«Я буду думати про другий термін». Головні цитати пресконференції президента

Тема дня
«Я буду думати про другий термін». Головні цитати пресконференції президента
Володимир Зеленський
фото: pravda.com.ua

Зеленський змужнів, навчився йти від незручних питань, але все одно нервував та іноді переходив на особистості

Президент Володимир Зеленський на річницю своєї інавгурації провів велику пресконференцію. Нагадаємо, що попереднє велике спілкування з пресою відбулося в жовтні минулого року і було дуже оригінальним за формою – воно тривала 14 годин на фудкорті, і запитання могли поставити всі охочі журналісти. Зокрема, це вдалось і кореспонденту «Главкома». Цього ж разу, пославшись на карантин, організатори відмовили багатьом виданням у спілкуванні з президентом. Закритий фудкорт у зв’язку з карантином змінили на локацію на свіжому повітрі – гарно скошений газон біля Маріїнського палацу. Не злякав главу держави навіть дощ, який пішов під час пресконференції.

Для Зеленського встановили скромний стілець на невеликій платформі, а позаду нього маячили грайливі великі літери «Зе!» – цей логотип активно використовувався під час виборчої кампанії президента рік тому. Для журналістів на галявині також розставили стільці, а формат питань був традиційним – учасники тягнули папірці з назвами видань, на які реагувала прессекретар президента Юлія Мендель. Пресконференція тривала три години. Зеленському навіть доводилось переривати її для справляння фізіологічних потреб. «Я ж все таки людина», - намагався викликати співчуття у представників ЗМІ гарант. Попри все акредитовані журналісти все одно не змогли поставити свої питання. 

За рік Зеленський змужнів, навчився йти від незручних питань, але все одно помітно нервував та іноді переходив на особистості. Хоча пресконференція була задумана як підсумкова за рік, як не дивно, ніякого вступного слова президента, в якому він би звітував про свою роботу, не було. Він сказав, що готовий до діалогу і одразу перейшов до питань.

Найбільш цікавою з заяв Зеленського, що пролунали сьогодні, можна назвати його припущення щодо походу на другий президентський термін, хоча раніше він обіцяв обійтись одним.

Про вихід з карантину

Я думаю, що через місяць все заспокоїться. За місяць ми зможемо вийти з усіх етапів. Першу хвилю ми пройшли, я в цьому впевнений. Із 22 травня запрацює транспорт, міський і приміський, між областями поки що транспорт ми не можемо забезпечити, тому що у нас тільки в шести областях ми бачимо нормальну статистику, де йде зниження захворілих, тому транспорт буде працювати, з 22 числа. Дитсадочки сьогодні отримають всі вказівки від МОЗу, якою повинна бути безпекова ситуація в з приводу Covid-19, як садочки повинні облаштовані засобами захисту. І з 25 числа, з понеділка, садочки теж запрацюють.


Пресконференція президента України Володимира Зеленського, 20 травня 2020 року (фото пресслужби президента)

Пресконференція президента України Володимира Зеленського, 20 травня 2020 року (фото пресслужби президента)

 

Про фразу «просто припинити стріляти» на Донбасі

Це складний процес, і я ніколи не закликав, щоби наша армія не відповідала. Я хотів показати всьому світові, і зараз ми робимо це, що у нас дуже міцна армія, але ми не провокуємо. Ми боремося за нашу країну, і якщо по нас стріляють – ми будемо відповідати, але першими стріляти ми не будемо. І якщо б та сторона просто перестала стріляти, що вони дійсно повинні зробити, згідно з Мінськими домовленостями, згідно з нашим домовленостям в «нормандському форматі», все би закінчилось. Але вони не знають, що з ними потім буде, я маю на увазі бойовиків, а не звичайних людей.

Про російських військових на Донбасі

Там є росіяни, там є українці, які взяли паспорти і тепер вони громадяни Росії. Ті бойовики, які взяли російські паспорти, – вони вже громадяни Росії. Є багато доказів причетності росіян – там десантура, ми все розуміємо. Немає ніякої зради від президента України. Ми точно знаємо, хто там є. Ми точно знаємо їхню кількість і знаємо, чому вони стріляють.


ddd26586b11c5ca2c5d17136b6a0bf1c_1589964450_extra_large.

Володимир Зеленський: З Путіним треба розмовляти (фото пресслужби президента)

 

Про Путіна

Що стосується президента Росії: ми нічого з цим не зробимо, ми повинні з ними говорити, повинні домовлятися. Я ще раз говорю: Мінський формат – пріоритет, але ніхто не відміняє будь-які інші формати. Я готовий до будь-якого формату, який може наблизити нас до кінця війни і повернення наших територій і людей.

Про вибори на окупованих територіях в жовтні

Я би хотів у це вірити. Сценарій, структура цього у нас є, але поки зарано говорити

Про конфлікт з місцевою владою

Розчаровують не принципи і не бажання. Народовладдя повинно бути, якщо ми йдемо до лібералізації нашої країни і якщо ми бачимо демократичну, вільну країну. Розчаровують люди. Я навіть не просто не можу говорити про мера Черкас (Анатолія Бондаренка, який скасував карантин в місті, незважаючи на позицію уряду – «Главком»), я навіть не знаю, як говорити, коли міський голова має 19 кримінальних проваджень. Хто це? Я за один стіл з такими бандитами не сяду. Його обрали – це народ, це право народу України. Будь ласка, обирайте бандитів, якщо хочете. Я думаю, він себе поводив некоректно.


Президент Зеленський: У нас кадровий голод в країні

Президент Зеленський: У нас кадровий голод в країні

Про кумів у владі і кадровий голод

Жодного кума чи військового друга я не буду призначати і не призначив. Пан Єрмак (голова Офісу президента – «Главком») не є моїм кумом, є довіреною особою, я йому довіряю і справді він є головою Офісу президента.

У нас кадровий голод в країні. Я не можу знайти зараз гарного міністра культури. Зверталися до культурної спільноти, багатьох людей, казали: дайте його. Нам дуже складно знайти міністра освіти, міністра енергетики. Яку б людину ми не взяли – на наступний день ЗМІ пишуть: «Це людина Ахметова, Коломойського чи Пінчука». Де в нас незалежні енергетики в країні?

Про розпуск парламенту

Як-тільки вони (депутати) не будуть голосувати, не захочуть, якщо вони лобіюватимуть інтереси тієї чи іншої комерційної групи впливу на політику України, водночас, не думаючи ні про що, я буду розпускати парламент

Про медичну реформу

Первинку зробили, вона дуже непогана, і там задоволені медики. Але

Covid-19 показав, що реформи не вийшло. Там є нормальні речі, які були зроблені. Але дуже багато всього, на що не звертали увагу, і ми опинилися просто голі медично перед викликом. Ось чому я кажу, що треба переглядати реформу.

Володимир Зеленський (фото: unian)

Володимир Зеленський: Я знаю, хто записав брата голови Офісу президента (фото: unian)

 

Про «плівки Єрмака»

Для мене це порожня справа. Я знаю, хто проводив ці записи, я знаю для чого. Знаю, хто хотів шантажувати цими записами мене особисто, щоб я зняв Єрмака. Я знаю, хто це зробив. Не готовий зараз говорити, тому що йде слідство. Але чим би там слідство не закінчилося, у мене є повна відповідь. Прийде час і суспільство про це дізнається.

Про мову ТБ та радіо

Я впевнений, що з квотами треба навести порядок. Залучити всі телевізійні канали, інші засоби масової інформації. Давайте сядемо, обговоримо ще раз це питання. Думаю, логіка  в них є, але якісь деталі, дуже важливі, втрачені. А потім бачимо, що у нас є якась навіть несправедливість щодо людей, які не є україномовними.

Про пільгові кредити для бізнесу

Програма (видачі кредитів під) 5-7-9% запрацювала. Також на технічному рівні ми дотиснемо банківську систему України, незважаючи на те, що вона у нас дуже, дуже, дуже незалежна. Ми її дотиснемо. Банки будуть не настільки дуже обережними, видаючи кредити нашому населенню. Тому що населенню треба допомагати, особливо зараз, коли криза не в Україні, а в світі.

Про скандальне розслідування справи Шеремета

Зараз цю справу веде і відповідає за неї міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, він це знає. Це, дійсно, його справа. І він відповідальний за результат цієї справи. Якщо слідство доведе, а потім суд, що ці люди (затримані по цій справі Андрій Антоненко та Юлія Кузьменко – Ред.) – вбивці, то вони сядуть у в'язницю, а якщо ні, то будуть нести відповідальність ті люди, які довели цю справу до суду та звинуватили невинних людей.


066b086bed592aeda04f06e18dc3dbc8_1589964450_extra_large.

Володимир Зеленський: Я не лобіюю інтереси олігархів

Про олігархів

Я не є лобістом їхніх інтересів. Вони не можуть натиснути на мене, щоб поставити ту чи іншу людину на посаду. Мені здається, вони навіть не хочуть, чи бояться, чи розуміють, що немає сенсу в тому, щоб мені це пропонувати.

Десь воно пролазить іноді. Тому коли мене запитують, чому ми когось звільняємо, – іноді з таких причин. Іноді знаємо, від кого прийшов.

Мої відносини з ними повинні бути дуже простими. Я готовий захищати робочі місця і захищати українців, які працюють на їхніх підприємствах.

Я надам повну незалежність Антимонопольному комітету з приводу своїх дій у бік тих чи інших фінансових груп.

Про скандальну поїздку до Оману

У мене є жива сім'я, живі діти. Вони полетіли в Оман на відпочинок. І вони мають на це право. У нас в Омані не було навіть посла, не було нормальних дипломатичних відносин. Султан був у складному становищі. Я розумів, що ми з ним не зустрінемось.

Я, як порядна і гідна людина, розумію, що не буду використовувати державний літак. І це не державні зустрічі, моя сім’я проплатила номер у готелі, я полетів. Потім була трагедія і наскільки швидко міг я повернувся в Україну. Я купив квиток на своє прізвище, не як Петро Інкогніто (натяк на екс-президента Петра Порошенка, який свого часу нібито відпочивав на Мальдивах під таким псевдо – Ред.). Я можу завтра поїхати в Одесу і це буде моя приватна поїздка. Я ще я в душ ходжу.


Пресконференція президента відбулася у Маріїнському парку

Пресконференція президента відбулася у Маріїнському парку

Про другий термін

Якщо буде велика підтримка народу України, я буду думати про другий термін. У мене є чим думати.

Павло Вуєць, «Главком»

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: