МЗС: вироків у справі MH17 слід чекати щонайменше кілька років

МЗС: вироків у справі MH17 слід чекати щонайменше кілька років
Чергове судове засідання у Нідерландах у справі про збитий МН17 розпочнеться 8 червня

Метою української сторони є притягнення до відповідальності вищого військового та політичного керівництва РФ за порушення міжнародного права

Заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін вважає, що вироків у справі про катастрофу малайзійського рейсу MH17 слід чекати щонайменше кілька років.

Про це Єнін сказав в інтерв’ю «Радіо Свобода».

Він наголосив, що швидкість процесу не має нашкодити якості вироків.

«Вироків слід чекати щонайменше кілька років. Такі процеси не відбуваються швидко. До того ж, швидкість не має зашкодити якості. Оскільки ми чудово розуміємо всі ризики подальшого оскарження відповідних рішень в Європейському суді з прав людини, нам потрібна якість», - заявив Єнін.

Заступник глави МЗС пояснив, що метою української сторони є притягнення до відповідальності вищого військового та політичного керівництва Російської Федерації за порушення міжнародного права.

«Наша мета - притягнення РФ та її вищого керівництва до відповідальності за факти порушення міжнародного права, за анексію Криму, за втручання військових на Донбасі, в тому числі збиття малайзійського «Боїнга», - зазначив він.

До слова, у Донецьку заарештували Леоніда Харченка, що є одним з ключових фігурантів справи про катастрофу Boeing MH17 у Донбасі в 2014 році.

Чергове судове засідання у Нідерландах у справі про збитий МН17 розпочнеться 8 червня з обмеженим числом присутніх через дії карантинних заходів у зв’язку з пандемією коронавірусу.

Як відомо, пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс МН17 із Амстердама до Куала-Лумпур, був збитий над окупованим Донбасом 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебувало 283 пасажири і 15 членів екіпажу.

Міжнародна Спільна слідча група заявила, що літак рейсу MH17 був збитий зенітно-ракетним комплексом «Бук», який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

19 червня 2019 року вона назвала імена чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування «Бука». Це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони «ДНР» Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ генштабу збройних сил РФ, глава «ГРУ ДНР» Сергій Дубинський, підполковник-спецпризначенець ГРУ Олег Пулатов (усі - громадяни РФ), громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці «ДНР».

У судовому комплексі «Схіпхол» в Гаазі 9, 10, 23 березня 2020 року відбулися перші судові засідання у справі МН17.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: