носоглотці. Слід використовувати їх за інструкцією кілька разів на день, кожен раз, коли відчуваєте будь-що схоже на перші симптоми застуди. Найкраще у таких випадках прилягти і дати пластинці розчинитися у задній частині вашого горла чи носоглотки. Один з доступних брендів таких пастилок – Cold-Eeze, але є й інші.

«Люди ніколи досі не бачили такого вірусу і не мають імунітету до нього. У світі докладають величезних зусиль для того, аби зрозуміти молекулярну і клінічну природу цього вірусу. Неймовірні молекулярні відкриття про геном, структуру і вірулентність цього вірусу вже досягнуті. Але цього року не буде доступних ліків чи вакцини, які б змогли нас захистити чи зменшити зараження серед нас. Буде доступною лише симптоматична підтримка», – зазначив Джеймс Робб.

Нагадаємо, згідно з даними Центру системних досліджені та інжинірингу при університеті Джонса Гопкінса станом на ранок 24 березня кількість підтверджених випадків інфікування коронавірусом у світі становить понад 381 тисячу. Від COVID-19 померли 16 557 людей, видужали – 101 794.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: