Економіст: приватизацію блокують політики, бо вони отримують зиск з державних підприємств

Економіст: приватизацію блокують політики, бо вони отримують зиск з державних підприємств
Ілюстраційне фото
З відкритих джерел

«Політичні сили, які отримують портфелі в уряді, додатково отримують контроль над великими держпідприємствами»

Існують категорії громадян, яким законопроект «Про приватизацію державного майна» зовсім не вигідний, — зазначив у інтерв’ю «Главкому» економіст Олег Устенко.

Перша категорія, за його словами – лідери політичних партій. «Якщо подивитися на розподіл посад та портфелів в урядах, то можна побачити: політичні сили, які отримують портфелі, додатково отримують контроль над великими держпідприємствами. Коли депутати шукають гроші для виборів, схеми виведення з державних підприємств їм стають дуже в нагоді. Тому політичні гравці намагалися блокувати приватизацію і до, і після Євромайдану», — пояснює Устенко.

До другої категорії «ворогів приватизації» економіст відносить державних чиновників, які отримують прибуток з державних підприємств. «Якщо припустити, що в Україні через корупційні канали щорічно проходить від $5 до 10 млрд, то зрозуміло, що блокування приватизації бюрократами буде дуже великим», — говорить він.

Нагадаємо, що чергова спроба запустити приватизацію в Україні відбулася 9 листопада. У цей день в парламенті був проголосований в першому читанні законопроект «Про приватизацію державного майна».

Переваги, які надає черговий приватизаційний законопроект 7066, — це прозорі аукціони та вирішення суперечок через англійське право. Економіст Олег Устенко зазначає, що це може стати родзинкою, яка приверне увагу інвесторів до України. Однак чергове пускання пилу в очі і невиконання обіцянок щодо запуску приватизації може призвести до значного погіршення стосунків з МВФ. Адже ухвалення згаданого закону залишається однією з умов для співпраці з цією установою.

Повну версію інтерв’ю читайте тут: Олег Устенко: Приватизація - це не наповнення бюджету, а спосіб знизити корупцію

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: