Дипломати Чорноморського регіону закликали РФ звільнити українських моряків

Дипломати Чорноморського регіону закликали РФ звільнити українських моряків
Частина полонених українських моряків в Росії

Учасники міжнародних консультацій визнали, що дії Росії суттєво загрожують безпековій ситуації у Чорноморському регіоні

В Австрії учасники міжнародних консультацій закликали Росію негайно повернути Україні захоплені катери, звільнити полонених моряків та припинити незаконні дії з блокування Керченської протоки.

Про це повідомляє прес-служба Міноборони.

Зазначається, що під час консультацій щодо виконання Документа про заходи зміцнення довіри і безпеки у військово-морській галузі на Чорному морі особливу увагу було приділено окупації Росією Криму і територій України в Донецькій та Луганській областях, нападу і захопленню 25 листопада кораблів та екіпажів українських ВМС під час їх проходу Керченською протокою. Наголошувалося, що ці дії Російської Федерації суттєво загрожують безпековій ситуації у Чорноморському регіоні.

«Дипломатичні представники закликали Російську Федерацію негайно повернути Україні захоплені катери, звільнити полонених членів екіпажів Військово-Морських сил ЗСУ та припинити незаконні дії з блокування Керченської протоки», - йдеться у повідомленні.

Водночас представники РФ від коментарів утрималися, зазначили в Міноборони.

Згідно з повідомленням, учасниками консультацій щодо зміцнення довіри і безпеки у військово-морській галузі заходу, які проводяться 16 років поспіль, були, крім України та РФ, дипломатичні представники Болгарії, Грузії, Румунії, Туреччини.

Як відомо, уже 19 із 24 захоплених росіянами у районі Керченської протоки українських моряків визнали себе військовополоненими.

25 листопада 2018 року в результаті збройної атаки кораблів РФ в районі Керченської протоки були пошкоджені українські військові кораблі, а члени екіпажів захоплені в полон. Після нетривалого перебування у Криму українські моряки були перевезені в Москву: трьох поранених помістили в СІЗО «Матросская тишина», решту 21-го утримують в СІЗО «Лефортово».

Україна і світове співтовариство визнали військовополоненими захоплених моряків, але влада РФ хоче судити їх як простих громадян, які нібито порушили російський кордон.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: