Фермер: Вирощувати ківі набагато вигідніше, ніж яблука
Плоди ківі краще зберігаються, а рослини не хворіють в українських умовах
За рік в Україну з-за кордону завозять 10–12 тис. тонн ківі. Але цей фрукт можна вирощувати в нас і не витрачати валюту. Про це в коментарі gazeta.ua заявив ужгородський фермер Генрі Стратон.
«Вирощувати ківі набагато вигідніше, ніж яблука. Він значно дорожчий. Плоди ківі краще зберігаються. Рослини не хворіють у наших умовах і не мають природних шкідників, а тому не потребують хімічної обробки», — розповідає Стратон.
Він вирощує ківі вже понад 20 років. Вивів і зареєстрував морозостійкий сорт Карпат Cтратона Валентайн, який можна вирощувати майже по всій Україні.
Бізнес доцільно починати з 1 га землі.
«Ківі — шпалерна поливна рослина. Не дерево, а лоза-ліана, як виноград. Потрібно забезпечити регулярний значний полив, то ж треба садити її поблизу водойми чи іншого джерела. На одну дорослу рослину в спеку може йти приблизно 30–50 літрів води на день. У перші роки потрібно облаштувати систему крапельного поливу. Ківі потребує такого зволоження не менш як два-три роки», — продовжує чоловік.
Середній урожай із ділянки 25–35 т на рік. Оптова ціна кілограма ківі нині становить 30 грн.
«Основні капіталовкладення в цей бізнес — підготовка поля, полив і догляд. Для ківі не будь-який ґрунт підходить. Рослина любить підкислені ґрунти. Добре росте біля річок, бо вони насичені намулом. Там менше личинок ґрунтових шкідників. Можна підживляти органікою, коров'ячим, кінським перегноєм або пташиним послідом», - розповів фермер.
Перші врожаї Cтратон отримує на четвертий- п'ятий рік після висадки. Окуповується такий бізнес за 8–10 років, каже він.
Коментарі — 0