Катастрофа малазійського Боїнга. Бойовики ізолювали ключового свідка у Донецьку

Катастрофа малазійського Боїнга. Бойовики ізолювали ключового свідка у Донецьку
Арешт провели для того, щоб ізолювати Леоніда Харченка і виключити варіант його викрадення спецслужбами України, вважає джерело ВВС

Леонід Харченко був заарештований ще 11 березня, але звинувачення йому пред'явлені у іншій кримінальній справі: він нібито брав участь в незаконному обшуку в 2014 році і незаконно зберігав зброю

У Донецьку заарештували Леоніда Харченка, що є одним з ключових фігурантів справи про катастрофу Boeing MH17 у Донбасі в 2014 році. Про це повідомляє «Бі-бі-сі».

2014 року Харченко мав позивний Крот і був командиром одного з розвідпідрозділів так званої ГРУ терористичної організації ДНР. У Нідерландах Леоніду Харченку висунули офіційні обвинувачення у причетності до катастрофи «Боїнга», суд почався 9 березня цього року.

Харченко був заарештований ще 11 березня, проте звинувачення йому пред'явлені у іншій кримінальній справі. На думку слідства, він нібито брав участь у незаконному обшуку в 2014 році і незаконно зберігав зброю.

За словами співрозмовників видання, арешт провели для того, щоб ізолювати Харченка і виключити варіант його викрадення спецслужбами України.

«Можливо, його таким жорстоким чином охороняють, але це дуже дивний метод убезпечити людину», - заявив на умовах анонімності його товариш по службі.

Як відомо, пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс МН17 з Амстердама до Куала-Лумпур, був збитий збройними силами РФ на окупованому Донбасі 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група повідомила, що літак рейсу MH17 був збитий зенітно-ракетним комплексом «Бук», який належить 53-й зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.
Нідерланди та Австралія офіційно обвинуватили Росію у причетності до катастрофи рейсу МН17.

У травні 2016 року австралійська юридична фірма LHD подала позов проти Росії і російського президента Володимира Путіна в Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) від імені родичів жертв Boeing-777 «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17. Позов, у якому РФ і Путін вказуються як відповідачі і який вимагає $10 млн компенсації за кожного пасажира.

19 червня 2019 року Нідерланди заявили, що направлять запити до Російської Федерації та України з вимогою допиту Ігоря Гіркіна, Сергія Дубинського, Олега Пулатова та Леоніда Харченка, підозрюваних в катастрофі рейсу MH17, заявив головний прокурор Національної прокуратури Нідерландів Фред Вестербеке.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: