Водохреща та Різдво колись були одним святом - Епіфаній

Водохреща та Різдво колись були одним святом - Епіфаній
Митрополит Епіфаній

Сьогодні християни відзначають свято Богоявлення Господнє, яким завершується Різдвяний цикл

У давні часи Богоявлення Господнє (Водохреща) та Різдво були поєднані та відзначалися як одне релігійне свято. Про це розповів предстоятель Православної церкви України Епіфаній після літургії та освячення води в Михайлівському соборі, повідомляє агентство «Укрінформ».

«Сьогодні велике двунадесяте свято – Богоявлення Господнє. Завершується Різдвяний цикл. У древності Богоявлення було поєднано з Різдвом, вони були як одне свято. Але з часом це свято було розділено. Сьогодні ми згадуємо Хрещення Господнє. Свято носить ще назву Богоявлення, щоб Господь видимим чином явився у світі. Бог-Отець засвідчив голосом, Син – плоттю, хрещається у Йордані і Дух сходить у вигляді голубиному», - сказав Епіфаній.

Він закликав православних українців прислухатися до церкви.

«Господь, Який прийшов у світ і прийняв людську плоть, прийшов заради нашого спасіння, омиває наші гріхи і світу у Йордані. Сам Господь не мав потреби у хрещенні, але Він виконував закон, який слід було виконати і дає нам приклад того, що ми – християни – маємо прислухатися до церкви і виконувати те, що нам належить, згідно закону виконувати, як православним християнам», - сказав Епіфаній.

Сьогодні предстоятель Православної церкви України Епіфаній освятив воду у Йорданському озері на Оболоні, де зібралося кілька сотень киян.

19 січня православні українці відзначають Хрещення Господнє або Богоявлення, одне з головних християнських свят. Вважається, що в цей день вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року.

Це перше святкування Богоявлення після утворення Православної церкви України. 6 січня у Соборі святого Георгія на Фанарі відбулася церемонія вручення Томосу про автокефалію Православної церкви України.

Православну церкву України очолив митрополит Епіфаній. Інтронізація предстоятеля ПЦУ відбудеться 3 лютого. Інтронізація - це урочисте богослужіння, під час якого здійснюється зведення новообраного патріарха на патріаршу кафедру.

Сьогодні, 19 січня, ритуал освячення води біля каплиці Хрещення Господнього у столичному Гідропарку та вод Дніпра здійснив почесний патріарх Української православної церкви Філарет.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: