Єврокомісія готує поправки до законів, які можуть бути використані проти «Північного потоку-2»

Єврокомісія готує поправки до законів, які можуть бути використані проти «Північного потоку-2»

РФ буде змушена або відмовитися від проекту, або передати газогон незалежній компанії

У листопаді Європейська комісія підготує поправки до європейського законодавства, які стосуватимуться морських газопроводів. Як наслідок ці поправки можуть бути застосовані до «Північного потоку-2» (ПП2) – доступ «Газпрома» до газогону може бути обмежений на фоні необхідності зберігати частину об’єму для гіпотетичних альтернативних постачальників.

Передбачається, що поправки розширять визначення інтерконекторів і на країни, які не входять в ЄС, а також стосуватимуться морських трубопроводів, повідомляє видання «Коммерсантъ».

Дані поправки дозволять Брюсселю регулювати і режим ПП2, морська частина якого регулюється міжнародним морським правом, а сухопутна - законами ФРН і РФ.

Тим самим це дозволить поширити дію Третього енергопакету і на цей газогон – в тому числі в частині необхідності резервувати його частину для газу альтернативних постачальників, в той час як в РФ монопольними правами на експорт володіє «Газпром».

Однак самі поправки до законодавства ЄС мають бути схвалені окремими державами – в тому числі і ФРН.

При цьому ЄК, за словами комісара з енергетики Мароша Шевчовіча, і далі розраховує на отримання мандату від Ради ЄС на переговори із Москвою щодо ПП2 від імені всього ЄС.

В той же час керівництво «Газпрому» вже заперечило можливість проведення переговорів із представниками Брюсселю з питання нового газогону до ФРН. Російські експерти визнають, що у разі вступу поправок в силу РФ буде змушена або передати контроль над ПП2 окремій компанії, або відмовитися від проекту. 

Читайте також статтю на «Главкомі» Росія проти ЄС: finita la commedia «Північного потоку-2»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: