Фермер: Вирощувати ківі набагато вигідніше, ніж яблука

Фермер: Вирощувати ківі набагато вигідніше, ніж яблука
Стратон вивів і зареєстрував морозостійкий сорт ківі
Фото: gazeta.ua

Плоди ківі краще зберігаються, а рослини не хворіють в українських умовах

За рік в Україну з-за кордону завозять 10–12 тис. тонн ківі. Але цей фрукт можна вирощувати в нас і не витрачати валюту. Про це в коментарі gazeta.ua заявив ужгородський фермер Генрі Стратон.

«Вирощувати ківі набагато вигідніше, ніж яблука. Він значно дорожчий. Плоди ківі краще зберігаються. Рослини не хворіють у наших умовах і не мають природних шкідників, а тому не потребують хімічної обробки», — розповідає Стратон.

Він вирощує ківі вже понад 20 років. Вивів і зареєстрував морозостійкий сорт Карпат Cтратона Валентайн, який можна вирощувати майже по всій Україні.

Бізнес доцільно починати з 1 га землі.

«Ківі — шпалерна поливна рослина. Не дерево, а лоза-ліана, як виноград. Потрібно забезпечити регулярний значний полив, то ж треба садити її поблизу водой­ми чи іншого джерела. На одну дорослу рослину в спеку може йти приблизно 30–50 літрів води на день. У перші роки потрібно облаштувати систему крапельного поливу. Ківі потребує такого зволоження не менш як два-три роки», — продовжує чоловік.

Середній урожай із ділянки 25–35 т на рік. Оптова ціна кілограма ківі нині становить 30 грн.

«Основні капіталовкладення в цей бізнес — підготовка поля, полив і догляд. Для ківі не будь-який ґрунт підходить. Рослина любить підкислені ґрунти. Добре росте біля річок, бо вони насичені намулом. Там менше личинок ґрунтових шкідників. Можна підживляти органікою, коров'ячим, кінським перегноєм або пташиним послідом», - розповів фермер.

Перші врожаї Cтратон отримує на четвертий- ­п'ятий рік після висадки. Окуповується такий бізнес за 8–10 років, каже він.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: