Блокбастер по-полтавськи. Неймовірні пригоди шефа ДАІ, якого взяли на хабарях

боротьба з корупцією
Блокбастер по-полтавськи. Неймовірні пригоди шефа ДАІ, якого взяли на хабарях
Петро Блажівський. Фото Інтернет-видання «Полтавщина» 

Колишнього полковника міліції Полтавщини, який переховується в окупованому Криму, засуджено до 7 років в’язниці

Октябрський районний суд Полтави засудив колишнього начальника управління Державної автомобільної інспекції УМВС України в Полтавській області Петра Блажівського до 7 років в’язниці з конфіскацією всього майна за отримання неправомірної вигоди у великому розмірі (ч.3 ст.368 КК України). Про це свідчить вирок суду від 20 листопада.

За матеріалами досудового розслідування Блажівський, який керував ДАІ протягом серпня 2014 року до січня 2015 року, систематично вимагав щомісячні побори у розмірі від $1 тис. до $4 тис. за неперешкоджання підлеглим проходити службу в органах міліції.

Згідно з показами свідчення, хабарі давали заступник начальника управління ДАІ УМВС України в Полтавській області, начальник Центру надання послуг, пов'язаних з використанням автотранспортних засобів з обслуговування м. Миргорода, Миргородського, Великобагачанського, Шишацького районів, начальник Центру надання послуг, пов'язаних з використанням автотранспортних засобів з обслуговування м. Кременчука та Кременчуцького району, начальник Центру надання послуг, пов'язаних з використанням автотранспортних засобів з обслуговування Полтавської області.

Також існувала певна грошова градація. До прикладу, для начальників МРЕВ Блажівський висунув  вимогу одноразово заплатити йому по $5 тис за залишення на посадах і щомісячно давати $1,5 тис. за можливість працювати на займаних посадах.

У суді тодішній начальник Центру надання послуг, пов'язаних з використанням автотранспортних засобів з обслуговування м. Миргорода, Миргородського, Великобагачанського, Шишацького районів розповів, що наприкінці жовтня 2014 року приніс Блажівському 20 тис. грн. Однак той відмовився їх приймати і на аркуші написав, що необхідно принести саме долари США. Про те, що начальника ДАІ Полтавщини брав хабарі валютою, підтвердили решта свідків у погонах.

Правоохоронці брали хабарника-даішника у Полтавській обласній клінічній лікарні ім. Скліфосовського наприкінці грудня 2014 року. Під час обшуків Петро Блажівський через вікно палати викинув на вулицю свій портфель, в якому лежала $1 тис., номера і серії купюр якої співпадали із відповідними відомостями протоколу.

На початку січня 2015 року Апеляційний суд Полтавської області обрав екс-начальнику ДАІ альтернативний триманню під вартою запобіжний захід заставу в розмірі 9,9 млн. грн., яка була внесена в повному обсязі. Пізніше ці кошти були зараховані в державний бюджет, оскільки Блажівський перестав з’являтися на судові засідання. А наприкінці грудня 2015 року його оголосили у державний розшук.

За даними Управління СБУ в Полтавській області, наразі екс-нальчальник ДАІ Полтавщини переховується у своїх близьких родичів на тимчасово окупованій території України, а саме у містах Севастополі та Джанкої АР Крим.

Під час винесення вироку Октябрський райсуд керувався практикою Європейського Суду з прав людини, висвітленою, зокрема у справах:  «Да Лус Домінгеш Ферейра проти Бельгії», «Шомоді проти Італії» та «Медениця проти Швейцарії», де ЄСПЛ зазначав: якщо судове засідання відбувається за відсутності підсудного, це не є само по собі порушенням ст.6 Конвенції.

Крім реального терміну ув’язення, суд позбавив Петра Блажівського спеціального звання полковник міліції, а також права обіймати посади в органах влади, пов'язані із здійсненням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов'язків строком на три роки.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: