Допомога від Фонду соціального страхування: як отримати?

Допомога від Фонду соціального страхування: як отримати?
Кожен українець у разі хвороби або травми має право на виплати за лікарняними листками

Фонд надає допомогу застрахованим, тобто офіційно працевлаштованим особам на підставі листка непрацездатності

У Фонді соціального страхування України зареєстровані понад 12 мільйонами українців, які працюють.

Зазначається, що кожен українець у разі хвороби або травми має право на виплати за лікарняними листками.

screenshot_22_01

Фонд склав пам'ятку для громадян щодо отримання допомоги:

  • Допомога з тимчасової непрацездатності - це оплата за лікарняними листками, що повністю або частково компенсує людині, яка працює, втрачений заробіток за час лікування.
  • Розмір компенсації прямо залежить від тривалості страхового стажу і становить від 50% середнього доходу (якщо стаж до 3-х років) і до 100% (якщо стаж - понад 8 років).
  • Щоб отримати виплату, необхідно передати листок непрацездатності свого роботодавця - зробити це потрібно протягом не більше 12 місяців з дня відновлення працездатності.
  • На підставі листка непрацездатності комісія (уповноважений) з соціального страхування підприємства приймає рішення про призначення допомоги. Відповідно до закону, таке рішення повинно бути прийнято протягом 10 календарних днів з моменту подачі вами документів роботодавцю.
  • Згідно з рішенням комісії роботодавець розраховує суму допомоги, після чого оформлює і передає відповідну заяву-розрахунок на фінансування до Фонду соціального страхування України. Це повинно бути зроблено не пізніше 5 робочих днів після прийняття рішення комісією.
  • Саме від дати подання до Фонду заяви-розрахунку залежить виплата допомоги з тимчасової непрацездатності. Дізнатися про неї можна на своєму підприємстві, або в робочому органі ФССУ або за номерами гарячих ліній .
  • Зазвичай термін виплати становить не більше 10 робочих днів з моменту прийняття Фондом заяви-розрахунку.
  • Однак сьогодні через недоотримання частини ЄСВ від плану термін фінансування становить близько 15 робочих днів, тобто затримка у виплатах становить 5 робочих днів. Всі вони здійснюються в повному обсязі.
  • Тривалість такої затримки коливається, адже залежить від суми щоденних надходжень до бюджету Фонду - в міру сплати ЄСВ роботодавцями, кошти відразу направляються Фондом на фінансування матеріального забезпечення та страхових виплат.
  • Дізнавшись дату подачі заяви-розрахунку, ви можете стежити за станом виплат онлайн на телеграм-каналі ФССУ , де в оперативному режимі оновлюється інформація про суми і дати, за які Фондом здійснено фінансування.
  • Після того, як Фондом буде профінансовано дату, в яку подано вашу заяву-розрахунок, кошти надійдуть на рахунок роботодавця.
  • Роботодавець здійснює виплату допомоги від Фонду своїм працівникам в найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати. У той же час, закон не забороняє здійснювати такі виплати раніше, відразу після надходження коштів від Фонду.

У Фонді звертають увагу, що відповідно до чинного законодавства ФССУ фінансує надання допомоги застрахованим, тобто офіційно працевлаштованим особам на підставі виданого у встановленому порядку листка непрацездатності.

Нагадаємо, раніше виконавчий директор Фонду соцстрахування Олена Дума повідомила, що під час карантину діє особливий порядок видачі листків тимчасової непрацездатності.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: