Вчені розповіли про способи знезараження масок для медиків

Вчені розповіли про способи знезараження масок для медиків

Вчені вказали способи знезараження медичної маски N95

Маски N95 тестувалися за допомогою схожих на SARS-CoV-2 зразків вірусів

Група американських вчених розкрила способи знезараження та повторного використання масок для медичних працівників.

Про це йдеться у звіті, підготовленому з урахуванням пандемії коронавірусу та дефіциту захисних засобів, – повідомляють на сайті наукового консорціуму.

В якості тестового зразка фахівці взяли респіратор типу N95, рекомендований для використання в медицині. Для знезараження засобів захисту виділили три найпоширеніші способи – термообробку, обробку ультрафіолетом і парами перекису водню (VPH). Термічна обробка респіратора при температурі 60-75 градусів за Цельсієм протягом 30 хвилин показала успішне знищення більшості бактерій. Для ефективнішої стерилізації масок слід підвищити температуру і вологість повітря до 70 градусів за Цельсієм і 85 відсотків відповідно.

Обробка ультрафіолетом також виявилася ефективною проти подібних до SARS-CoV-2 вірусів, однак експерти попросили звернути увагу на клапани респіратора, на яких можуть залишитися біологічні частинки.

Вчені не гарантують, що ультрафіолетові промені можуть проникнути у важкодоступні місця захисного засобу. Метод стерилізації за допомогою парів перекису водню був визнаний найуспішнішим за умови, якщо весь процес виконувати правильно. Експерти відзначили, що після 50 циклів обробки, кожен з яких триває від чотирьох до восьми годин, клапани та інші елементи респіратора можуть пошкодитись.

Учені запропонували американським лікарям ознайомитися з рекомендаціями з обробки захисних аксесуарів і діяти, виходячи з ситуації і запасів масок в кожному конкретному медичному закладі. При цьому фахівці уточнили, що маски N95 тестувалися за допомогою схожих на SARS-CoV-2 зразків вірусів, тому ймовірний ризик зараження при повторному використанні деактивованих респіраторів.

У звіті йдеться про те, що респіратори N95 призначені для лікарів, використання та знезараження їх в побуті неефективне.

Нагадаємо, американська компанія Apple почала виробляти захисні маски (щитки) від коронавірусу для медичних працівників.

Президент Володимир Зеленський доручив негайно зібрати дані про потреби всіх аптечних мереж та за допомогою державних структур закупити стільки масок, скільки їм потрібно.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: