Посол Угорщини побачив, як новий закон про освіту провокує міжнаціональне напруження на Закарпатті

Посол Угорщини побачив, як новий закон про освіту провокує міжнаціональне напруження на Закарпатті
Ілюстративне фото
З відкритих джерел

Кешкень натякає на спротив, який може виявити угорська меншина через освітню реформу

Надзвичайний і повноважний посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень в інтерв’ю «Главкому» заперечує претензії Угорщини на територію України і говорить, що Будапешт «просто захищає права своєї нацменшини». Кешкень відзначає, що новий закон України про освіту «викликає уже і міжнаціональні суперечки в регіоні».

«Думаю, для України абсолютно непотрібно зараз це робити, - говорить посол. - Для Закарпаття ніколи не існувало міжнаціональної проблеми, суперечностей від того, що люди розмовляли угорською, словацькою, українською, русинською мовами. Маю на увазі насамперед побутове спілкування».

На думку Кешкеня, якщо у національної меншини забирають можливість або право навчання рідною мовою, вона виявляє певний спротив. «Починається істерія у ЗМІ проти Угорщини, що дає підґрунтя для збурення, для націоналізму. Певні політики також заявляють, що Угорщина має взаєморозуміння з Росією через це. Але ми просто хочемо, щоби права угорської громади були дотримані» - резюмує дипломант.

Одним із пунктів закону «Про освіту» стала умова переведення шкільної освіти в Україні після початкових класів винятково на українську мову. Це викликало обурення у представників окремих меншин переважно на Західній Україні. На їх підтримку виступили уряди Румунії і Угорщини.

Повну версію інтерв’ю читайте тут: Посол Угорщини Ерно Кешкень: Україні не треба так суворо ставитись до подвійного громадянства

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: