Чубаров прокоментував ідею щодо позбавлення громадянства за участь у «виборах» в Криму

Чубаров прокоментував ідею щодо позбавлення громадянства за участь у «виборах» в Криму
Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у прес-центрі «Главкома»

Чубаров вважає, що зараз не потрібно впадати у відчай чи розганяти «зраду» через законопроект Порошенка

Законопроект щодо позбавлення громадянства за участь у «виборах» в окупованому Криму треба доопрацювати. Таку думку в ефірі телеканалу «112 Україна» висловив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

«Там є дуже доцільні редакційні зміни, в той же час є декілька нових положень, які пропонуються до включення до статті, яка регулює питання втрати громадянства України. І ці норми викликають дійсно обґрунтоване занепокоєння у жителів Криму. Я вже маю перші приклади реакції, я бачу, наскільки вхопилися за ці невдалі формулювання російські ЗМІ, особливо в Криму, але то справа пропагандистів», - зауважив Чубаров.

В той же час голова Меджлісу впевнений, що після доопрацювання законопроекту в комітетах парламенту, він не буду загрожувати громадянам України в окупованому Криму.

«Не потрібно зараз впадати у відчай чи розганяти «зраду». Я вже мав консультації з юристами в різних правоохоронних органах. Коли цей законопроект пройде через комітет і вийде на розгляд сесії ВР, я даю 100% гарантії, що цих побоювань, що є сьогодні, там не залишиться», - впевнений він.

На даний момент, на думку Чубарова, законопроект не враховує тих людей, які не могли не голосувати на виборах через страх звільнення з роботи.

«Справа в тому, що питання щодо поведінки людини в окупованому Криму об’єктивно існує. В деяких моментах ми вже запізнилися. Скажімо, цей закон, якщо б був в тому вигляді, як зараз, він дійсно тоді несе загрозу для тих людей, громадян України, які проти своєї волі призвані в армію РФ, вони не можуть цього ніяк уникнути, або є частина людей, які були змушені, скажімо, під страхом звільнення з роботи (йти на вибори, - ред.)», - зазначив він.

Голова Меджлісу нагадав, що законопроект розроблено на виконання рішення одного з останніх засідань Ради національної безпеки оборони України, яке була присвячена ситуації в АР Крим.

«Я даю гарантії, що ці норми будуть приведені у відповідність до міжнародного права і до чинного законодавства України, і права громадян України, які проживають в тимчасово окупованому Криму, залишаються вірними Україні і не є частиною того злочинного режиму, ці люди будуть захищені», - підсумував Чубаров.

Нагадаємо, у Раді зареєстровано президентський законопроект № 8297, який передбачає позбавлення українського громадянства за участь у голосуванні під час так званих виборів на території анексованого Криму.

Зазначимо, кримські татари бойкотували вибори президента Росії в окупованому Криму.

Раніше Верховна Рада визнала нелегітимними «вибори Путіна» в окупованому Криму.

Крім того, Україна ініціювала дебати в ПАРЄ про невизнання російських «виборів» в Криму.

Читайте також статтю «Главкома»: Путін-2024: реванш в Україні, операція «наступник» і мирний відхід на пенсію?

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: