Путін прийняв рішення атакувати Україну. Головні тези заяви Байдена

Путін прийняв рішення атакувати Україну. Головні тези заяви Байдена
Все це відповідає методичкам, про які ми говорили – очільник Білого дому
скріншот із відео

18 лютого президент США вдруге звернувся до світу щодо ситуації в Україні

18 лютого президент США Джо Байден вдруге виступив із терміновим відеозверненням щодо ситуації в Україні. Виступ глави Білого дому стосувався оновленої інформації щодо безпекової ситуації довкола нашої держави.

Звернення президента США почалося приблизно опівночі за київським часом.

Американський лідер почав звернення з заяви, що Путін вирішив атакувати Україну. Також він сказав, що «зусилля Росії розділити нас не спрацювали».

«Я провів консультації з партнерами: ми єдині», – наголосив очільник Білого дому.

За словами Байдена, інформація Росії про те, що обстріли на Донбасі, проведені Україною, – це неправда. «Це дезінформація. Це навіть проти простої логіки: щоб українці обрали такий час, коли навколо кордонів понад сто тисяч російських військових. Все це відповідає тим методичкам, які Росія використовувала й раніше. Все це відповідає тим сценаріям, про які попереджали ми раніше», – йшлося в заяві.

За даними американського лідера, Росія оточила Україну з боку Білорусі, і на Півдні також. І наступні дні і тижні, вважає Байден, агресор нападе на Київ, де 2,8 млн населення.

«США готові оберігати і захищати принцип колективної безпеки, ми не будемо надсилати своїх військових, але ми будемо підтримувати Україну допомогою. Захід об’єднаний та рішучий», – запевнив він.

При цьому Байден знову повторив, що не збирається відправляти американських солдатів до України. За його словами, Україна отримує значну допомогу, і військову, і фінансову: «Від джевелінів і до боєприпасів»

«Росія може обрати дипломатію, ще не пізно повернутися до столу переговорів», – закликав президент США.

Як уточнив глава Білого дому, Росія 24 лютого погодилась на зустріч Лаврова і Блінкена у Європі, але якщо РФ зробить військові дії до цього, то буде очевидно, що вони обрали не дипломатію, а війну. І вони сплатять жорстку ціну за це. Весь вільний світ об’єднаний, а перед Росією, за словами лідера, досі є вибір: між війною та дипломатією.

Байден також відповів на питання журналістів. Зокрема, глава Білого дому зауважив, що план президента України Зеленського відвідати Мюнхенську конференцію під час загострення – це виключно рішення Зеленського. Байден не став оцінювати правильність цього рішення.

Американський лідер уже виступав з терміновим зверненням щодо ситуації в Україні 15 лютого. Тоді промова тривала 10 хв і журналістам не надали змоги поставити питання президентові США.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: